Haberler

Tehlikenin farkında mısınız?




Size basit bir direksiyon hakimiyeti kaybının aslında ne kadar tehlikeli olabileceğini, nasıl bir felakete dönüşebileceğini anlatmak için bu haberi yapıyoruz.

Sayfanın sonundaki videoda görebileceğiniz gibi bir Cayman viraj çıkışında savrulup pist istikametine ters bir biçimde yolun ortasında tüm araçları karşısına alacak şekilde kalıyor.

İlk olarak olaya şu açıdan bakalım. Eğer savrulan araç önden motorlu arkadan itişli bir araç olsaydı çoğu kişi bu sorunun araçtan kaynaklı olacağını düşünebilirdi. Fakat bu araç ortadan motorlu bir araç ve dengesi mükemmele yakın diyebiliriz. Yani tamamıyla sürücü hatası olan bir durumla karşı karşıyayız.

Porsche, öncelikle bariyerlere vuruyor daha sonra oradan sekip pistin içine tekrar dönüyor. Yolun tam ortasında ve viraj çıkışında öylece kalıyor. Diğer araçlarla kafa kafaya!

Viraj çıkışında diğer araçların düştüğü durumlar çok tehlikeli. Tam hızlanacaklar o anda karşılarında ters dönmüş bir Cayman görünce ani bir refleksle kaçabilmişler.

Videonun sonlarına doğru bir BMW kazadan kaçınmak isterken yeni bir kazaya sebebiyet vermek üzereydi. Vurmamak için son anda yaptığı bir manevra ile çimenlere kaçan yarışçı orada iyi bir tutunma sağlayamayınca savrulma tehlikesi atlattı.

Hikayenin iyi kısmına gelirsek; kimse Cayman’a çarpmadı! Aracın sürücüsü diğer sürücülerin dikkati sayesinde kurtuldu. Çok sıra kaybetti belki ama en azından daha büyük bir darbe almadı.

Görüldüğü üzere pist şartlarında bile en ufak bir hata ile ne kadar büyük sorunlar doğabilir tahmin etmek güç. Ancak telafisi mümkün. Kaçış alanları olması ve bunun yanında trafiğin olmaması durumu kurtarmaya yetebilir. Tedbiri elden bırakmamak gerekli. Bu olaya benzer bir sorunun trafiğe açık yollarda meydana gelebileceğini düşünerek araçlarımızı kullanmalıyız. Normal hayatta sürücüler videodaki yarışçılar kadar iyi reflekslere yada direksiyon hakimiyetine sahip değiller.

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. yalnız m6 lı abimiz müthiş kaçmış bilek sahibi 😀
    tüm yarışçılar gerçekten çok başarılı atlatmış

  2. Videonun başınde neler döndüğü pek belli değil. Direkt pilotun hatalı olması kanısına nasıl vardınız? Tamam araç çok dengeli de, tamamı ile sürücü hatası demek biraz sert girişmek olmamış mı? 🙂

    1. viraj öncesinde sarı bayrak sallanıyor viraj çıkışı güvenli olduğunu bildirmek için yeşil bayrak sallanıyor. Her şey uygun sıkıntı yok 🙂

  3. Böyle bir pozisyona düşmek çok tehlikeli bir durum, araç ne kadar mükemmele yakın dengede olsa da sadece pilota hata vermek yargısız infaz olabilir diye düşünüyorum. Bu kaza Nürburgring için çok yabancı değil, pist günlerinde sürekli karşılaştığımız ve izlediğimiz kazalardan. M2 araç sürücüsü çok iyi toparlamış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu