FeaturedHaberler

Emin Grup elektrikli otomobilini görücüye çıkardı




Yerli otomobil üretme hevesimiz malumunuz çok eskilere dayanıyor. Gerek maddi zorluklar, gerek teknolojik eksiklikler, gerekse de toplumun olumsuz bakış açısı sonucu bu isteğimizde henüz tam olarak sonuca ulaşamamış olsak da ortaya elle tutulur bir ürün çıkarmak  için çalışan girişimcilerimiz de yok değil.

Emlaktan reklama, otomotivden enerji sektörüne kadar pek çok alanda faaliyet gösteren Emin Grup da bahsettiğimiz, bir elin parmağını geçmeyen girişimcilerden bir tanesi. CNR Expo Emlak Fuarı’nda tanıttığı elektrikli otomobille ilgi odağı olan firma, 2015 Avrasya Güvenlik ve Trafik Fuarında da stant açarak elektrikli otomobilini tekrardan görücüye çıkarırken, otopark.com ailesi olarak bu otomobili sizler için inceleme fırsatı bulduk.

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün tarafından tanıtılarak haberimize konu olan elektrikli otomobil, aslında elektrikli bir Fiat Linea. Antalya’da kurulacak tesiste standart otomobilleri elektrikli otomobillere dönüştürecek olan Emin Grup, doğrudan taksi sahiplerini hedeflemiş. Emin Enerji tarafından üretilen güneş panelleriyle araç şarj istasyonlarını birleştireceklerini ve bu sayede yaklaşık 40 güneş panelinin 1 otomobili hızlı şarj edebildiğini belirten Üstün, kendi şirketlerinde kullanılacak araçların yakıt maliyetlerini de düşüreceklerini ifade ediyor.

Elektrik motorunun İtalya ve Almanya’dan, bataryaların ise Japonya ve Çin’den alındığı otomobilde, elektrik motoru otomobilin içten yanmalı motorunun yerini alırken yedek lastiğin yerine ise bataryalar konulmuş. İç mekanında standart Linea’dan hiçbir farkı bulunmayan otomobilin üretim modeli, gösterge grubuna yerleştirilecek, şarj durumunun gösterileceği bir bölüme sahip olacak.

76 BG güç ve 150 Nm tork değerine sahip elektrik motorunun kullanıldığı araçta, aracın standart şanzımanı kullanılıyor. Daha yüksek tork değeri sunan pahalı bir elektrik motorunun kullanıldığı tek vitesli bir otomobil yerine, biraz daha düşük bir tork değeri sunan elektrik motoru ve standart manuel vitesi kullanmayı uygun gördüklerini ifade eden Üstün, bu sayede maliyetin daha fazla artmadığını belirtiyor.

200 ve 350 km’lik menzil sunabilen iki farklı seçeneğe sahip olacağı belirtilen bu sistem, motoru ve deposu çıkartılan otomobile ekstradan 40 kg’lık bir ağırlık getirmiş. Aracın eski depo kapağının içine yerleştirilen priz sayesinde 220-380 V ile şarj edilebilen bataryalar; 220V ile 4-6 saat, 380V ile de 1-3 saat arasında şarj edilebiliyor. Hızlı şarj istasyonlarıyla 45 dk’da şarj edilebileceği belirtilen sistemin kullanıcıya maliyeti ise 100 km’de sadece 1,2 TL.

0-100 km/sa hızlanmasını 15 sn’de tamamlayan otomobil, maksimum 170 km/sa hıza çıkabiliyor. 20.000 km bakım aralığı bulunan otomobilin bakım maliyetleri yıllık 500TL civarıyken, elektrik motoru ve bataryalar bakım gerektirmiyor. Elektrik motorlarının 2 milyon km, Linea’nın 3 yıl veya 100.000 km, akü ve pillerin ise 8 yıl veya 300.000 km garanti kapsamında olduğu belirtiliyor.

İki farklı menzil tipine göre ayrı ayrı fiyatlar belirleyen Emin Grup, otomobillere 120.000 TL ve 140.000 TL’lik fiyatlar biçmiş. 2016 yılı Mart ayında faaliyete geçmesi planlanan Antalya fabrikasında yıllık üretim hedefi 600 adet olarak belirlenmiş.

Ülkemiz şartlarına göre pahalı gözüken ancak elektrikli  otomobil piyasasına göre normal bir fiyatlandırma stratejisi belirleyen Emin Grup, zorlu bir yola adım atmış. Şimdi TESLA’nın yaptığı otomobillerle kıyaslayanlarımız olacaktır. Daha emeklemeye başlamadan maraton koşmaya gerek yok. Sistemle alakalı kafalarda soru işaretleri yok mu? Elbette var. Örneğin; elektrikli motorların ilk çalışmaya başladıklarında maksimum torklarını verdiklerini göz önünde bulundurursak, kavrama grubu her vites değişiminde bu tork değeriyle nasıl başa çıkacak?

Linea’ya uygulanan bu sistemin mühendislik ürünü olduğunu görmezden gelemeyiz, ancak eksiklerinin olup olmadığıyla alakalı elektrikli Linea’yı test edene kadar kesin bir karar da veremeyiz. Elektrikli Linea’nın üretimden önce basın tarafından test edilip edilmeyeceği ile alakalı henüz net bir bilgi edinemedik, fakat bir test aracı imkanı sağlanırsa otopark.com ailesi olarak test arzumuz olduğunu da dile getirdik. Bakalım ilerleyen süreç ne gösterecek.

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün Bey’e bizleri davet etmelerinden ve ilgilerinden dolayı teşekkür ediyor, bu yatırımlarının başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyoruz.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Fiyatlar fena değil gibi, taksiciler yakıtını görüp 100-105k civarına alıyorlardı, o zamanın üstünden biraz da zaman geçti, kur etkisi, markalaşmanın getirdiği kar felan derken gayet doğal bu fiyatlar. 140k’lık versiyon menzili ile daha çok satabilir. 350km gayet iyi bir menzil.

    Tek keşke bence 120-130Bg olsaydı. Büyük ihtimalle vergiden yırtmak için yapıyorlar ama 85kw limitine kadar asılsınlar. 115Bg eder. o linealar da uçar tabiri caizse. İnsanlar, elektrikli diye mutlaka bir noktada ödün verileceğini düşünüyor. O hissi tatsalar zaten bu elektrikli araçları bırakamazlar.

    Edit: Emin Grup, Eminevim uzantısıymış. Ben pek hoşlanmıyorum kendilerinden. Gene de çıksın bakalım piyasaya, bakalım neler olacak.

  2. Az önce kendimce TAKSİ piyasası için bir hesap yaptım ve taksiciler için normal dizel linea ile karşılaştırdığımızda bu araç 3 yılda kendini amorti ediyor. Böylece eğer önyargıyla yaklaşılmazsa BU PROJE TUTAR.(hesaplarımı yaparken istanbul şartlarında 24 saat yürüyen ve günde ortalama 1.000km yapan bir taksiyi hesap ettim fakat menzil el vermediği için bir normal dizel linea VS 3 elektrikli lineayı baz alarak hesap ettim).Ancak normal bir kullanıcı asla tercih etmez çünkü hesabıma göre günde ortalama 50km yapan bir insan parasını dizel normal lineaya göre amorti etmesi için yaklaşık 15 yıl kulanması gerek ki bunu da kimse yapmaz. Bu arada performans açısından çok da kötü değil bence hatta sürüşten zevk amacı olmayan biri için fazlasıyla yeterli.

  3. Bence bu işte bir yanlışlık var, elektrik motoru devir çevirmiyor ki standart manuel şanzıman kullanılsın? Elektrik motoru bi defa dönmeye başlayıp devamlı max.tork verildiğinden, allah ne verdiyse iletiyor aşağıya 🙂 Elektriği az veya fazla vererek dengeleniyor anca. Vites ne işe yarıyormuş ki?

    Ayrıca biraz aşağıda arkadaşın yazdığı gibi, bu işin duayeni Derindere Motorlu Araçlar’dır. DMA firmasıdır. Pilleri vs’leri de kendileri yapıyordu yanlış bilmiyorsam. Bu vatandaşlar LPG dönüşüm kiti gibi Çin’den bilmemneyi almış, Almanya’dan bilmemneyi almış, birleştirip satıyor. Lego işletme mantığı yani….

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu