Haberler

Ferrari’nin mağdur ettiği müşteri ve bir başarı hikayesi: Lamborghini




Kötü ev sahibi kiracıyı ev sahibi yaparmış deyiminin vücut bulmuş hali Feruccio Lamborghini’nin derin hikayesi. En başta uyaralım: ‘Lamborcini’ değil ‘Lamborgini’ şeklinde okunur.

Fakir çiftçi bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Lamborghini çiftçilere yönelik çözümler sunan bir girişimciydi.

2. Çiftçilikten gelen yeteneklerini kullanarak traktör üretimine başladı. Lamborghini Trattori firmasını kurdu.

Çiftçilikten gelen yeteneklerini kullanarak traktör üretimine başladı. Lamborghini Trattori firmasını kurdu.

Lamborghini ülke çapında bilinen bir markaydı. Sadece traktör değil, gene çiftçilere yönelik ısıtma ve soğutma sistemleri de satıyordu.

3. Otomobillerle arası iyi olan Feruccio kendisine ait Fiat Topolino’yu 500cc’den 750cc’ye çıkararak modifiye eder.

Otomobillerle arası iyi olan Feruccio kendisine ait Fiat Topolino'yu 500cc'den 750cc'ye çıkararak modifiye eder.

Bu otomobille yarışlara katılır. Yaptığı kaza sonrası pistlere veda eder. Resimdeki Topolino bugünkü Fiat 500’ün dedesidir.

4. Çok zengin olunca kendine Ferrari 250 GT alır. Çok beğendiğinden tam bir Ferrari hayranı haline gelir ve 3 adet daha Ferrari alır.

Çok zengin olunca kendine Ferrari 250 GT alır. Çok beğendiğinden tam bir Ferrari hayranı haline gelir ve 3 adet daha Ferrari alır.

Bu otomobillerden önce Mercedes-Benz 300SL, Jaguar E-Type, Alfa Romeo 1900, Lancia Aurelia B20 ve Maserati 3500GT markalarını tercih etmiştir.

5. Fakat bu Ferrari’lerin debriyajı sürekli sorun çıkarıyor, deyim yerindeyse servisten çıkmıyordu.

Fakat bu Ferrari'lerin debriyajı sürekli sorun çıkarıyor, deyim yerindeyse servisten çıkmıyordu.

Birkaç kez servise girmesine rağmen sonuç değişmiyordu. Birkaç gün içinde gene arıza veriyordu. Saatlerce serviste kalan arabasını kendisine göstermiyorlardı. Feruccio Ferrari’nin satış sonrası hizmetlerinden kesinlikle memnun kalmamıştı.

6. Otomobillerden anlayan biri olarak canına tak etmişti. İş başa düşmüştü. Sorunu kendi çözecekti.

Otomobillerden anlayan biri olarak canına tak etmişti. İş başa düşmüştü. Sorunu kendi çözecekti.

Ferrari’nin debriyaj sistemiyle Lamborghini traktörlerinin aynı debriyaj sistemine sahip olduğunu görür. Kendi fabrikasında debriyaj sorununu çözer ve buna göre geliştirir.

7. Ertesi gün Ferrari firmasının sahibi Enzo Ferrari ile görüşmek ister. Kapıda iki saat bekletilen Feruccio’nun sabrı taşmıştır.

Ertesi gün Ferrari firmasının sahibi Enzo Ferrari ile görüşmek ister. Kapıda iki saat bekletilen Feruccio'nun sabrı taşmıştır.

Uzun süre bekletilen Feruccio, sonunda içeri alınır. “Sinyor Ferrari, ürettiğiniz arabalar berbat!” diyerek şikayetini dile getirir. Enzo Ferrari ise ona “Siz anca traktör sürersiniz, bir Ferrari’yi asla düzgün kullanamayacaksınız.” diyerek suçun kullanıcı hatası olduğunu ima ederek onu küçümser.

8. Lamborghini, Ferrari otomobillerinin insanların düşündüğü kadar kaliteli olmadığını düşünüyordu. Kendi fabrikasında bile daha kaliteli spor otomobil üretilebilirdi.

Lamborghini, Ferrari otomobillerinin insanların düşündüğü kadar kaliteli olmadığını düşünüyordu. Kendi fabrikasında bile daha kaliteli spor otomobil üretilebilirdi.

Bu hor görülme Lamborghini’nin kafasında bir ışık yaktı. Lamborghini traktörlerindeki parçalar zorlu arazi koşulları için üretiliyordu ve Ferrariler’den daha sağlamdı. Traktör için kullanılan parçalarda ve bazı makinelerde değişiklikler yapıldı. Motor için yüksek performans ve aerodinamik çizgiler ile bir spor otomobil üretmek bir traktör üretmek kadar zor olmasa gerekti. Hem spor araba üretmek traktörden edilen karı 3 katına çıkaracaktı. Spor otomobil için kollar sıvanmıştı.

9. Bundan sonra Lamborghini hem traktör hem de spor otomobil üretecektir. İlk model 350 GT’dir.

Bundan sonra Lamborghini hem traktör hem de spor otomobil üretecektir. İlk model 350 GT'dir.

Böylece Automobili Lamborghini kurulmuş oldu. Eski Ferrari mühendisleri Gianpaolo Dallara ve test sürücüsü Bob Wallace’ı işe alındı. Lamborghini 350 GT modeli üretime girdi.

10. Hedef uzun yol için tasarlanmış yüksek performanslı otomobiller olan Grand Tourer’lar üretmektir.

Hedef uzun yol için tasarlanmış yüksek performanslı otomobiller olan Grand Tourer'lar üretmektir.

Spor araba eşittir Ferrari algısı da yıkılacaktı. Resimde görülen 350 GT’den sonra üretilen Jamara modeli tam bir Grand Tourer’dır.

11. Çok tutan 350 GT ve Jamara’dan sonra adı bir dövüş boğası yetiştiricisi Don Eduardo Miura’dan esinlenilen Miura seri üretime geçer.

Çok tutan 350 GT ve Jamara'dan sonra adı bir dövüş boğası yetiştiricisi Don Eduardo Miura'dan esinlenilen Miura seri üretime geçer.

Ortadan motorlu olan bu araç bir akımı da başlatır. Miura’dan sonra birçok spor otomobil ortadan motorlu üretildi, üretiliyor.

12. 1974’te üretime giren Countach spor otomobili dünyasının yıldızı haline geldi.

1974'te üretime giren Countach spor otomobili dünyasının yıldızı haline geldi.

Bazı otomobil otoritelerince hala en iyi tasarlanmış araba olarak kabul edilen Countach yukarı açılan kapılarıyla zamanında çığır açmıştır. Bertone stüdyolarında tasarlanan Countach, Piyemonte dilinde güzel bir kadın gören erkeğin verdiği tepkidir. Her ne kadar güzel görünse de tasarım hataları vardı. Mesela geri giderken kapıyı açarak kafanızı çevirip manevra yapmanız gerekiyordu. Buna rağmen araç 1974-1990 yılları arasında üretildi.

13. Finansal zorluklar ve traktör fabrikasının satılması

Finansal zorluklar ve traktör fabrikasının satılması

Güney Afrika’dan verilen yüklü traktör siparişinin iptali ile şirket zora girer. Şirketin %51’lik kısmını İsviçreli arkadaşı Rosetti’ye satar. Traktör fabrikası da SAME traktör grubuna satılır. Bir yıl sonra da Feruccio tüm hisselerini Rosetti’ye devreder ve emekli olur. Çiftlik ve üzüm bağı satın alır.

14. Onca zorluklara ve birçok kez el değiştirmesine rağmen Lamborghini hala dünyadaki en hızlı ve en estetik spor otomobilleri üretmeye devam eder.

Onca zorluklara ve birçok kez el değiştirmesine rağmen Lamborghini hala dünyadaki en hızlı ve en estetik spor otomobilleri üretmeye devam eder.

Sırayla: Miura, Countach, Diablo, Murcielago, Reventon ve hala üretimde olan Aventador.

15. Sadece araba motoru değil, 3000 beygirlik sürat teknesi motorları da üretmektedir.

Sadece araba motoru değil, 3000 beygirlik sürat teknesi motorları da üretmektedir.

12 silindirli bu teknelerin değeri 1,3 milyon $’dır.

16. 2002 yılında üretime giren Murciélago ile süksenin dibine vurulur.

2002 yılında üretime giren Murciélago ile süksenin dibine vurulur.

Murciélago ismini 24 kılıç darbesine rağmen ölmeyen boğadan alır. Daha sonra bu boğa ünlü yetiştirici Miura’ya devredilir.

17. Bugün hala İtalya’da Bologna ile Modena arasındaki San’t Agata köyünde üretimini sürdürmektedir.

Bugün hala İtalya'da Bologna ile Modena arasındaki San't Agata köyünde üretimini sürdürmektedir.

Günümüzde Volkswagen grubuna ait Lamborghini’ler %70 oranında el yapımıdır. Parça montajı, iç döşeme, boya gibi unsurlar fabrikasyon değildir. Şirkete ait bir test pisti olmadığından üretilen araçları köy yollarında denerler. Teste çıkan sürücülerin trafik cezasını firma üstlenmektedir.

18. Armadaki boğa Feruccio’nun boğa burcu olmasından ileri gelir.

Armadaki boğa Feruccio'nun boğa burcu olmasından ileri gelir.

Ekstra bilgi: Bu içeriğin yazarı da boğa burcudur 🙂

19. Enzo Ferrari konuyla ilgili bir daha hiç konuşmadı.

Enzo Ferrari konuyla ilgili bir daha hiç konuşmadı.

“Sinyor Ferrari konu ile ilgili bir daha benimle konuşmadı. Kendisi büyük bir adam, kabul ediyorum. Ama onu sinirlendirmek çok kolay.”

Feruccio Lamborghini 1993’te Perugia’da hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: onedio.com

Berke Çoban

Piri Reis Üniversitesinde Gemi Mühendisliği okumaya çalışan bir PETROLHEAD

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Gerçekten güzel yazı olmuş emeğine sağlık tanıtımların devamını bekliyorum 🙂

  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Lamborghini her zaman çok sevdiğim, sempati ve saygı duyduğum bir marka. Lamborghini’yi asla bir Ferrari’ye değişmem..Feruccio Lamborghini’nin başarısına ancak şapka çıkartılır

  3. Lamborghini her zaman bana Ferrari’den daha çekici gelmiştir. Enzo Ferrari’nin bu anlayışından dolayı Feruccio’nun azim ve başarısı kesinlikle takdire şayen. Lamborghini Ferrari’den daha iyi otomobil üretebileceğini tüm dünyaya kanıtladı başarısıyla da ispatladı. Zevk meselesi ama bence Lamborghini bugün Ferrari’den daha iyi otomobil üretiyor. Bunları; F50 GT1, FXX-K, FXX, 599XX ayrı tutarak söylüyorum umarım ileride Lamborghini de böyle bir seri çıkarır. Ferrari’nin XX Serisini çok kıskandığımı söylemeliyim

  4. 80 ve 90’lı yılların arabalarını çok seven biriyim.

    Ferrari ve Lamborghini’nin o yıllara ait hafızalara kazınmış araçları var. İkisi de birbirinden iyi, bu kötü o iyi deme hakkımız olduğunu sanmıyorum. İki markada mühendislik harikası, tasarım harikası.

    Ama son yıllarda bana göre Ferrari eski çizgilerinden uzak.

    Sanırım gruplar buna etken

  5. Michael Schumacher Ferrari’ye gelene kadar Ferrari performanslı ama kalitesiz ve dayanıklılığı çok olmayana arabalar üretiyordu. ikonlaşmış 250 gto,288 gto ve f40 Ferrari tarihinde ortaya çıkmış araçlardı. 308,328ve 348 in iç mekan kalitesi şahinden bir tık ileri değildi. isteyenler internetten araştırıp bakabilir. lambo her zaman ikon olmuş hatta top gear dan hammond dun dediği gibi poster arabaları üretirdi. yani herkesin rüyasını kuracağı arabalar. ilk önceliği her zaman son sürat olmuştu. Kaldı ki hayatı yarışlarla geçen, bu yarışların tecrübesinden damıttığı otomobilleri üreten birine bir traktör üreticisi bile rakip olabiliyorsa fazla söze gerek yok

  6. motor güç için ferrariyi tercih edenlere saygım sonsuz ancak tasarımda lambonun yanından geçemezler bana göre. resmen berbat tasarım yapıyor fikrimde ferrari. Lambo tasarım konusunda bambaşka boyutlarda cidden ferrari ile lamborghiniyi tasarım konusunda yarıştırmak lamboya hakaret.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu