Haberler

Neden Tesla’nın emniyet kemeri düğmeleri kırmızı değil?




Kırmızı emniyet kemeri düğmeleri, Hyundai i10’dan Bentley Continental’e kadar her arabada gördüğümüz bir ekipman. Bu tabii ki de bir yasal zorunluluk fakat Tesla’da değil. Peki neden? Gelin beraber öğrenelim.

Kırmızı emniyet kemeri düğmeleri (kopçaları) lüks otomobillerde oldukça rahatsız edici görünüyor. Mesela Mercedes S-Serisi’nin içinde kullanılan ağaç, metal ve derilerin yanında plastik kırmızı emniyet kemeri düğmeleri sanki bir oyuncakçıdan çıkmış gibi duruyor.

Kırmızı düğmeler Avrupa’da gereklilik olsa da Amerika’da böyle bir düzenleme söz konusu değil. Avrupa emniyet kemeri yasalarında (ECE R16) “Emniyet kemeri düğmeleri kırmızı olacaktır. Başka bir renk kullanılamaz” ifadesi karşımıza çıkıyor. Amerika’daki benzer yasada ise bu konuda bir düzenleme yer almıyor (FMVSS 209). Bu da Tesla’nın emniyet kemeri düğmelerinin neden kırmızı olmadığını açıklıyor. Tabii ki bu sadece Amerika’da satılan Tesla’lar için geçerli, Avrupa’ya ithal edilenler kırmızı emniyet kemeri düğmeleri ile geliyor.

Fakat hal böyle olunca insan kendi kendine sormuyor değil, neden Tesla dışında diğer Amerikan otomobil üreticileri her pazarda kırmızı emniyet kemeri düğmeleri kullanıyor? Aslında cevap çok basit: maliyet. Ayrıca güvenlik açısından kırmızı düğmelerin daha rahat farkedilebilir oldukları da söylenebilir.

Sonuç ise şöyle; Tesla, siyah, beyaz ve ten rengi emniyet kemeri düğmeleri kullanabiliyor. Fakat sadece Amerika’da.

 

ANIL BULUT

Trakya Üniversitesinde Mak Müh okumaktayım.1997'de arka koltukta dikilerek babamı gözlemlemek, ne olduğunu anlamakla başladı bu tutku.Şimdilerde ise kendi aracım olan Opel Corsa ile şoför koltuğunda devam ediyor:)

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Kırmızı olmasında hiçbir sakınca yok, hatta faydası var… Bu durumun hiçbir insanı da rahatsız ettiğini sanmıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu