Haberler

MIT’den devrim niteliğinde bir proje




Kaç defa karşı taraftan kimsenin geçmediği durumlarda ışıklarda beklemek zorunda kaldınız? Sağınızda, solunuzda ve önünüzde hiçbir şey yokken ışıklarda kaç dakikanızı yitirdiniz? Siz beklerken start-stop fonksiyonu olmayan aracınızın motoru kaç dakika boyunca boşa çalıştı? Yapacağınız hiçbir şey de yoktu üstelik, güç bela kazandığınız paranızı trafik cezalarına gömmek gibi bir niyetiniz yoktu çünkü.

Şu sıralar bir çok ülkede “kırmızı ışık yanarken sağa serbest dönüş” politikası uygulanıyor. Bu politika, trafiğin biraz daha akıcı olması için çok işe yarıyor elbet. Ancak sadece sağa dönecekseniz yardımcınız oluyor, sola dönecek ya da ileriye gidecekseniz sizin için o an hiçbir özelliği olmayan bir ayrıcalık oluveriyor. Kimi zaman çok can sıkıcı olan bu trafik ışıkları ortadan kaldırılsa mı? Kaldırılsın, kaldırılsın da kaldırıldığında sokaklar ve kavşaklar her an birer savaş alanına dönebilir. Yine tek kurtuluş yolunuz sağa rahat bir şekilde dönebilmek olacaktır muhtemelen. Tabii biz bunlardan bahsederken trafiğin sağdan aktığı bir ülkede yaşadığınızı varsayıyoruz.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir umut var elbet. Bazı MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları, trafik ışıklarına ihtiyaç duymamızın tek sebebinin sürücü koltuğunda oturan bizler olduğunu farketmiş durumda. Bizler yani sürücüler, birbirlerine bağlı yapay zekalarla yer değiştirdiğinde oluşacak sistem ile, kendi kendini kolayca yürütme yeteneğine sahip, trafik ışıklarına gerek duyulmayan bir dünyada yaşayabileceğiz.

Artık araçların bize ihtiyaç duymadığı, kendi kendini kontrol edebildiği günümüz dünyasında, lightTraffic ismi verilmiş bu sistemin tek bir sıkıntısı var. Kendi kendine hareket eden bir araçta oturmak sizin için yeterli değilse, herhangi bir ikaz, işaret ya da trafik ışığı bulunmayan bir kavşağa son sürat dalmak size nasıl yardımcı olabilir?

Siz de benim gibi otonom sürüşten ürken ve ifrit olan, sürücü araçlarına değer veren insanlarsanız kendimizle bu konuda savaşarak kendimizi bir şekilde yenmemiz gerekiyor. Cidden gerekiyor çünkü ortaya atılan bu fikirler, insanoğlu adına inanılmaz fayda sağlayacak fikirler. Araştırmacıların söylediklerine göre yeni geliştirilen bu sistem, güncel trafik sistemine kıyasla iki kat daha fazla aracın bir kavşak ya da bir bağlantı noktasından sorunsuz geçişini sağlayacak. Araçtan araca ve araçtan altyapıya iletişim sistemi kullanıldığında, lightTraffic sistemi aynı anda bağlantı noktasına ulaşan sayısız araçtan her birinin duraklama yapmadan, olabildiğince akıcı şekilde geçişi mümkün oluyor.

Eğer zamanınız varsa ve yeterli düzeyde İngilizce biliyorsanız, buradan konu ile ilgili tüm rapora ulaşıp merakınızı giderebilirsiniz. Sevseniz de sevmeseniz de, ulaşım için toplu taşıma yerine kendi araçlarımızı kullanmaya devam edeceksek, otonom araçlar yaşadığımız kargaşa içindeki büyük şehirlerin düzelmesi için tek çözüm yolu olacak. Otonom araçlara ve bu yeni trafik sistemine biraz da olsa ılımlı bakabilmeniz adına sizleri projenin önizlemesi olan kısa bir videoyla baş başa bırakıyoruz.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu