FeaturedKöşe Yazıları

Otomobillerin doğuşu




-Eski Enerji Kaynağı, Yeni Tekerlekler

Tekerlekler çok eskiden( M.Ö 3000 yılından) beri hayatımızda. Ama bunların etrafına lastik kaplayıp bir arabaya takmak kimsenin aklına gelmemişti. Taa ki  R.W Thompson’ın lastik tekerlekler üzerinde ilerleyebilen bir araç yapmasına kadar. Lastik tekerlekler bir atlı arabaya takılıp, atların vasıtasıyla çekilmesi sonucu hareket sağlanıyordu. Bu arada içi hava dolu ilk tekerleğin patenti de Thompson’a ait olduğunu belirtmek gerek. R.W Thompson, ne yazık ki havalı tekerleğin 1888’de bisikletler için William Dunlop tarafından  “yeniden icat edilmiş ” olmasından habersizdi.

richard trevithick car

-Atsız Araba

Otomobilin icadı kadar yaşamımızı bu denli değiştiren bir olay olmamıştır. 18. yüzyılın sonlarında buhar, atsız arabalar için güç kaynağı olarak görülmüş ve günümüzde ortaya çıkan motorlar için harita niteliği olmuştu. İngiliz “Richard Trevithick” buhara hep ilgi duymuş ve 1803’te sekiz yolcu kapasiteli, saatte 18 km hızla ilerleyebilen bir araba yapmıştı. Arabasını daha sonra talihsiz bir olay sonucu handa sundurmada yanarak kaybetmişti. Bu da mucitlerin yeni güç kaynağı arayışına girmelerine neden oldu.

amerikada ilk araba

-Amerika’da İlk Araba

Oliver Evans tarafından yapılmış “Orukter Amphibolos” adlı araba, hem karada hem de suda gidebilen bir araçtı.

buharlı araba

-Buharlı Araba

Diğer işletmeciler gibi James’in Buharlı Arabaları firması da 1829’da yolcu taşıma hizmeti vermeye başladı. 29 Temmuz 1834’te bir felaket meydana geldi ve Jhon Scott Russell’ın yönetimindeki buharlı arabanın tekerlerinden biri kırıldı ve patlayan buhar kazanı beş yolcunun ölümüne sebep oldu. Karayolu taşıtlarına karşı olan çevrelerin istediği de böyle bir olayın meydana gelmesiydi. Bu olayla birlikte yol vergilerini arttırmayı ve motorlu taşıtların gelişimini yıllarca engelleyecek olan bir yasayı çıkarmayı başardılar.

daimler emile levassor

-Emile Levassor

Emile Levassor isimli Fransız bir mühendis 1889’da Paris Fuarı’nda bir Daimler otosunu ilk kez görüyor ve araba tasarımını gözü pek tutmasa da motoru ilgisini çekiyor. Daimler bu motorun üretim lisansını avukatına veriyor fakat ölmesiyle beraber bu lisans eşine kalıyor. Eskiden avukatın arkadaşlarından biri olan Levassor, bu kadına aşık oluyor ve onunla evleniyor. Tabi ki de böylece lisans ta Fransız yasalarınca kendisine geçiyor. Levassor motorun önce yolcu koltuğu altında, daha sonra ise aracın ön tarafında yer alan ilk otomobilini üretiyor. Motorun bu yerleşim şekli ise ileride otomobil tasarımında geleneksel bir hale geliyor.

canstatt daimler 1898

-1898 Cannstatt Daimler

Yaşamının son döneminde böylesine eski model bir otomobil üretmesinden dolayı daimler “eski kafalı ihtiyar” ilan edilmiş. Bu araba aslında, tipik bir at arabasının atları çözülmüş hali. Kullanımı oldukça basit ve tam tamına 4 beygir gücündeki bu motorun sağladığı en yüksek hız saatte 26 kilometre. Daimler’in ölümünden sonra Cannstat geliştirilerek ilk Mercedes otomobilin üretildiğinide söylememek haksızlık olur.

 

-Otomobilin Doğuşu

İçten yanmalı bir motorun hareket ettirdiği ilk otomobiller yakıt olarak benzin değil kömür,havagazı ve havadan oluşan bir karışım kullanmaktaydı. Lenoir adlı bir Fransız, 1860’ta havagazıyla çalışan ilk motorun tasarımını yapmıştı. Gaz, büyük bir silindirin içine giriyordu ve orada bir kıvılcımın neden olduğu patlama, pistonu itiyordu. “Siegfried Markus” adlı bir Avusturyalı ise benzinli motorlar üstünde çalışmaktaydı. 1864’te bir el arabasına bu tip bir motor taktı. Bunun ilk benzinli araba olduğu iddia edilmekteydi. Otomobilin üretiminde bir çok insanın katkısı olsa da bunları halka sunan ve bunda en çok katkısı olan iki insan vardı. “Gottlieb Daimler” ve “Karl Benz” adında iki Alman, bu konuda en büyük pay sahibi olarak ortaya çıkmış ve birbirlerinden ayrı çalışmış olmarına karşın, otomobil üretip halka satan ilk kişiler olarak tarihe isimleri yazılmıştır.

mercedes benz 1884

-1884 Benz

Karl Benz, yoksul bir aileden geliyordu, ama üç tekerlekli motorlu aracını ürettiğinde yaşamındaki en büyük başarıya ilk adımını atmıştı. Aracın en yüksek hızı saatte 13 km’ydi. Anlatılanlara göre, karısı 100 km uzaklıktaki annesini görmek için iki oğluyla bu araca binerek yola çıkmış, ama benzin almak için yolda durup bir eczaneye uğramak zorunda kalmıştı. Benzin o günlerde lamba yakıtının üretiminde kullanılan istenmeyen bir yan üründü ve eczanelerde satılıyordu. Daha sonra araç bozulunca bayanın jartiyer lastiğini kullanarak aracı tamir ettiği de anlatılmaktadır.

patent motorwagen

-İlk Posterlerden Bir Örnek

Karl Benz, ürettiği otomobili 1887’de Paris Fuarı’na götürdü ve orada siparişler almaya başladı. Fransa’da satış yapmak için Emile Roger adlı birini bayi olarak kullanıyordu. Müşteri çekmek için günümüze kadar geçerliliğini koruyan bir yönteme, yani reklama başvurmuştu.

 

Not: Yazıda yer yer cümleler ve betimlemeler “Önemli Buluşlar-Otomobiller” kitabından alıntılanmıştır.

Beğendiyseniz ve devamının gelmesini istiyorsanız, lütfen yorum yapmayı ve kişisel fikrinizi belirtmeyi unutmayın : )

ANIL BULUT

Trakya Üniversitesinde Mak Müh okumaktayım.1997'de arka koltukta dikilerek babamı gözlemlemek, ne olduğunu anlamakla başladı bu tutku.Şimdilerde ise kendi aracım olan Opel Corsa ile şoför koltuğunda devam ediyor:)

İlgili Makaleler

3 Yorum

    1. Bu tür konuları herkesin beğenmesi imkansız.Sıkılmadan okumanız için, elimden geldiğince yazmaya çalıştım. İleriki konularda yazmak istediğim içerikler biraz daha kısa ve ilgi çekici olacak. Bu arada ilk yorum için teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu