Haberler

Top Gear seçti: En iyi 5 “Hot Hatch”




Markaların yıllardır süre gelen rekabetleri farklı segmentlerde kendini hissetirmeye devam ediyor. Son olarak Civic Type R ve Focus RS ile daha da kızışan hot hatch kategorisi de markaların gövde gösterisi yaptığı yerlerden biri.

Dünyanın en prestijli otomobil dergilerinden biri olan Top Gear, en ateşli hatchback modellerini seçti. Çoğu hot hatch modellerinin arasından sıyrılan bu 5 otomobil arasında beklediğiniz otomobiller, beklemediğiniz bir sıralamada yer alabilir.

5. Seat Leon Cupra 290

carpixel.net-2015-seat-leon-cupra-290-40639-wide

Beş numarada Seat’ın göz bebeği Leon Cupra 290 bizlere eşlik ediyor. Bu yaramaz çocukta 286 beygir güç üreten 2.0 litrelik bir TSI motor bulunuyor. DSG ve manuel vites seçeneğine sahip Cupra 290, 0-100 km/h hızlanmasını 5.8 saniyede tamamlıyor. Maksimum hızı ise 250 km/h olarak sınırlandırılmış

4. Renault Sport Megane 275 Cup-S

cups

Bence listedeki en sürpriz otomobil olan Megane 275 Cup-S dört numaradan listeye konuk oluyor. Fakat bu otomobilin bu listede olmasının en önemli nedeni, herşeyin manuel olup sürücüye tam kontrol sağlaması. Adından da anlaşılacağı üzere 275 beygir güce sahip Megane, bu gücünü 2 litrelik turbo motorundan alıyor. 0-100 km/h hızlanması 6 saniye olan bu ateşli hatchback modelinin son hızı ise 255 km/h‘de sınırlılandırılmış.

3. Honda Civic Type R

Bu otomobil hakkında anlatılacak pek de bir şey yok. And ve Sinan bu canavarın doğal ortamının pistler olduğunu bizlere göstermişti. Type R’ın, 2.0 litre turbo motoru 306 beygir güç üretiyor, 100 km/h hızlanması 5.7 saniye ve azami hızı ise 270 km/h.

2. Volkswagen Golf R

2014-Volkswagen-Golf-R-4

“Halkın otomobillerini üreten bir marka pistlere yeni bir soluk getirmek isterse neler yapabilir?” sorusuna verilmiş itinalı bir cevap Golf R. 300 beygir güç üreten 2.0 litrelik turbo motora ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip bu mavi şeytan 4.9 saniye içerisinde 100 km/h hıza ulaşıyor. Azami hızı ise Type R’ın gerisinde kalarak 250 km/h olarak sınırlandırılmış.

1. Ford Focus RS

focsrs

Top Gear’ın ve benim listemin birincisi kesinlikle bu vahşi makina. Kamuflajlı olarak görüntülendiğinden beri hakkında onlarca şey yazıldı, çizildi. Ford tüm beklentileri boşa çıkarmayarak Escort Cosworth‘ten sonra yine dünyanın en ateşli hot hatch modelinin altına imzasını attı. Focus RS!

Focus RS sportif ve sıcak kaputunun altında 2.3 litrelik bir EcoBoost motor barındırıyor. Bu motor otomobil için 345 beygir güç ve 440 Nm tork üretiyor. (Overboost ile 470Nm) Azami hızı saatte 266 km olan Focus RS’in dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olduğunu da söyleyelim.

Açıkcası Top Gear’ın listesinde BMW M135i ve Mercedes A 45 AMG‘nin olmaması beni şaşırttı. Peki ya sizin listeniz nasıl olurdu? Listede olmasını ve olmaması istediğiniz otomobilleri ve kendi listenizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

BMW-M135i-v-Mercedes-A45-AMG-7

Harun Şen

Like Mr. Clarkson said: POWEEEEER !!!

İlgili Makaleler

59 Yorum

  1. focus pist arabası. yola göre değil. golf r her şeyi mükemmel yapan sadece “hot hatch” değil “hot hatch araba”dır

      1. Doğru teneke birinci olmuş 😀 en iyi pist arabası o şu anda. Marifet pist arabası yapmak değil yol arabası yapmak

        1. Pist arabasi dedigin yalitim malzemesi koyulmayan, arka koltuklari olmayan, sure kasmak amacli yapilan golf clubsport tarzi aracladir. Hothatch ligi maddi kazanclar gudulerek olusturulan bir lig degildir. Markalarin motor sporlari konusundaki muhendisliklerini gosterdikleri, govde gosterisi uzerine kurulu bir ligdir. Konforlu bir hothatch istemek tercih isidir saygi duyulur ama hothatch’in asil amaci kabul edilebilir olcude konfora ek maksimum surus zevki ve performansi uzerine kuruludur. Bu ligde uretilen araclari, guclu motor koyulmus konforlu otomobiller olarak degerlendirmek hothatch ligini anlamamak demektir. O yuzden marifetin gercekte ne oldugunu o ligi bilmeden belirlemek sacma oluyor.

          1. öyle nitelemedim. sen öyle anladın. burada golf r ve nispeten leon cupra hariç evin tek arabası olabilecek kapasitede bir araba yok. o yüzden yapılması zor olan focus rs, a45 gibiden ziyade golf r, s3 gibi arabaları yapmak.

            1. Konforlu araba yapmak zor bir olay degil ki. Iyi darbe sonumleyen amortisor yahut elektronik kontrollu amortisor ve herkesin kullandigi bagimsiz suspansiyon bu isi icin fazlasiyla yeterli. Ureticiler siradan binek araclardan daha farkili konseptte bir uretim ortaya koyuyor bu ligde. Fark ettiyseniz maliyet kaygilariyla degil govde gosterisi uzerine uretilen modeller bunlar. Yani bir hothatch uretim bandina girmeden evvel muhendisler tarafindan dizayn edilirken maksimum konfor – kabul edilebilir surus zevki ikilisi uzerinden degil, tam zitti bir anlayisla uretilir. Ustelik honda, ford gibi araclarin yabanci testlerinde bu araclar sadece pistte kullanilabilir, gunluk yasama uygun degiller gibi bir yorum hic okumadim. Daha konforlu bir hothatch istemek kullanici olarak hakkinizdir ama soyledigim gibi maksimum surus zevki – kabul edilebilir konfor prensibi uzerine kurulu gunluk kullanima uygun arac konsepti olarak uretilirler. Sizin tercihiniz pek tabii golf r olabilir ve dogaldir da. Bu noktada yanlis anlasilmak istemem. Ama bunca deneyimli tester da elbet bu araclarin konforuna da bakip siralamayi belirliyorlardir oyle degil mi..

              1. hot hatch lerin mantığı ile dediğinize sonuna kadar katılıyorum. sonuçta bu aletler kendinden çok daha pahalı spor arabalar kadar hızlı dönebiliyor pisti. zaten konfor çok beklenilecek bir segment değil bu onun da farkındayım. lakin dediğim gibi diğerleri bana tek araba olarak kullanılamaz gibi gözüktüğü için uzak geliyor. yoksa buradaki tüm arabalar şaheser. yalnız vag grubu elinde çok fazla araba olmasının avantajını kullanıyor bir yerde. bir golf r var. bir cupra var. cupra daha hardcore olsun diye yapılmış o kesime hitap eden bir araba. aynı şey s3 rs3 için de geçerli. izlemesi sürmesi diğerinin daha zevkli olacağı muhakkak fakat dediğim gibi benim şahsen günlük kullanıma da uygun olması takıntım var. birkaç video izledim. konforla ilgili zaten çok bir yorum yapılmıyor genelde. focus rs pistte her şeyi çok iyi yapabilen bir araba. golf r focustan daha günlük için yapılmış bir araba belli. bu segmentte de focus rs daha öne çıkar zaten vadettikleriyle. bence sıralama gayet doğru olmuş aslında

                1. Zaten vw firmasi golf r icin bu segmente baska bir tarz getirmeye ugrasiyor. Soylediginiz uzere gunluk kullanima daha uygun olma yonuyle one cikip o tarz musteri kitlesine hitap etmek istiyor. Herkesin hothatch mevzusunda beklentisi farkli olabiliyor. O sebeple sizin dusuncenizi ve beklentinizi de yadirgamiyorum. Zaten parasi olanlar da bu konseptlerden hangisi begenisine daha fazla uyuyorsa onu tercih ediyor. Insaallah hepimiz begendigimiz araclara sahip olabiliriz diyelim.

  2. golf un type r dan onde olması oldukca sasırttı cunku golf ne kadar daha cabuk hızlansada tur zamanlarında gerıde kalan bır araba gerek yol tutus gerek suspansıyon gerek fren performansı olarak. daha pıste tutunamayan leon yerıne a45 veya m135 gelebılırdı aslında.

      1. hocam sımdı google a gır dunyanın en unlu ve ıyı pıste dıye tabır edılen nürburgring pıstını yaz hothatch sıralamasına bak resım koymayı bılmıyorum kusuruma bakma sende

  3. Bazi top gear video ve degerlendirmelerini izledigimde, okudugumda hot hatch ligi dahilinde f/p oranini da onemsiyorlar siralama yaparken. Merso, bmw ve audi’nin hot hatch’leri fiyat olarak biraz yuksek o sebeple bu siralamada yer almamis olabilir( kesin eminim diyemiyorum). Mesela focus rs icin fiyatina oranla sunduklarina bakildiginda tarzinda yorumlari bir cok defa yaptiklarini gordum yanlisim yoksa tabii.

  4. GOLF R ın 5. ya da 4. sırada olması gerekirdi.(Evet beni şimdi eksi yağmuruna tutcaklar.Teşekkürler.)

    1. yahu herkes burada vw düşmanı alenen sanki herkes savunuyormuş gibi bir de yorum yapıyorsun

  5. Haberi giren arkadaş pek bir şey bilmiyor sanırım hothatchler hakkında. Megane rs in listede olmasına beygiri az diye mi şaşırdın? Ayrıca bmw ve mercedes tabi ki olmayacak listede genelde premiumları işin içine karıştırmazlar böyle listelerde.

    1. Beygir gücü az diye değil. Marka olarak Renault’un böyle bir listede yer alması beni şaşırttı sadece. Bu başırısını takdir etmediğim anlamına gelmiyor ama.

      1. Renault sport, honda team, ford performance bunlar bu markalarin spor araclari icin actiklari departmanlar. Yani motor sporlarindaki bilgi ve birikimlerini spor araclara aktaran departmanlar. O sebeple bu 3 marka hothatch liginde cogu zaman listeye girebiliyor. Premiumlari saymazsak bu isin argesi icin gercekten ciddi muhendislik kasiyorlar.

      2. Megane RS pist günlerine katılmayı seven insanlar için en iyi hot hatchlerden biridir. Özellikle Trophy 265 modeli.

      3. Otopark’ta editörsünüz ve Renault’a bakış açınız sıradan bir insanla aynı mı? Marka olarak böyle bir listede yer alması zaruri olan az sayıdaki markalardandır Renault Sport.

        1. Şahsi fikrimce listede a45 amg ve m135i gibi modelleri geçerek üst sıralarda kendine böylesi bir yer bulması beni gayet şaşırttı. Yalnız Renault bu listeye giremez diye düşündüğüm için değil böylesine yukarılarda olduğu için. 🙂

      4. kardeşim boşa şaşırmışsı n … renault o makinaların hiçbirinden geri kalmayacak potansiyele sahip bi araç .. araştırırsan şaşırmanın gereksiz oldugunu göreceksin .. golf gti nin focus rs in renault un yanında esamesi okunmuyo … opc anca başa çıkabiliyo onla… bkz topgear test

    2. Beni Renault sport olması şaşırtmadı açıkçası , olmasa asıl şaşırtırdı , Renault sport kendisi dünyaya kanıtlamış bir departman.

  6. audi rs3 de yok, enteresan. hiçbirinden değilse bile en azından diğer VAG’lar leon ve golf’ten evladır diye düşünüyorum. 5 silindirli motorun sesi yeter 🙂 buarada focus rs iyi araç ona lafım yok da ingiliz medyası tarafından gereksiz şişiriliyor gibi geliyor.

  7. Adamlar bu listeyi yaparken, ilgili araçların İngiltere’deki satış fiyatlarını göz önüne alıyor. Aynı seviyedeki araçları karşılaştırıyorlar ki, elma ile armut aynı keseyi konulmamış oluyor. Audi, BMW ve Mercedes’in satış fiyatları diğerlerine göre çok uçuk, bu sebeple onları değerlendirme dışı tutuyorlar.

    Aynı mantığı TR fiyatlarına yansıtınca da Focus RS vergiden dolayı liste dışı kalmak zorunda oluyor. O sebeple bence TR için en iyi hothatch Type R oluyor…

  8. O değil de ben gelmiş geçmiş en iyi 5 hothack bekliyordum , kalbim hızlı hızlı atmaya başlamıştı 😀 Böyle bir liste yapsanız güzel olur 😀

  9. Bana göre tarih yapilcak olsa birinci kesinlikle rs cosworth olurdu focus rs dedesinin yerini hiç aratmiyor diyebiliriz

  10. Bu listede 1. Sırayı kesinlikle Focus RS hakediyor gösterildiği gibi ama Seat Leon’un yerine Opel Astra OPC olabilirdi en azından Leondan daha iyi duruyor.

      1. 1-Focus RS
        2-Civic TypeR
        3-Astra OPC
        4-Golf R
        5-Megane Cup S
        Bence sıra bu şekilde olsa daha iyi olurmuş .

  11. Premium markaları koymayıp, fiyatları birbirine yakın bir liste oluşturmuşlar. Şaşırtıcı değil yani. Tutup rs3 koysa diğer araçlar onun yarı fiyatına nerdeyse.

  12. Bizim ülkede f/p olarak düz vites olmasıyla dayanıklılıyla type-r bence birinci ama gerçekten focur rsi bende merak ediyorum sürüşünün nasıl olduğunu.

  13. kriterler neler? Test falan yok mu? Sürüş dinamiklerine göre mi seçtiniz? Hızlanma verilerine göre mi? Günlük kullanıma uygunluğa göre mi?

    Bu arada Golf R için manuel seçeneği bildiğim kadarıyla Türkiye’de mevcut değil. Bir tane bile Golf R görmedim yeni kasa ve manuel.

  14. bazi arkadaslarin UK arac fiyatlarindan haberi olmadigi belli. audi s3 32k sterlin ford 31k sterlin!!

    hangi fiyatlar baz alinmista bu liste olusturulmus acaba??? bence ford’un uzerine oynanan bilincli bir oyun var. test videolarinda da yok tur zamani yok yol tutusu rakipleriyle benzer ve geride olmasina ragmen drift modu vbg seyler bahane edilerek arac on plana cikartilmaya calisiliyor.

    ve hizlanma videolerinin hepsinde asil rakipleri olan a45 ve rs3 un cok cok gerisinde kaliyor. fiyat anlaminda bu iki aractan avantajli olmasina ragmen sanziman secenegi yuzunden tercih edilmeyebilir bir cok kisi tarafindan.

    s3 ten golf r dan daha guclu olmasina ragmen otomatik versiyonlar kalkislarda boy boy geciyor makinayi. 4ceker olmasininda hicbir esprisi yok. rakipleri yillardir 4 ceker zaten.

    1. Cift kavramali otomatiklerin hele ki hemen hemen benzer guce ve agirliga sahiplerse manuelleri kalkista gecmesinden daha dogal ne olabilir. 2. Ve duruma gore 3. Vites degisiminde sure kaybi yasamiyorlar. Manuel – otomatik vites ikileminde kalkis yapacaksan manuel aracla launch control yaparak kalkman gerekiyor ki iki aracin aktarma organlarini bir nevi esitleyebilesin.

      1. e tamam iste bazi kullanicilar icin otomatik sanziman tercih sebebi.. helede kalkisa onem verenler icin!! simdi sen cik test yap bana gore hicbir esprisi olmayan ford’u birinci yap!!

        birazda bencillik yapalim turkiye sartlari icin dusunelim vergi vbg problemlerinde isin icine girdigini hesap yapalim listenin sonuna demir atar diye dusunuyorum.

        1. Türkiye’de zaten bunların çoğunu kullanmak birer hayal ürünü. Fiyat anlamında ne kadar ulaşılabilir olsalar da kaç kişi type r, golf r satın alıyor Türkiye’de. O yüzden Türkiye’ye göre değerlendirmemek gerek. Otomatik şanzımanı isteyenler zaten focus rs ve ona benzeyen araçlardan uzak durmalı. Manuel sevenlere göre bir araç. Focus rs şuan manuel vites fakat launch control özelliğiyle birlikte kalkışta otomatik vitesli araçlara karşı olan dezavantajı büyük ölçüde ortadan kalkmış oluyor. O sebeple 0-100 konusunda ortada zaten bir soru kalmamış oluyor. Youtube’da bazı otomatik araçlara karşı drag videoları var fakat özellikle golf r’a karşı kalkışta geride kaldığı bir videoda launch control yapmadan kalkış yapmışlar ama launch control özelliği ile kalkıldığında geride kalan focus rs olmuyor.

  15. sevgili otopark .. sizin de öve öve bitiremediğiniz GTC OPC nerede ?? opc siz olmaz .. zaten topgearda megane rs ve opc seçilmişti

  16. İzlediğim onca incelemeden sonra diyebilrim ki; İngilizler kesinlikle Focus RS ve Golf R’a torpil geçiyor. Baktığınız zaman kullandıkları hothatclerin hepsi iyi , hepsini beğeniyorlar zaten ama Focus Rs ve Golf R’ı fazla pompaladıklarını düşünüyorum.

    1. ama sebebi var kardeşim .. focus ve golf aralarında en fonksiyonel , konforlu ve kullanışlı olanları … ingilizler neyi severse ya boktan ya da çok iyidir .. misal : rover arabalarıiyi asla olmadı ama normaldi .. kendileri dahil tüm dünya sevmedi …

      1. Yanlış anlama bir yorumunu okudum sonra neredeyse hepsini okudum. Türkçe’yi mahveden bir yapın var; bence ilk önce git ortaokulu bitir sonra gel yorum yaz olur mu! Bu ne böyle? Çirkin, sokak ağzı denmeyecek kadar kuralsız, orantısız bir lisan sizin Türkçe konuşmanızdan utacak Türkler tanıyorum.

  17. BMW M135i ve Mercedes A 45 AMG listenin en basinda olmaliydi, listeye premiumlari koymamislar Audi RS3 de listede olmali

  18. Bunlar hothatch değil, superhatch ,Hatch-R vs gibi farklı bir isimle değerlendirilmeliler. Hothatch sınıfı Ibiza Cupra,Clio Rs,Fiesta ST,208GTI vs gibi B segmenti olmalı.

  19. Bmw ve merceces hothach yapmazki bmw M yapar. Mercedes AMG yapar. Onlarin isimleriyle zaten kendi clasmanini yarTmiş. Bize saygi gostermek duser.

  20. Nurburinde en iyi zamani yapan type r neye gore 3 ncu olmuş. Hizsa hiz. Tursa tur. Fordun boyle bir iddasi bile yok.

  21. Buradaki arkadaşların çoğunun hot hatch kavramını tarihini bildiğini sanmıyorum. önce RS tarihini araştırın sonra Focus RS neden birinci olmuş anlamaya çalışın. Escort rs1600, sierra rs cosworth, escort rs cosworth, ve focus rs rally parkurlarında boy göstermiş büyük efsane modellerdir bunlar öyle amaan focus deyip geçmeden önce kökenine inin bence mercedes, audi, bmw bunlar elit lüks araba yapan firmalardır bence hot hatch felan değildir benim gözümde cupray mış golf müş type r mış önce bir ralli başarın olsun kardeşim boş içi şişirilmiş modeller 10 15 yaşındaki çocuk iki video izliyor geliyor buraya ama golf ama mersedes ya bir git kardeşim bizide delirtme.

  22. Arkadaşlar türkiye şartları için düşünürsek vergi avantajı ve ulaşılabilirlik bakımından 1.6 motordan 270 hp sağlamış bir fransız gerçeği 308 gti var listeyi geçtim adının hiç anılmamış olması enteresan geldi bana. Pistteki type r 308 ve cupra karşılaştırmasında da ikisinide geride bırakıyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu