Haberler

Hatırlanası Konseptler: Renault Espace F1




Adı: Renault Espace F1

Duyurulduğu Tarih: 1994 (Paris Motor Show)

Özellikleri: 3.5 litre 40 valf V10 Formula 1 motoru, 820 HP, arkadan itiş, 6 ileri yarı otomatik şanzıman, 1300 kg ağırlık.

Neden hatırlamalıyız?

Yıl 1994. Renault, Espace’in 10. yıldönümünü kutlamak istiyor. Bu fırsatla elmas logolu marka, Matra ile beraber uçuk verilere sahip bir konsept yaratma fikri ile ortaya çıktı. Böylece dönemin Formula 1’de boy gösteren otomobili Williams-Renault FW15C’den türetilmiş motoruyla bu canavar doğmuş oldu.

Ortaya konumlandırılmış 3.5 litrelik V10 motorlu bu canavarın gücü 700 HP’den 820 HP’ye yükseltilmişti ve gövdesi tamamen karbon fiberden yapılmıştı. Bu sayede 0-100 hızlanmasını 2.8 saniyede tamamlayabiliyordu ve maksimum 312 km/s hızın üzerine çıkabiliyordu. Bu hafifletmenin ve karbon-seramik frenlerin de yardımıyla 0-300-0 ivmelenmesini 600 metrenin altında bir mesafede tamamlayabiliyordu.

Karbon fiber gövde seçimiyle Renault mühendisleri, otomobilin ağırlığını 1300 kilograma kadar düşürmeyi başarmış. Şasi tamamen karbon fiberden yapılırken, tavan, kaput ve camlar gibi bazı parçalar aynı şekilde korunmuş.

İç mekanda ise karbon fiber parçalarla beraber dört tane yarış koltuğu kullanılmış. Arkadaki koltukların ortasında ise cam yüzey kullanılmış, böylece motoru görmek mümkün oluyor.

Diğer serilerimizdeki konseptlerimiz gibi, bunu da maalesef seri üretimde görmek mümkün olmadı. Kendisi günümüzde Fransa’daki Matra Müzesi’nin bir parçası olarak varlığını sürdürüyor ve Renault’un tarihindeki efsanevi konseptleri arasındaki yerini alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=DHMF3gfRaUs

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. ahahaha Renault mühendisleri çılgın ya 😀 Tam sleeper , dışarıdan baktığında 17 yaşındaki apaçi gencin baba arabasına yaptırdığı abartı modifiyeli gibi ama yanına yaklaşınca saplar 😀 müthiş bir şey ya…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu