Osmangazi Köprüsü’nde araç garantisi ne kadar?
Osmangazi Köprüsü’nden bayram süresince günlük ortalama 95 bin araç geçerken, devlet tarafından köprü için verilen araç garantisi de tartışma konusu oldu.
Habertürk’ün haberine göre, devletin verdiği araç garantisinin 135 bin olduğu ve köprü bedavayken dahi geçen araç sayısının bunun altında kaldığı ve devletin zarara uğradığına ilişkin tartışma yaşanırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, köprü için verilen garantinin günlük olarak hesaplandığında ortalama 40 bin araca denk geldiğini belirtti. Yani bir anlamda bayramda geçiş günlük garanti rakamının iki katını aştı. Ancak geçiş garantisi günlük olarak değil yıllık olarak hesaplanacak. Yani 1 yılda araç geçiş sayısı 14.6 milyonun altında kalırsa Hazine aradaki farkı Nurol- Özaltın-Makyol-AstaldiYüksel-Göçay Grubu’nun sahibi olduğu Otoyol AŞ’ye ödeyecek.
Yetkililer, 4 ayrı kesimden oluşan İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nde, diğer kesimlerdeki garantilerin de 17 bin ile 35 bin araç arasında değiştiğine dikkat çekerek, “Köprü için verilen garanti günlük ortalama 40 bin araca denk geliyor” dedi. Ancak yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılan Osmangazi Köprüsü’nde araç garantisi yıllık olarak hesaplanacak.
Devlet günlük 40 bin araç taahhüt etmesine karşın, 356 günün sonunda, yıl boyunca geçen araç trafiğine bakılacak. Devletin yıllık araç garantisi 14 milyon 600 bin. Bir yılda geçen araç sayısı 14 milyonda kalırsa, devlet 600 bin aracın geçiş ücreti olan 16.6 milyon doları firmaya ödeyecek ya da mahsuplaşacak. Garantinin üzerinde geçen aracın geçiş ücreti de işletmenin kasasında kalacak. Mahsuplaşma işlemi yıl sonunda yapılacak.
Kaynak: NTV
Yap işlet devret ile köprüyü yaptır. Sonra kendin yapmışsın gibi övün.
Devlet kasasından devasa paralar çıkmadan körfezi bağlayan bir köprü.Eskiden imfden 1milyar dolardilenen bir ülke bunun kaç katı fiyatına kasadan çıkarmadan bu köprüyü yaptırıyor.Ki yatırımcısıda devlete güveniyor.Türkiye kazanıyor.Abd ve batı kaynaklı basının kötülemesinden zaten ne kadar iyi bir hükümet var anlarsınız.Eksik fazla herkeste olur ama çokcasının derdi bmw iphone fred perry armani olmuşken devleti yönetenlere ters bir laf milletine hakarettir.Seri eksileyin arkadaşlar durmayın ama gerçekleri görün :8
Arkadaşım yanlış düşündüğün kanatindeyim. Hükümet iyidir, kötüdür farklı bir mesele, bu köprünün halka sağladığı avantajlar-dezavantajlar farklı mesele, öncelikle bunun ayrımını yap. Bir hükümet her ne şartta olursa olsun vatandaşının çıkarlarını göz etmelidir, yapılan O.Gazi köprüsü gerçekten de dünya çapında ünlü bir proje ancak, zarar ettikten sonra herkes bize bir tarafıyla güler. Geçiş ücretleri malum dolar kuruna endeksli ve kurun Türkiye`deki durumu da belli. Hayal perest olmaya gerek yok, “Ayın sonunu nasıl getireceğim?” diye düşünen yurttaşlarımızın büyük kesimi bu köprüyü kullanamayacak kullanmak isteyende fiyatlar karşısında hüsrana uğrayacak. Kaldı ki sadece köprü geçiş ücreti değil köprüden sonra kullanılan otoyolunda bir ücreti var ve dolar hesabı, bunu da hatırlatırım. Lafı çok uzatmadan, bu kadar fahiş fiyatlara rağmen yıllık şu kadar araç geçer diye garanti verilmesi, vatandaşın çıkarına ters düşmektedir zira aksi takdirde ödenecek para her birimizin cebinden çıkacak. Tüm bunların doğrultusunda bu köprü ve otoyolun devlet denetimine geçene kadar sadece rant amaçlı olduğunu düşünüyorum.
şu anda bütün sayılar tam bir muamma. yıl sonuna doğru vaziyet çıkar ortaya. fakat bayramda herkesin hücum ettiği ve bedava olan köprüden bile 95.000 araç geçtiyse. 40.000 araç biraz fazla iyimser geldi bana. inşallah yanılırız da vergiler bir de oraya gitmez.