Haberler

Tesla vs. Porsche: Taht Oyunları




Porsche tanıtımını geçen sene yaptığı Mission E projesiyle Tesla’yı artık ciddi bir rakip olarak ele aldığını duyurmuştu. 2020’den sonra yeni anlayışın süper otomobilleri olarak piyasa çıkacak üstün performanslı elektrikli ya da hibrit otomobillerle bu alanda kendi borusunu öttürmek, Almanların isteği.

Ferdinand Porsche’den kalan mirası büyük bir azimle ilerleten ve asla kaybetmeyen Almanlar, spor otomobil ya da süper otomobil yahut hypercar konusunda tabi ki Tesla’dan çok daha fazla şey biliyor. Az bildikleri şey ise bu EV meselesi. Tamam, hepimiz Porsche’yi boxer motorlarındaki muazzam seste ve hissiyatta buluyoruz ancak o devir maalesef yavaş yavaş geride kalıyor. Er ya da geç elektriğin ya da başka alternatif bir kaynağın petrolün yerine geçeceği biliniyor. Bu geçiş süreci tamamlandığında ise kendini yenileyememiş, bu yeni döneme ayak uyduramamış olanlar piyasadan elenecek.

Görünen o ki, Tesla bu yeni döneme en iddialı giren firma, bunu zaten biliyoruz. Porsche de olayın farkına vararak zaten bazı modellerine ciddi rakipler çıkarmış olan Tesla’ya yenilmek istemiyor. Kısacası Almanlar, en iyi bildiği konuda apoleti Tesla’ya kaptırma riskini görüyor ve hamleyi Mission E ile yapıyorlar.

Peki, Tesla bu hamleye nasıl cevap verecek? Çiçek Abbas’ın Şakir Abi’ye dediği gibi “estağfurullah abi sen büyüğümüzsün” mü diyecek? Bence hayır. “Tesla Model R”… Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?

Hibrit olacağı konuşulan Model R’a ait birçok çizim ve konsept mevcut, yani herkes merakla onu bekliyor. Ancak öyle görünüyor ki, Tesla’nın da bu hamlesini oynaması için en doğru zamanı beklemesi gerekecek. Yıllardır adım adım işlediği doğrularla markayı bugünlere getiren Elon Musk’ın bu konuda bir hata yapacağı fikri bana mantıklı gelmiyor. O doğru zaman ne zaman gelir? Buna onlar karar verecek. Peki, zaman meselesini hallettiklerini varsayalım, “otomobilin kendisi başaralı olacak mı” sorusu asıl can alıcı soru.

Bu konudaki fikirlerden biri de görseldeki. İngiliz dijital sanatçı Khyzyl Saleem’a ait bu çizime gerçek Model R ne kadar benzeyecek, Model R nasıl bir şey olacak büyük merakla bekliyorum.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu