Haberler

Yeni petrol kaynaklarında düşüş




Kuzey Amerika dışındaki bölgelerde keşfedilen petrol kaynakları, 1952’den bu yana görülen en düşük değerlere geriledi. Bu da önümüzdeki yıllarda petrol arzında talebe göre bir boşluk yaşanabileceği anlamına geliyor. IHS’nin analizine göre, 2015 yılında Kuzey Amerika dışında 2.8 milyar varil petrol bulundu.

IHS, uzun süre devam eden düşük petrol fiyatlarının petrol ve gaz şirketlerinin kazançlarını etkileyerek yeni kaynak arayışlarını yavaşlattığını belirtiyor. Bu şekilde zarardan kaçınmayı planlayan firmalar, önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek petrol talebini karşılayamadıklarında çok daha zor bir duruma düşebilir.

IHS Enerji departmanından Leta Smith, dört yıl üst üste petrol miktarında düşüş gözlemlediklerini ve bunun bir ilk olduğunu belirtti. IHS’in yaptığı araştırmalara göre geçtiğimiz yıl derin olmayan bölgelerde ulaşılan yeni petrol kuyularında %20, derin (1500 metre ve daha fazla) bölgelerde ise %40’lık bir azalma var.

IHS tarafından Kuzey Amerika dışındaki bu büyük düşüşü dengeleyen unsur ise Kuzey Amerika’da kaya petrolünün (shale oil) gösterdiği büyüme olarak görülüyor. Genel anlamda petrol piyasasına bakıldığında bir süre daha arzın talebi geçeceği görülüyor. Buna karşın IHS, kaya petrolünün 2040’ta petrol talebinin yalnızca %10-15 arasında bir kısmını karşılayabileceğini öngörüyor, yani klasik petrol çıkarma yöntemlerine hala ihtiyaç duyuluyor olacak.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu