Haberler

Şahin’e android ile bağlan




Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK sergisi için hazırladıkları projede, 1998 model LPG’li Şahin otomobili, geliştirdikleri akıllı telefon uygulamasıyla uzaktan çalıştırmayı başardı.

Okulun Bilişim ile Motorlu Araçlar Teknolojileri bölümünde okuyan Mehmet Yalçın Dönmez ve İbrahim Akar adlı öğrenciler, okul öğretmenlerinden birine ait 1998 model otomobilin elektrik devresine bluetooth teknolojisini bağladı.

İki öğretmenin de danışmanlık yaptığı öğrenciler, sisteme uzaktan müdahale edilebilmesi amacıyla akıllı telefonların kullanıma dönük android uygulaması geliştirdi.

Telefona yüklenen yazılım sayesinde otomobile, uzaktan anahtarsız çalışma, farların açılıp kapanması, kornanın çalması özellikleri eklendi.

Projenin koordinatör öğretmenlerinden Serdar Ankaralı, yaptığı açıklamada, projelerinin yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Projede daha özellikli ve otomatik vites bir otomobil kullanılması durumunda, “sürücüsüz araç” teknolojisinin de uygulanabileceğini dile getiren Ankaralı, “Şahin otomobilin elektronik sisteminin daha az karmaşık olması nedeniyle günümüz otomobillerinde işimizi biraz daha kolaylaştırdı. Daha geniş imkanlar elde edebilirsek sürücüsüz otomobil için de çalışacağız.” dedi.

Projede çalışan koordinatör öğretmen Yavuz Toprak da “Şahin’e Bağlan” adını verdikleri projeyi öğrencilerle üç haftada tamamladıklarını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Valla yapacağımız (çakma saab ve cadillac) tan çok bu,evt s1 filan daha çok umut veriyor

  2. evet tubitaktan daha iyi ama ufak bir mikroişlemci ileki günümüzde arduino ve ufak shieldler ve yeterince role yetiyor bunu yapmaya yani abartılcak birşey yok aslında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu