Haberler

Siemens, taşımacılığı elektriğe emanet edecek




Dünyanın kargo ağı yavaş yavaş fosil yakıtları bırakıp elektronlarla beslenmeye başlıyor ancak elbette ki bu ağı doyurmak, gerekli gücü sağlamak kolay değil. Günümüzün teknolojisiyle bir TIR ile 800 kilometre yol almak istiyorsanız 23 tonluk bir lityum iyon bataryanız olması gerekiyor. Bu da nereden bakarsanız TIR’ın kütlesinin yarısına tekabül ediyor. Yakıt hücreleri ile bu yolu almayı denerseniz size maliyeti 2 milyon dolarlık bir hidrojen yakıt tankı oluyor. Yolun temeline gömmeli kablosuz şarj bobinleri yerleştirmek ise olabildiğine pahalı ve verimsiz bir fikir.

Bütün bunları göz önünde bulundurduğunuzda, elektrikli kargo filoları mümkün değilmiş gibi görünüyor. Aslında 1870 yılında trenler ve dönem otomobillerine hayat vermek amacıyla ortaya atılmış bir fikir ve devamında gelen müthiş bir icat var: Dünya genelini asma elektrik kabloları ile örmek!

Almanların önde gelen mühendislik firmalarından Siemens, bu ay Montreal’de yaptığı bir sunumda, kesikli asma kabloların elektrikli kamyon ve çekicilere sonsuz bir menzil sağlayabileceği görüşünü sundu. Siemens’e göre bu kablolar, uzun mesafeli ve hızlı hareket sağlayan otoyol taşımacılığının temelini atabilir.

Siemens firması, dahili bataryaların da kamyon ve çekicilere monte edilmesiyle Almanya genelinde yalnızca 4.000 km uzunluğunda bir kablo ağı kurarak elektrikli uzun mesafe taşımacılığını mümkün kılmayı öngörüyor. Kamyon ve çekiciler, kırsal ve kentsel yollarda bataryalarının depoladığı elektrik enerjisiyle hareket ederken, otoyola çıktıklarında hem kendilerini şarj edecek hem de hızlı bir şekilde yollarına devam etmelerini sağlayacak enerjiye sahip olacaklar.

Bu sistem, diğer rakiplerine göre oldukça küçük bir maliyete sahip. Öyle ki, Montreal’deki sunuma katılan IDTechEx’in raporlarına göre bu sistem, hidrojen yakıt hücreleri gibi rakiplerle kıyaslandığında 30 senede 227 milyar dolar gibi bir net tasarrufun önünü açabilir.

Gelişen teknoloji ise bu yenilikler konusunda bizi ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Asma sistemlerde yapılan bir takım yenilikler, hibrit taşıtların hızlı ve pürüzsüz bir şekilde batarya ve kablo sistemi arasında geçiş yaparak yoluna devam etmesine olanak sağlayacak. Güncel olarak varlığını sürdüren hibrit kamyon ve çekiciler, dizel yakıt ile kuvvet buluyor. Asma kablolar yaygınlaştığında ve yeterince verimli bataryalar geliştirildiğinde ise bu içten yanmalı motorlar tamamıyla tarih olacak.

Siemens firması, Volvo, Scania ve bazı devletlerin de katılımıyla saha deneylerine başlamış durumda. İsveç, Stockholm’ün kuzeyinde yer alan E15 otoyolu ile 22 Haziran’da denemelere başladı. Elini çabuk tutan İsveç’in orta vadeli hedefleri arasında fosil yakıtları ulaşım sektöründen 2030 yılından itibaren men etmek yer alıyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan eHighway isimli özel otoyolda ise bu kamyon ve çekiciler, Los Angeles ve Long Beach arasındaki 1.6 kilometrelik parkur boyunca denenerek geleceğe hazır hale getiriliyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu