FeaturedHaberler

Kasislerden elektrik alacağız




Türk mühendisler, hız kesici kasis içerisine koydukları hidrolik yağının basınç altındaki hareketini elektrik enerjisine çeviren sistem geliştirdi.

Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimince desteklenen “Hız Kesicilerden Elektrik Üretim Projesi” kapsamında hız kesici kasis, bağlantı rakoru, hidrolik hortum, çekvalf, hidrolik motor, redüktör ve elektrik motoru kullanılarak mekanik enerjiyi elektriğe çeviren sistem tasarlandı.

Yağın basınç altındaki hareketinden yararlanılarak geliştirilen sistem üzerinde yapılan testlerde, bir ton ağırlığında ve saatte 5 kilometre hızla giden bir aracın hız kesiciye uyguladığı basınç sonucu 15 volt, 200 miliamper ve 3 vatlık elektriksel büyüklük elde edildiği belirlendi.

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Demetgül, yaptığı açıklamada, dünyada elektrik enerjisinin büyük kısmının fosil yakıtlardan elde edildiğini belirterek, bu yakıtların hızla tükenmesi ve çevreye zarar vermeleri nedeniyle alternatif enerji kaynakların öneminin giderek arttığını söyledi.

“SİSTEMLE TRAFİK VE AYDINLATMA IŞIKLARININ ENERJİ İHTİYACI KARŞILANABİLİR”

Sistemin çalışma prensibine ilişkin Demetgül, “Aracın hız kesiciye uyguladığı basınç sonucu içerideki yağ, çekvalflerin yönlendirmesiyle hidrolik hortumlardan geçerek hidrolik motora ulaşıyor. Hidrolik motor, bu sayede elde ettiği hareket enerjisini dinamoya iletiyor. Dinamo da bu hareket enerjisini elektriğe çeviriyor. Aracın uyguladığı basınçla hidrolik motordan çıkarak 2 metre yüksekliğindeki sıvı tankının içine dolan yağ, basınç kalktıktan sonra yeniden hız kesicinin içerisine doluyor. Böylece, elektrik enerjisini üretecek döngü sağlanmış oluyor” açıklamasında bulundu.

Bu standartlara göre geliştirilen düzeneğin kurulu olduğu hız kesicinin üzerinden 7 bin 800 araç geçmesi halinde 7 amper, 12 voltluk bir akünün dolacağını anlatan Demetgül, dolayısıyla sistemin, trafik ve aydınlatma ışıklarının enerji ihtiyacının karşılanmasında rahatlıkla kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: NTV

Oguzhan_Toretto

93 doğumlu, İzmirli ve DEU İngilizce İşletme'yi bitirmek için çabalıyor. Boş zamanlarında Hyundai kullanır ve kendini bildi bileli direksiyonu tutmaktan zevk alır. Otopark ile karşılaşması ise, E 180 testine dayanır.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Şaka mı bu ya? Ben bunun bir benzerini, yolun içindeki hava kanalından çıkan hava basıncıyla onun alt katındaki pervaneleri döndürüp ordan enerji üretmeyi düşünüyordum. Bunu 6. Sınıftayken düşündüm ve halen de aklımdadır. Daha böyle benim gibi bir sürü insanın başına geldi. Daha önceden başkası düşünüyor, alakasız bir yerden aynı proje çıkıyor ? Ama böyle gelişmelerin olduğunu öğrenmek çok güzel.

  2. Akılıma 2 adet handikap geliyor, birincisine göre eğer çok başarı elde edilirse her yerde daha çok kasisi olacak demektir. 2. senaryoda da sık sık parçalanan kasisler elde ettiği enerjinin üzerinde masraf çıkaracak.

  3. kasisler 3-4 aya kalmadan parçalanıyor nasıl olacak o iş daha dayanıklısı mı olacak olursa maliyet artacak götürdüğü kadar getirisi olacak mı onlar önemli devlet için yoksa sadece proje olarak kalır.

  4. Türkiyede uygulamasını hiç görmedim ancak genellikle petrol istasyonlarında ve hastanelerde buna benzer kojenerasyon sistemleri var. Gelecek sürdürülebilir enerjide beyler..

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu