Frenleriniz size ne anlatmak istiyor ?
Otomobillerde şüphesiz ki frenler hayati önem taşıyor. Eğer sizinle konuşmak istiyorlarsa onları dinlemek her zaman yararınıza olacaktır. Yaptığınız düzenli bakımlar ve dikkatiniz sayesinde hem daha güvenli hem daha keyifli sürüşler yaşıyabilirsiniz.
Amerika’da yapılan araştırmalara göre yapılan kazaların sadece %5’i doğrudan frenleme ile alakalı. Ancak kazaya sebep olanlar listesinin neredeyse her maddesi ile bağlantısı bulunuyor.
Frenler Nasıl Konuşur ?
Ses: Frene basarken duyabileceğiniz sesler.
Neden Olabilir ?
Bağlantı cıvataları uzundur.
Disk kalipere sürtüyordur.
Tekerlek yatakları gevşektir.
Balatalar aşınmıştır ve pabuç üniteleri diske sürtüyordur.
Çekim: Fren ile birlikte aracınızın bir yöne kayması.
Neden Olabilir ?
Balatalar greslenmiş veya hidrolikle ıslanmıştır.
Kaliper pistonları sarmıştır.
Lastik havaları eşit değildir.
Aracın ön düzen ayarları bozuktur.
Fren hidrolik tıkanmıştır Balatalar değiştirilir.
Düşük Pedal: Durmaya neredeyse fren pedalının yer ile temas ettiğinde başlaması.
Neden Olabilir ?
Diskte aşırı yalpa vardır.
Sistemde hava vardır veya fren hidroliği azalmıştır.
Fren hidrolik kalitesi uygun değildir.
Tekerlek yatağı gevşektir.
Kaliper pistonu ve lastiği arızalıdır. Bastın mı zııınk diye duracak.
Sert Pedal: Frenlemenin etkisi hissetmeden önce aşırı baskı yapmak.
Neden Olabilir ?
Güç ünitesi çalışmıyordur.
Balatalar greslenmiş veya yağlanmıştır.
Balatalar aşınmıştır.
Yanlış balata kullanılmıştır.
Kaliper pistonu sarmıştır.
Hafiflik: Aşırı hassas fren pedalı.
Titreşim: Frenleme sırasında bile titreşim hissi.
Neden Olabilir?
Diskte yalpa fazladır
Diskin paralelliği bozulmuştur
Tekerlek yatağı gevşektir
Uyarı Lambaları : Konsolunuz yanan frenleriniz ile ilgili ışıklar.
Bütün bu durumların birbirinden bağımsız çeşitli sebepleri olabilir. Tozlanma, su gibi basit şeyler de bu etkilere sebep olabilirken fren hidroliği gibi önemli konularda sizi bekliyor olabilir.
Fren Bakımları
Balata Değişimi : Balata değişimi için belirli bir süre sunulmamaktadır. Kullandığınız aracın özellikleri yada yol şartları gibi birçok etken bu süreci etkilemektedir. Fren balatalarınızı periyodik olarak kontrol etmeniz önerilir
Fren Hidroliği : Otomobil üreticileri fren hidroliğinin 2 ila 4 yılda bir değişmesi gerektiğini söylüyor. Ancak buna karşılık kimi uzmanlar bunun her yıl olması gerektiğini söylüyor.
Fren Mesafesinin Uzamasının Sebepleri Nelerdir?
- Lastik dişlerinin derinliğinin azalmış olmasıdır. Aşınmaya bağlı olarak artık tekerleklerin yol tutuşu azalmış olabilir
- Lastik havası
- Balataların eskimesi veya bitmesi
- Mevsime uygun seçilmeyen lastikler
Fren ve debriyaja aynı anda basmak fren mesafesini kısaltırken, önce debriyaja sonra frene basmak fren mesafesini uzatacaktır.
Fren Mesafesi ile ilgili daha çok bilgi için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Keşkeler yaşamamak için frenlerinize kulak verin. Hepinize güvenli sürüşler !
Konu ile alakalı düşüncelerinizi ve anılarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın !
Kaynaklar
Seriousaccident / Law Offices of MP / Carcare / AutoParts
Teşekkürler değerli bilgiler için.
Biz teşekkür ederiz.
Güzel bilgiler olmuş
‘Fren ve debriyaja aynı anda basmak fren mesafesini kısaltırken, önce debriyaja sonra frene basmak fren mesafesini uzatacaktır.’
sadece frene basmanın da daha da kısaltacağı gibi bir gerçek var iken neden fren ve debriyaja aynı anda basmanın üzerinde durulmuş anlamış değilim ?
Merbaha asoguz,
2015 yılında İntercity Sürüş Eğitimi programında öğrendiğim üzere, panik frenleme debriyaja ve frene tüm gücünüz ile basmak üzerine kurulu.
Bir diğer Türkçe kaynakta İleri sürüş teknikleri uzmanı Uğur Ertekin şöyle güzel bir açıklama yapıyor:
”Debriyajın görevi nedir? Ya da daha da öncesinde, motorlu araçlardaki motorun görevi nedir, ne için kullanılır? Basitçe; motor çalışarak bir güç üretir, bu güç, aktarma organları vasıtasıyla, kinetik enerji olarak lastiklere iletilir ve aracın hareketi gerçekleşir. Debriyaj, bu gücün kinetik enerji olarak kullanımında, basitçe bir nevi ara nokta (iletilsin veya iletilmesin) görevi yapar.”
Eğer, debriyaja basmazsanız , lastikte var olan motor itme (engine pull) kuvvetini hala kullanıyor olursunuz.
İnternet üzerinde daha da çeşitli İngilizce kaynak ve videolar mevcut.
Bu dediğiniz çok değişkendir.En etkili fren sistemi, motor freni beraberinde fren dir(Yani Motorun kuvveti lastiklere fren etkisi yaratacak gaz vermedikçe).Tekerleklerin motora etki etmeye başlaması halinde araç zaten kasılacaktır ki manuel kullanmayı bilen biri aracı o raddeye getirmez. iyi günler .
Bunun haricinde güzel bir yazı olmuş.
Motorun frene olan etkisi şöyle dursun; debriyaj kullanmadan yapılan frenlemenin sonunda aracın stop edeceği gerçeği var. Frenleme sonrası çalışmaya devam eden motor birçok şart altında şüphesiz daha avantajlı olacaktır. Bence debriyaja basılmalı ve frenleme sonrası motorun stop edilmesinin önüne geçilmelidir.
Düz kullanıcı iseniz her bir alt maddeyi anlamak için araştırılması gerekir, yani frenler hakkında konu başlıkları verilmiş ki gayet başarılı elinize sağlık. Aynı anda debriyaj ve fren konusunda ayırt edici bi durum var şöyleki; eğer motor aracı itme durumundaysa aynı anda fren ve debriyaj yapılır fakat bunun içerisinde de bir durum var ki, eğer aracınız alt devirlerde itme durumundaysa debriyaja basmanız gene gerekmez çünkü ayağınızı gazdan çektiğinizde itmeyi devam ettirecek devir kalmicaktır. Özetle bu durum daha çok yüksek devirlerde itme durumunda kullanılır( ani frenlemeler için). İkinci ana duruma dönecek olursak düz yol veya hafif yokuş aşağı inerken normal fren yapacak olırsanız, debriyaj ve frene basmanız biraz mantık dışı olabilir, çünkü her ne kadar itme gücünü ayırsanızda aracın sahip olduğu ivme debriyaja bastığınızda dahada serbest kalacaktır, bunun yerine kontrollü olarak vites düşürerek fren yapmanız daha makul ki bu durum mevcut itme durumunu yine motor ve şanzuman vasıtası ile geri çekmeye yarar, dolayısıyla aracı durdurmak için harcadığınız kinetik enerjiyi sadece fren ve lastiklere değil, motor şaft şanzuman heryere yaymış olursunuz. Ve bu durum aracın gövde salınımlarını sınırlar içinde tutmanızı sağlar ki buda uzun ömür demektir, az daha zorlarsam endurance limite kadar çıkarırım ama bu kadar modellenmiş bilgi yeter diye düşünüyorum. İyi çalışmalar.