Haberler

i3 ve i8’e kardeş geliyor




Japon Patent Dairesi’ne sonsuz şükranlarımızı sunmak gerek; onlar sayesinde BMW’nin i ailesine katılacak yeni üye hakkında bazı maket görsellere eriştik. BMW’nin yeni modeli, i8’in uzatılıp yükseltilmiş halini andıran heybetli bir hatchback. Dört kapıya sahip otomobilde, arka kapı kolları ön kapı kollarıyla birlikte bir çizgi oluşturuyor. Yani, tıpkı i3’te olduğu gibi yeni otomobilde de arka kapılar geriye doğru açılacak.

Yeni patent dosyasıyla elde ettiğimiz tek şey otomobilin maket görselleri. Öyle ki BMW, otomobille ilgili bir isim bildirimi dahi yapmama tercihini kullandı. Buna rağmen otomobilin boyutlarıyla ilgili bir öngörüde bulunmak mümkün. Yeni otomobilin i3’ten daha büyük olacağı kesin.

Autocar’ın haberine göre bu yeni modelin adı i4 olacak. Autocar, haberinde bu tahminine dayanak olarak BMW’nin i5 ile ilgili açıklamalarını alıntıladı. Bu açıklamalarda BMW, i5’in bir SUV olacağını belirtiyor. Fakat görseller göz önüne alındığında, SUV ve crossover çizimlerinin de özgün konseptler olduğu düşünülürse, bu otomobilin SUV sınıfının kriterlerini sağlaması pek de zor değil. Bu sebeptendir ki, i4’e de bakıyor olabiliriz, i5’e de.

İsim tartışmaları bir kenarda bekleyedursun; gelecek yeni modelin, BMW i ailesine adeta hayat öpücüğü olacağı görüşü otomobil dünyasında oldukça hakim. Geçtiğimiz ayda Amerika genelinde i3 ve i8 satışlarının sırasıyla %27 ve %19 azaldığı düşünülürse, BMW’nin i ailesini tazelemesi, satışlarını arttırabilmesi açısından mantıklı bir hareket olacağa benziyor.

BMW’nin elektrikli ve hibrit otomobillerle ilgili atılımı yalnızca i ailesi ile sınırlı değil. Bavyeralı otomobil devi, 2019 yılında elektrikli bir Mini’yi, 2020 yılında ise elektrikli X3’ü piyasaya sunmaya hazırlanıyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Bu mu yani tasarım yapmak i8 önü i3 arkası. Hani Hofmeister kink. İ8 güzel. Bu değil.

  2. 4 olabilir ama arkası x6 yı anımsattı suv yapmaya çalışırlarsa ix6 düz yaparlarsa i4, i6 gibi duruyor

  3. Bugün itibariyle bakanlar kurulu kararıyla Hybrid araçlara ÖTV indirimi geldi.

    Onun haberini yaparsanız sevirim.

    Ben ciddi ciddi X5 40e düşünmeye başladım.

    Keşke X5 40e ve 740e'nin yanında 330e'yi de getirtse Borusan. Satışları alt üst eder vergi indirimiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu