Haberler

Ford’dan otonom sürüş devrimi




Ford’un Fusion Hybrid otonom sürüş araştırma otomobiliyle karanlıkta farlar kapalı sürüş testlerine başlamasıyla otonom sürüş alanında bir adım daha atılmış oldu.

Testler, Ford’un Arizona’daki test merkezinde yapılmaya başlandı ve Ford’a göre bu testler otonom sürüş için önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Üreticinin anlattığına göre bu testler, otomobilin LiDAR (radar benzeri ancak radarın aksine lazerle ölçüm yapan bir sistemi) ve sanal sürücü yazılımının kamera kullanmadan virajlı yollarda dahi kusursuz bir şekilde sürüş gerçekleştirebilecek kadar gelişmiş olduğunu gösterecek.

Karanlıkta sürüş gerçekleştirmek için otomobil; yolun ve çevredeki işaretlerin, binaların ve ağaçların bulunduğu yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu haritaları kullanıyor. Harita verisi ile LiDAR birlikte çalışarak otomobilin anlık olarak konumu belirleniyor. Ford; kamera, radar ve LiDAR gibi birden fazla sensörün birlikte çalışmasının daha etkili olduğunu kabul etse de sadece LiDAR’ın otomobilin otonom sürüş gerçekleştirmesinde yeterli olduğunu da belirtiyor.

Ford’un otonom otomobiller teknik sorumlusu Jim McBride, LiDAR sayesinde otomobilin güneş ışığına veya kameraların algıladığı yol çizgilerine ihtiyaç duymadan karanlıkta da sürüş gerçekleştirebileceğini belirtiyor.

ABD Ulusal Otoyol Güvenliği İdaresi’nin verilerine göre karanlıkta gerçekleşen ölümlü kazaların gündüze göre neredeyse 3 kat daha fazla olduğunu düşündüğümüzde, otonom sürüş özelliklerinin gece kullanılması hayat kurtarıcı bir rol üstlenebilir.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu