Tofaş, güneş enerjisinin üretimde doğrudan kullanımı ile Avrupa Birliği Çevre Ödülü’nü kazandı
Tofaş, Güneş Enerjisinin Üretim Süreçlerinde Doğrudan Kullanımı Projesi ile Avrupa Birliği (AB) tarafından, çevresel performansı yüksek şirketlere verilen AB Çevre Ödülleri Türkiye Programı kapsamında, Süreç kategorisinde finalist ödülüne layık görüldü. Tofaş’ın ödüllü projesi, AB Çevre Ödülleri’nin yurt dışı ayağında Türkiye’yi temsil edecek.
AB tarafından her iki yılda bir çevresel performansı yüksek şirketlere verilen AB Çevre Ödülleri Türkiye Programı, 3 Haziran 2016 Cuma günü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirildi. Bu yıl 6. kez verilen AB Çevre Ödülleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen törende sahiplerine verildi.
3 kategoride 8 şirketin başarılı projeleriyle ödül aldığı törende, Tofaş Fabrikası’nda geliştirilen ve Boya Üretim Müdürlüğü Ön Kurutma Prosesleri’nde uygulanmaya başlanan proje, Süreç kategorisinde finalist proje olarak ödül almaya hak kazandı. Ödül törenine Tofaş’ı temsilen Tofaş Üretim Direktörü Recep Temizesen’in yanı sıra Çevre, Sağlık ve İş Güvenliği Müdürü Levent Modalı, Çevresel Sistemler Yöneticisi Volkan Varal ve Teknolojik Sistemler Uzmanı Ömer Murat Şahin katıldı.
Son dönemde sürdürülebilirlik yatırımları ve çevre dostu inovasyon çalışmalarıyla öne çıkan Tofaş, ödül alan ‘Güneş Enerjisinin Üretim Süreçlerinde Doğrudan Kullanımı Projesi’ ile dünyada otomotiv sektöründe proses havasını direkt olarak güneş enerjisi ile ısıtarak sağlayan ilk fabrika oldu. Güneş enerjisi kullanımına dayalı olan bu sistem, kullanıldığı proseste yıllık yüzde 35 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Sistem 2181 GJ/yıl doğal gaz karşılığı güneş enerjisinden sıcak hava üretmenin yanı sıra 122 ton/yıl eşdeğer sera gazını da azaltılmasını sağlıyor.
Ödülü Tofaş adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin elinden alan Tofaş Üretim Direktörü Recep Temizesen, Tofaş’ın sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında tüm iş birimlerini ve iş süreçlerini kapsayacak şekilde çevreyi korumaya dönük çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Tofaş, hammadde temininden üretime tüm iş süreçlerinde sürdürülebilirlik ekseninde, çevre dostu bir iş modeli benimsiyor. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz çalışmalardan biri olan bu projemizle çok değerli bir ödül aldık. Projemizin uluslararası standartlarda bir çevre ödülü ile taçlanması bizleri ayrıca gururlandırdı. Bu proje, hem enerji tasarrufu hem de üretim sürecinde çevreye katkı sağlama yönünden büyük avantajlar sunuyor. Güneş enerjisinden yararlanan bu sistemle yıllık yüzde 35 gibi önemli bir oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Proje, bir yenilenebilir enerji projesi olmasına karşın düşük geri ödeme süresi ile finansal olarak son derece ekonomik olması, bakım gerektirmemesi ve son derece yüksek yaygınlaştırma potansiyeline sahip olması özellikleriyle sürdürülebilir karbon ve enerji yönetimi için de büyük önem taşıyor” dedi.