Haberler

Norveç’in çılgın projesi




Norveç bildiğiniz gibi fiyortları ile ünlü ve bazen araçların taşınması için feribotların bu kayalıkları aşması gerekiyor. Ancak bu serüven o kadar da kolay olmayabiliyor, sonuçta uzun ve dikkat gerektiren bir yolculuk.

Tam da bu konuda Norveç hükümetinin ciddi bir yatırım planı var. Bu plan fiyortların bir dizi yüzen su altı tüneli ile aşılmasını kapsıyor. Fiyortların derinliği bazı yerlerde 30 metre, bazı yerlerde ise daha derin veya sığ olabiliyor, bu yüzden tünellerin bazı bölgelerde zemine oturtulması, bazı bölgelerde askıda kalması daha mantıklı gibi görünüyor.

Bu plan kulağa çok hoş gelse de, ilk kez uygulanacak bir proje olduğu için aşılması gereken ciddi mühendislik problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu problemlerden başlıcası ise dubalar sayesinde askıda kalan tünellerin, dalgalar ve gelgitler esnasında nasıl stabil kalacağı.

Bu tünellerden kaçar tane olacağı ve çalışma prensibi tam olarak kesinleşmiş olmasa da Norveç hükümetinin bu proje için 25 milyar $ ayırdığı ve 2035 yılına kadar tamamlanacağı duyumlar arasında.

cgrkn

2015 yılı Makine Mühendisliği mezunuyum. Otomobil tutkum 5 yaşındayken yoldaki arabaların markalarını saymakla başladı ve makine mühendisi olmamı kaçınılmaz kıldı. Artık uzun yıllardır takip ettiğim Otopark.com ile devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu