Haberler

İstanbul Park Formula 1’e geri mi dönüyor?




İstanbul Park pistinin işletmecisi olan Intercity’nin sahibi Vural Ak, pistin durumu hakkında Hürriyet gazetesine önemli açıklamalar yaptı. 2017’de pistin Formula 1’e geri dönme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Ak, İstanbul Park’ın işletme maliyetleriyle ilgili önemli bilgiler de verdi.

Pistin aylık kirası ve giderlerinin aylık 3 milyon TL’yi bulduğu pisti işler bir vaziyette tutmanın oldukça maliyetli olduğunu belirten Vural Ak, özellikle geçtiğimiz yıl İstanbul Park’ın önemli ölçüde faal olduğunu ve bu maliyetin 3 yıl içerisinde karşılanabilecek düzeye gelebileceğini söyledi. “O zamana kadar cebimizden ödemeye devam edeceğiz. Ama önemli değil. Bizim amacımız çürümekte olan bu milli serveti devralıp yeniden ekonomiye kazandırmak ve trafik kültürüne ve güvenliğine katkıda bulunmayı sağlamaktı. Bunu da başarıyoruz. Biz almasak diğer taliplilerden biri alsaydı burası da ya bir AVM ya da outlet center olup ucuza don gömlek satarlardı. Şimdi ise ilk yapıldığından çok daha güzel, tertemiz, içinde her gün yüzlerce kişinin çalıştığı çok büyük bir otomobil merkezi oldu ve her ay dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Ana kapıdan girdiğiniz anda başka bir dünyaya girmiş gibi oluyorsunuz. Burada gerçekleşen toplam ticaretten devletin milyarlarca TL vergi kazancı oluyor. Sonuçta olmayan yeni bir katma değer yaratmış oluyoruz. Bu da bize yeter.” şeklinde konuşan Ak, bugüne kadar yapılan 110 milyon TL’lik yatırımın ise 30 yılda kendisini amorti edebileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Formula 1 konusunda da önemli açıklamalar yapan Vural Ak, dünyaca ünlü şampiyonanın İstanbul’da yapılamaması hakkında en büyük sorun olan yıllık 25 milyon dolarlık ödemenin büyük firmaların sponsorluğu üzerinden tamamlanıp pistin Ağustos 2017’de takvime dönebileceğini açıkladı. “Ecclestone de yarışın tekrar İstanbul’a gelmesini çok istiyor. Bu yarışın düzenlendiği şehir ve ülke en az 15 gün boyunca yaklaşık 1 milyar insanın önüne geliyor ve bahse konu oluyor. Bu kadar büyük bir reklam ve tanıtım başka bir vasıta ile yapılamaz. Özellikle son dönemde ülkemizde gerçekleşen olumsuz olayları sadece haber yapan dünyanın, bizi modern ve büyük spor ve kültür organizasyonlarıyla da anması eskisinden daha lazım hale geldi. Katar F1’e yıllık 90 milyon dolar diğer ülkeler ise 40 ila 60 milyon dolar verirken bizden istenen 25 milyon dolar. İstanbul’da 7 yıl boyunca yapılan yarışları bizzat gelerek seyreden yabancıların yaklaşık o hafta boyunca 100 milyon dolar harcadığı tespit edildi. Bu bedelin sadece KDV si bile bu işi geri getirmeye yeter. Çok zor bir hesap değil. Artık Türkiye 10 sene önceki Türkiye değil. Şirketler de büyüdü ekonomimiz de. Bu yükseklikte bir bütçeyi kaldırabilecek birçok firma var artık. Görüşmelerimiz bu çerçevede sürüyor ve güzel gelişmeler var. Ağustos 2017 için Formula 1 takviminde yerimiz hazır.” şeklinde konuşan Ak, devletten maddi destek alamadıkları için bugüne kadar Türkiye’ye F1’i geri getirmediklerine çok üzüldüğünü ifade etti.

 

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kimse heveslenmesin bu haberler her sene çıkıyor, sonra da hiçbir şey olmuyor. Formula 1 Türkiye’ye değil seneye hiçbir zaman geri gelmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu