Haberler

Hibrit otomobillere vergi müjdesi




Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ticari araçlara getirilecek ÖTV indiriminin yanısıra sıfır km hibrit otomobillerin de vergi sistemi üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıllarda elektrikli otomobillere vergi indirimi getiren hükümet şimdi de hibrit (melez) motorlu otomobiller için vergi düzenlemeli hazırlığı yapıyor. CNN Türk’te bir programda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek hibrit otomobiller için de yeni bir vergi düzenlemelesi yapacaklarını açıkladı. Tivari araç sahiplerine bir kereye yönelik yapılacak ÖTV indirimi kararının da mecliste olduğunu dile getiren Şimşek ekonomiyi canlındıracak kararlar almaya devam edeceklerini ifade etti.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt dünyada bütün ülkelerde hibrit teknolojisinin teşvik edildiğini bildirerek, hibritin yeni bir teknoloji olmasından dolayı geliştirme maliyetlerinin yüksek olduğunu söyledi. Hibritin otomobil kullanıcıları tarafından benimsenmesi için dünyada ülkelerin hibrit teknolojileri sübvanse edecek çözümler geliştirdiğine işaret eden Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vergi teşvikleri bunun en önemli yollarından biri. Dünyada ülkeler hibrit otomobilleri cazip hale getirecek güzel teşvikler veriyor. Biz yakın gelecekte hibrit ve benzeri teknolojilerin destekleneceğine inanıyoruz. Elektrikli otomobiller için destek yapıldı çok ciddi avantaj sağlandı”

20 YIL GÜNDEMDE KALIR

Bozkurt, hibrit teknolojisinin gelecek 15-20 yıl daha gündemde olacağını belirterek, “Elektrikli otomobiller, altyapı, batarya menzillerinin kısıtlı olması gibi nedenlerle şu an için pratikte sorunu çözmüyor. Hibritte içinde iki tane motor var, hem elektrikli motor hem benzinli motor aynı anda çalışıyor. Kendi kendini şarj ediyor, şarj ihtiyacı yok. Onun için bu teknoloji gelecek 15-20 yıla damgasını vuracak. ” diye konuştu.Gelecek dönemde hibrite vergi ile ilgili teşvikler gündeme gelmesi durumunda hibrit araçların toplam satıştaki oranının yükseleceğini dile getiren Bozkurt, “Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de hibrit otomobil satışlarının payının toplam pazarın içinde yüzde 25’lerin altına düşmeyeceğini düşünüyorum. Yeter ki markalar müşterilerinin talep ettiği modelin hibrit versiyonu sunulabilsin” dedi.

ÖTV İNDİRİMİ MECLİSTE

Öte yandan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’de 100 bin civarında ticari taksi bulunuyor. K belgesine sahip kamyon ve kamyonet sayısı 600 bin, şehir içinde hatlı minibüsler 150 bin ve toplu taşım yapan otobüslerle birlikte toplam ticari araç sayısı 1 milyonun üzerine çıkıyor. Ancak ÖTV indiriminden hangi otomobillerin yararlanacağı uygulama başladıktan sonra ortaya çıkacak. Halen otobüslerden yüzde 1, midibüslerden yüzde 4 ve minibüslerden yüzde 9 ÖTV alınıyor. Midibüsler de yasaya dahil edilirse birçok servisçi de bundan faydalanacak. Piyasa fiyatı 200 bin lira olan bir otobüsten yüzde 1 ÖTV, yüzde 18 KDV alındığı düşünüldüğünde; otobüs sahibi toplamda 8 bin liraya yakın bir vergi avantajına kavuşuyor. Fiyatı 100 bin liradan minibüs alan esnafın (ÖTV yüzde 9) vergi kazancı 8 bin 250 lira; midibüs alanın (ÖTV yüzde 4) kazancı ise yaklaşık 4 bin lira oluyor.

kaynak: arabam.com

Necati Erdoğan

Otomobiller vazgeçilmezim. Her zaman söylerim, otomobillerin olduğu bir odaya kapatsalar yeme ve içme harici başka şeye ihtiyaç duymam. Otopark.com ile tanıştığım günden beri müptelasıyım. Türkçe öğretmeniyim. Bu camiaya katkıda bulunmaktan onur duyuyorum.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Ciddi bi indirim olursa toyota satışları bambaşka yere gelir.
    Düşünsenize en cok satan d segmentin hybrid camry olduğunu ???

      1. Lexus bir numara .motorları büyük yalnız. Hybrit 1alt vergi dilimi ve ötv ile satılırsa.Kapış kapış gider

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu