Haberler

Volkswagen’den Avrupa’ya Dieselgate tazminatı yok!




Volkswagen’in 2015’e damgasını vuran emisyon skandalı milyonlarca kullanıcıyı etkilemişti. Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon adet Volkswagen grubu otomobilinin etkilendiği skandal için Amerika’da ödenmesi planlanan tazminatın bir benzeri Avrupa’daki kullanıcılara ödenmeyecek.

Volkswagen AG, Amerika’da emisyon skandalından etkilenen yaklaşık 500.000 kullanıcıya 7000 dolara kadar tazminat ödemesi yapılacağını duyurmuştu. Alternatif olarak tazminatı kabul etmeyen kullanıcıların araçlarını piyasa değeri üzerinden satın alacak olan marka bu işlem için yaklaşık 15 milyar dolarlık maddi külfetin altına girecek. Bu açıklamanın ardından Avrupa’daki kullanıcılar da benzer bir tazminat beklentisi altına girdiler. Fakat Volkswagen’in Avrupa’daki müşterilerine kötü haber grubun en üst kademesinden geldi.

Alman gazetesi Welt am Sonntag’a konuşan Volkswagen AG CEO’su Matthias Müller, Amerika dışında satışan grup araçlarında geri alım ya da tazminat gibi bir durumun söz konusu olamayacağını açıkladı. Bunun mali açıdan “imkansız” olacağını belirten Müller, ABD ve Avrupa’daki hukuk sistemleri arasındaki farklıları da belirterek müşterilere tazminat ödenmesinin Amerika için zorunlu tutulduğunu söyledi. Avrupa Sanayi Komisyonu başkanı Elzbieta Bienkowska ise Müller ile aynı görüşte değil. Bienkowska, Volkswagen grubuna Avrupa’daki kullanıcılar için tazminat ödenmesini teklif ettiklerini ve aksinin kullanıcılar tarafından çifte standart olarak nitelendirilebileceğini belirtti.

İncelemeler ve cezai kovuşturmaların tamamlanmasının ardından grubun Amerika’da çok daha fazla bir para ödemek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Soruşturmanın Avrupa ayağının ise halihazırda sürdüğünü belirtelim.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Avrupa’da Alman hükumeti koruyor nasılsa, pek ümidim yok Avrupa’daki soruşturmadan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu