Haberler

10,000 beygir Top Fuel Dragster




Bir drag yarışı izliyorsanız, ilk olarak 500 beygirlik araçları görüp kalbiniz güm güm atmaya başlar, sonra bu işi abartıp 1000 beygirlik araçları izleyerek devam edersiniz. Bu durum 10,000 beygire çıkınca acaba gerçek mi, nasıl uçmuyor diye düşünmeye başlarsınız.

Günümüz drag yarışlarının en hızlı serisi Top Fuel’dır. Bu yarışlarda kullanılan araçlara ise dragster diyoruz. İzleyeceğiniz aracı ise Don Schumacher Racing’den Shawn Langdon kullanılıyor.

Wild Horse Pass Motorsports Park bu denemenin adresi idi. Arizona’nın kavurucu sıcağının altında yetenekli pilot 3.77 saniyede 510 km/s hıza çıktı.

Başlat tuşuna basmadan önce Top Fuel yarışı ile ilgili birkaç açıklama daha yapmak istiyorum.

Dragsterlar dünyanın en çabuk hızlanan araçlarıdır. Yarışlar bildiğimiz draglar gibi 2 kişilik olmaz, pistte yalnız olurlar ve tek rakipleri zamandır.

2008 yılında Funny Car sürücüsü olan Scott Kalitta ölümcül bir kaza geçirmişti. Bunun üzerine yetkililer pistin uzunluğunu 402 metreden 305 metreye indirmeye karar verdiler.

İzleyeceğiniz video aslında daha dünya rekoru bile değil, hatta Shawn Langdon’un bile kişisel rekoru değil. Kendisi geçen sene 3.662 saniyelik bir süreye imza atmıştı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu