Haberler

Otomotiv sektöründe “eş değer parça” dönemi başlıyor




Otomotiv sektöründe “eş değer parça” dönemi başlıyor.  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yarın 3 firmaya toplam 25 parça için eş değer parça uygunluk belgesi verileceğini belirterek, “Böylece otomotiv sektörü için büyük önem taşıyan eş değer parça uygulaması fiilen başlamış olacak” dedi. Işık, böylece sigorta maliyetleri ve poliçe fiyatlarının düşeceğini açıkladı. Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eş değer parça belgelendirmesinin; Hazine Müsteşarlığının koordinasyonunda Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği, üniversiteler ve diğer paydaşlarla yapılan yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda hayata geçirildiğini söyledi.
Uygulamanın resmi olarak 1 Haziran’da başladığını hatırlatan Işık, belgelendirme yetkisinin 2 yıllığına TSE’ye verildiğini ifade etti. TSE’nin de o tarihten itibaren çalışmalarını tamamlayarak, başvuru almaya başladığını anlatan Işık, “Yarın 3 firmamıza toplam 25 parça için eş değer parça uygunluk belgesi vereceğiz. Böylece otomotiv sektörü için büyük önem taşıyan eş değer parça uygulaması fiilen başlamış olacak” diye konuştu.
Bakan Işık, söz konusu 25 parçanın motor kaputu, çamurluk gibi kaporta parçaları ile filtreler gibi motor aksamı ve mekanik bazı parçaları kapsadığını bildirdi. Öte yandan, TSE’de çalışmaların devam ettiğine işaret eden Işık, ilerleyen günlerde belge verilen parça sayısının artacağını kaydetti.
‘POLİÇE FİYATI DÜŞECEK’
Uygulamanın yerli sanayiye, sigorta şirketlerine ve tüketicilere önemli kazançlar sağlayacağına dikkati çeken Işık, bu sayede bir yandan yerli sanayinin destekleneceğini, diğer yandan da ithalatın, dolayısıyla cari açığın azaltılacağını söyledi.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sigorta şirketlerinin olası bir hasarda aracın onarımı için artık orijinal parça yerine aynı özelliklere sahip eş değer parça kullanabileceğini belirterek, böylece sigorta maliyetleri ve poliçe fiyatlarının düşeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Radikal

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Güzel bir olay olmasına karşın, düzenlemeler denetimler düzgün olmazsa bir o kadar da suistimale açık bir konu. Özellikle sigorta şirketleri bugün her türlü üç kağıdı zaten yapmaya çalışıyor bu “onarım” ve “parça” konusunda. Şimdi poliçede indirim isteyene indirimi yapacaklar ama görünmeyen bir yere “orijinal değil, eşdeğer parça ile onarılır” diyecek, tüketiciye çakacaklar yine.

    Bunun yanında sigorta şirketleri hiçbişey de söylemeyebilir. Yine poliçe sözleşmesine ekler, orijinal veya eşdeğer parça kullanılabilir der, sigorta şirketi de 1000 TL’lik orj. parça yerine 500 TL’lik eşdeğeri kullanır. Ama aynı poliçe fiyatını uygular.

    Bunların çok iyi denetlenmesi veya poliçe alan tüketicinin de bunu çok iyi irdelemesi lazım. Ama tüketicinin %99’unun bilinçsiz olduğunu düşünürseniz, çok güzel suistimal edilecek bu iş, sigorta şirketleri bu aralar ağlarlarken bir anda coşacaklar. Demedi demeyin.

    1. Zaten bu uygulamaların detayında , sigortalının (kullanıcının) eşdeğer parçaya itiraz edemeyeceği gibi bir husus var. Sigorta şirketleri TSE’nin onay verdiği her türlü parçayı kullanacak.
      Her şeye muhalefet olmak hoşuma gitmemekle beraber , ben bu uygulamada ne TSE’ye ne de sigortacılara güvenirim. Sözün özü yan sanayi parça ile araç toplanacak artık…

      1. Aslında söylediğiniz zaten mevcutta da oluyordu. Sigorta şirketleri “biz zarar eder hale geldik” diye ağlayıp, parça için fatura çıkarıldığında “hayır, parçayı ben vereceğim” diyip Çin malı, çıkma vb. parça gönderiyordu eksperlere.

        Tabi bunu kim ne kadar tespit edecek, çak gitsin. Ancak imzalanan satın alınan poliçelerde sigorta şirketi aracınızı düzgün ve orijinal parçalarla onarım yapmak zorunda. Ha kimisi şimdiden bunu çözmüş, yan sanayi de kullanılabilir diye aralara ekliyorlar. İtiraz da edemiyorsunuz.

        Eşdeğer parça ile en azından “çıkma” ve Çin malı “çakma” parçalardan kurtulunabilir. O yönden biraz olumlu bakabiliriz belki.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu