Haberler

Otomotivin zirvesi ilk defa bir Türk’e emanet




Tüm dünyada otomotiv sektörünün nabzını tutan ve yön veren Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin başına tarihte ilk kez bir Türk getirildi.

Tüm dünyada otomotivin geleceğini şekillendiren, standartlarını koyan ve gelişmesinde önemli rol oynayan organizasyonun başına, ilk kez bir Türk Başkan geldi. Milliyet’ten Levent Köprülü konuyu köşesine taşıdı.

İşte Levent Köprülü’nün Milliyet’te yer alan yazısı:

1904’te Henry Ford’un öncülüğünde kurulan, otomotiv dünyasının en saygın kuruluşları arasında gösterilen Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği’nin (SAE International) Yönetim Kurulu Başkanlığı, bir yıllığına Cüneyt Öge’ye emanet edildi. Daha önce SAE Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak 10 yıl görev yapan Öge, aynı zamanda organizasyonun ilk Türk başkanı oldu.

1

Dünya otomotivinin geleceğinin tartışılacağı konferansa destek vermek için İstanbul’a gelen Cüneyt Öge, SAE’nin dünyanın bir çok ülkesinden 140 bin aktif üyesi olduğunu, bununla birlikte Türkiye’den sadece 85 kişinin bulunduğunu belirtti. SAE International’ın en önemli görevinin, havacılığın yanı sıra özellikle otomotivde teknik standartların geliştirilmesini koordine etmek olduğunu anlatan Öge, “SAE, otomotivin en saygın kuruluşlarından biri olarak gerek ABD’de gerekse de dünyanın çeşitli ülkelerinde kongreler düzenleyen, koyduğu standartlarla otomotiv endüstrisinin gelişimine katkı sağlayan, referans kaynağı niteliğinde yayınlar yapan, eğitimlerle sektöre ilginin artırılmasına aracılık eden bir kurum. Bu nedenle Türk mühendislerinin de burada bulunmasının önem taşıdığına inanıyorum” dedi.

 Cüneyt Öge

Yeterince tanınmıyor

Türkiye’nin otomotiv sektöründe katettiği mesafenin, gerçekten takdir edilecek nitelikte olduğunun altını çizen Öge, bununla birlikte Türk otomotiv şirketleri ve mühendislerinin, başarılarını dünyaya yeterince tanıtabilmesi gerektiğini ifade etti.

Öge, Türkiye’de ürün ve mühendislik konuları çok gelişmiş bir düzeyde. 1960’lardan bu yana büyük yol kat edildi. Ancak bunun yeterince anlatılabildiğinden emin değilim. Türk mühendisler, tüm dünyada önemli görevler üstleniyor. Ancak yine de Türkiye’deki otomotiv mühendisliğinin, dünyaya açılmada yeterince başarılı olabildiğini söylemek zor” dedi. SAE’nin Türkiye’den sadece 85 üyesi bulunduğunu yineleyen Öge, “Bence Türk mühendisler bu kuruma daha fazla katılım göstermeli ve tüm dünyadan mühendislerle kaynaşıp, işbirliğine gidebilmeli. SAE, böyle bir platform da sunuyor çünkü” ifadesini kullandı.

SAE’nin Türkiye’ye gelmesinin mümkün olmadığını, ancak Türkiye’de böyle bir oluşumun yapılabileceğine işaret eden Cüneyt Öge, bunun önemli bir gelişme olacağını da kaydetti.

Pazarlama çok önemli 

Türkiye’nin kendi yerli markasını ve otomobilini yapması konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Öge, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin kendi yerli otomobilini üretecek mühendislik bilgisine sahip olduğunu görüyorum. Bunu yapmak, hiç de zor değil. Ancak otomotivdeki en önemli sorun markalaştırma ve pazarlama. Bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelerde birçok otomotiv firması marka yaratma, bunu kendi ülkelerinin dışında da pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyor. Özellikle Çin, yılda 27 milyon araç üretiyor, ancak dünyaca tanınmış ve başarılı olmuş kaç markaları var, buna bakmak lazım. Bu anlamda pazarlama çok önemli!”

 

( Levent KÖPRÜLÜ / MİLLİYET )

Mehmet Önge

Gençliğinin baharında, Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okumaya çalışan bir kardeşinizim ben de. Çok değil yaklaşık 10 sene önce babamın aldığı 2000 Megane'la başladı araba tutkum. 2 yıl önce Youtube'da şans eseri And abinin videosuyla ailenin sanal üyesi oldum. Ailesinin gerçek üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu