Haberler

Kia’dan yeni hibrit crossover




Kia, piyasaya yeni bir hibrit crossover sürmeye hazırlanıyor. Güney Kore’de “türünün ilk örneği” olarak lanse edilen bu yeni modelin adı ise Niro.

Kia’nın yayınladığı detaylara göre, Niro’nun son derece özelleştirilmiş bir hibrit crossover olacağını söylemek pek de zor olmayacak. Güney Koreli üreticinin açıklamalarına göre araçta 105 beygir ve 147 Nm tork üreten Hyundai’nin 1.6 litrelik Kappa motoru kullanılacak. Kia’nın Rio modelinde kullanılan yine 1.6 litrelik motorun ürettiği 138 beygir ve 167 Nm tork göz önüne alındığında Niro’nun, bu hacimdeki bir motora göre biraz az güç ürettiğini söylemek mümkün. 6 ileri çift kavramalı şanzıman ile gelecek araçta 47 beygir gücünde bir elektrik motoru ve 1.56 kWh kapasiteli bir batarya grubu bulunacak.

Bu hibrit güç, oldukça şık bir C sınıfı aracın içinde bulunacak. Kia, aracın ön kısmında markanın imzası haline gelmiş kaplan burnu ızgaralarını, sivri farlarını ve göze oldukça sportif görünen hava kanallarını sınıfın diğer üyelerine kıyasla daha yüksek bir sürüş pozisyonuyla birleştirmiş. Aracın arka kısmı da önünü aratmayacak derecede sportif ve agresif duruyor. Aracın lastikleri ise tekerlek yuvalarını Kia’nın yayınladığı görsellerdeki gibi dolduracağa pek benzemiyor. Hibrit motoruna yakışacak şekilde genişliği ve dolayısıyla hareket direnci daha az olacak bir lastik ebatının kullanılacağı düşünülüyor.

Kia, bu model ismini daha önce 2013 Frankfurt Motor Show’da görücüye çıkardığı biraz daha yuvarlak hatlara sahip bir konsept crossoverda kullanmıştı. Hibrit motoruyla bu araç, Hyundai-Kia’nın 2020 yılına kadar araçlarının yakıt tüketimini %25 oranında düşürme projesinde önemli bir rol oynayacak. Aracın önümüzdeki yılın ilk yarısında bazı ülkelerde piyasaya sürüleceği ise söylentiler arasında yerini almış durumda.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu