Beyaz renkli dizel araçlar yine bir adım önde
Otomobil kullanıcılarının son dönemde dizel otomobillere olan ilgisi artarak sürüyor. Son 1 yılda trafiğe 463 bin 66 yeni dizel aracın çıkmasıyla 3 milyon sınırı aşıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı 19 milyon 994 bin 472 araç bulunuyor.
Yakıt maliyetleri otomobil sahibi olmak isteyenlerin tercihlerinde belirleyici oluyor. Bu doğrultuda son yıllarda dizel otomobillere ilgi hızla artıyor.
Türkiye’deki dizel yakıtlı otomobil sayısı 2014’te 2 milyon 882 bin 885 iken, geçen yıl bu sayı yüzde 16,1 artarak 3 milyon 345 bin 951’e ulaştı. Söz konusu otomobillerin toplam içindeki oranı 2005’te yüzde 6,8 iken, geçen yıl bu oran yüzde 31,6’ya yükseldi.
Sürücülerin dizel yakıtlı otomobillere talebi, benzinli ve LPG’li araçların toplam içindeki payını azalttı. Benzinli araçların toplam içindeki payı 2014’te yüzde 29, iken geçen yıl bu oran yüzde 27,6’ya geriledi. Bu dönemde LPG’li araçların toplam içindeki payı da yüzde 41,4’ten 40,3’e düştü. Buna karşılık dizel otomobillerin payı 2014’te yüzde 29,2 iken, geçen yıl bu oran 31,6’ya yükseldi.
Geçen yıl trafiğe kaydı yapılan otomobillerde en çok beyaz renk tercih edildi. Geçen yıl trafiğe kaydı yapılan 746 bin 395 otomobilin 471 bin 759’unda beyaz, 111 bin 54’ünde gri, 68 bin 112’sinde siyah, 25 bin 867’sinde mavi renkler tercih edildi.
Kaynak : Anadolu Ajansı
bayıye gıdıyorsunuz,araçların hepsı beyaz! sonra beyaz renk tercıh edıldı oluyor,yahu sen getırıyosun beyazı zorla satıyosun,sonra dıyosun sevılen renk beyaz!! fume ıstıyorum dedım gelmıyor dedıler,sıyah dedım,satılmıyo dedıler, mavı dedım, o zaman da falanca paketle bırlıkte alıp şu kadar fazla fıyat verırsınız dedıler, ee napıcaz dedım beyaz alıcaksınız malesef dedıler! yada ıgrenc mat kırmızı!! mecburen beyaz aldık,toros ve beyaz şahın gıbı gezıyoruz, mıss gıbı!!
bu beyaz renk ve onu takiben metalik gri renklerinin tercih edilmesinden çok ikinci el fiyatı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. şimdi türkiyede otomobil hala bir yatırım aracı olarak görülüyor. zevk meselesi değil yani. haliyle insanlar araçlarını daha alırken satmayı düşünüyor. dolayısıyla renk meselesinde riske girmemek istiyorlar. diğer arkadaşın bahsettiği gibi bayii baskısı da var tabi. örneğin ben de aracımı metalik gri renk almak zorunda kaldım. evet resmen zorunda kaldım zira bayii kırk dereden su getirdi. yok mavi bizde yok, siyah getirtmek için yurtdışından gelmesi lazım o da 6 ay sürer… ee o geldiğinde de güncel fiyattan size şu kadar fark yansıtırız vs. vs. canınızdan bezdirirler o beyazı ya da griyi size itelerler yani. ha başka markaya yönelseydin demeyin inanın hepsi aynı muhabbeti çekiyor. bence insanların beyaz otomobili sevdiğinden falan değil tercih sebebi. örneğin ingilterede yaşasanız durum değişir, o haftaya morcivert renk alıp binebiliyorsunuz. hem yurt dışındakilere göre 3 misli para ver hem de istediğin renkteki araca bineme, az gelişmişliğin gözü kör olsun.
Beyaz renk otomobili olmayan kişilerle konuştuğum zaman, arabayı ateşli gösterdiğini, premium havası kattığını, karakterini yansıttığını vb. söylüyor. Beyaz renk otomobil sahibi kişiler ise “Piyasası iyi, çizik belli etmiyor” vb. konuşuyor. Daha sonra çizikten boyalı diye komple boyalı vuruğu kırığı olan -beyaz belli etmiyor ya- arabaları satıyorlar. Zaten alanların çoğu satarken dolandırmak için beyaz alıyor. Bazıları 200k arabaya 10TL yıkama parasını çok görüyor falan.
Apartmanın garajında 5 tane araç var. Beyaz BMW 5, Beyaz Qashqai, Beyaz Micra, Gri Golf ve bizim Kahverengi Renault Symbol. Arabadan inip arkama baktığımda hepsinden daha hoş duruyor, evet, 5 serisinden bile daha hoş duruyor. -Bence-
İnsanların bu kadar ticari mantık çalıştırmalarını anlamıyorum. Aldığınız yakıtın yaklaşık %65’inin vergi olması rahatsız etmiyor, ama 1-2k renk farkı rahatsız ediyor. Hayır, hadi Dacia seviyesinde arabaları beyaz al. Premium markalar bile bembeyaz. Bir arabaya 200k para dökmüşsen 1-2k renk farkını mı kafaya takıyorsun. -Vergiler hariç-
Avrupa’da millet ihtiyacına göre konforuna, rahatlığına, hızlanmasına, boyutlarına, karbon salınımına vb. bakıyor, bizimkiler esnaf misali, köy ağası misali daha arabayı bayide görür görmez hesaba kitaba oturuyor. Rezalet. Vasat bir durum.