Haberler

Volvo dizel yerine hibrit tercih ediyor




Volvo Cars’ın CEO’su Hakan Samuelsson, “Önümüzdeki yıllarda Avrupa’da dahi dizellerin yerini hibrit motorlar alacak.” şeklindeki açıklamasıyla dikkat çekti.

Gün geçmiyor ki Volkswagen’in emisyon skandalına binaen başka markalar da çeşitli dizel itiraflarında bulunmasınlar. Ancak bu skandal ve itiraflar, Avrupa’da ve özellikle ülkemizde dizele olan ilginin azalmasına pek neden olmadı.

Volvo ilgili konuya el attı ve geçtiğimiz günlerde şarj edilebilir hibrit T5 motorun birçok modelde yer alacağını açıkladı.

İlk olarak yeni XC40’ta görülecek olan T5 motor üç silindirli benzin / elektrik karışımı hibrit bir motor. Benzinli kısım 180 hp güç, elektrikli kısım ise 74 hp güç üretiyor ve kombine olarak elde edilen 250 hp değerindeki güç gayet verimli olarak değerlendiriliyor.

Zamanla yeni nesil ve daha büyük olan “60” serisinde de ilgili motorun kullanılacağını açıklayan Samuelsson, motorun karbon salınımının dizel motorlara oranla daha az olacağının (95 g/km CO2) garantisini veriyor. Kısaca özetlenirse; aynı beygir gücü, aynı tork ve daha az karbon salınımı olarak karşımıza çıkacak olan T5 motor dört gözle bekleniyor. Çünkü 95 g/km karbon salınımı demek Avrupa’da çok daha az vergi anlamına geliyor.

Maliyet hususunda ileri dönemlerde dizel otomobillerin daha pahalı ve ek vergilendirmeye dahil olacağı, hibrit motorların ise her yönden daha ekonomik olacağını belirten Samuelsson, yavaş yavaş dizel motorların tarih olacağını dile getiriyor.

Görelim, gelecek bize ne gösterecek.

 

Necati Erdoğan

Otomobiller vazgeçilmezim. Her zaman söylerim, otomobillerin olduğu bir odaya kapatsalar yeme ve içme harici başka şeye ihtiyaç duymam. Otopark.com ile tanıştığım günden beri müptelasıyım. Türkçe öğretmeniyim. Bu camiaya katkıda bulunmaktan onur duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu