Haberler

İlk kadın F1 pilotu aramızdan ayrıldı




Formula 1’in 1950’lerde ilk kadın sürücüsü olmasıyla bilinen Maria Teresa de Filippis, 89 yaşında hayata gözlerini yumdu.
İtalyan sürücü, 1958 ve 1959’da 5 Grand Prix’te sıralama turlarına katıldı ve bunların 3 tanesinde herhangi bir takıma bağlı olmayan bir Maserati 250F ile yarıştı. De Filippis, Formula 1’den önceki yıllarda da Maserati’nin spor otomobiliyle yarışmıştı.
1958’de Monaco Grand Prix’sine katılmaya çalışıp başarısız olduktan sonra (bu yarışa Bernie Ecclestone’da katılmaya çalışıp başarısız olmuştu) aynı yıl Spa’da yapılan Belçika GP’sinde ilk startını alan de Filippis için bu yarış, aynı zamanda bitirebildiği tek yarış olacaktı. Bu yarışı 10. sırada bitiren İtalyan sürücü, yarışın galibi Tony Brooks’un 2 tur gerisindeydi.

De Filippis, 1958’de Portekiz ve İtalya GP’lerine de katılma hakkı kazandı ancak iki yarışı da motor arızası nedeniyle tamamlayamadı. Katılmayı denediği son yarış ise 1959 sezonunun açılış yarışı olan Monako GP’siydi ancak Behra-Porsche takımının otomobiliyle ilk 16’da kendine yer bulamadığı için bu yarışa da katılamadı.

Jean Behra’nın 1959’da Almanya GP’sindeki destek serisi yarışlarından birinde ölmesiyle birlikte 33 yaşında yarış kariyerine son veren Maria Teresa de Filippis, 15 yıl sonra Lella Lombardi’nin bir F1 yarışına katılmasına kadar tek kadın F1 pilotu olarak kalmıştı.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu