Haberler

Pahalı yakıt ‘daha iyi yakıt’ anlamına mı geliyor?




Normal olarak isimlendirdiğimiz ve içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan yakıtlar ile katkılı olan ve genellikle ülkemizde 3-5 kuruş kadar pahalı olan yakıtları karşılaştıran bu araştırmaya göre, fiyatı yüksek olan yakıtlar uzun vadede aracınızın sağlığı için daha iyi sonuçlar veriyor.

Katkılı yakıt dediğimiz premium yakıtların içerisinde valfleri temizlemesi için deterjan gibi çeşitli katkılar bulunmakta. Bu katkıların oranları ise otomobil üreticileri ile yakıt istasyonları arasında süre gelen bir tartışma konusu. Otomobil üreticileri günümüzdeki yakıtların içindeki katkı oranlarını yetersiz bulmakta.

premium yakıtlar
Soldan sağa doğru: Yeni valf, premium yakıt ve normal yakıt

AAA’nın yani Amerikan Otomobil Birliğinin yaptığı araştırmada standart ve premium yakıta sahip iki otomobil 6 bin km boyunca kullanıldı. Süre sonunda standart yakıtı kullanan otomobilin diğer otomobile göre 19 kat daha fazla karbon ürettiği görüldü.

Araştırmanın bir diğer konusu ise yakıt istasyonlarının kalitesinin ve uzaklığının tüketiciler için önemli olup olmadığıydı. Amerikan tüketicilerinin sadece %12’si istasyon kalitesine dikkat ederken geriye kalan tüketicilerin en yakın istasyonu tercih ettiği ortaya çıktı.

AAA’ya göre katkılı ve katkısız yakıtlar arasındaki fark, otomobil üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, mantıklı gözükmekte. Özellikle litre başına ödenen birkaç kuruşluk farkın getirdiği faydalar düşünüldüğü zaman premium yakıtlar anlam kazanıyor.

premium yakıt
Yakıtlar arasındaki karbon birikim farkları

Kendi otomobiliniz için tanıdığınız ve bilindik istasyonlardan yakıt almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca yakıt alırken deponuzu tam doldurmanız, tanınmayan şirketlerden yakıt almanızı engelleyecektir.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu