Haberler

İspanya Rallisi başlıyor!




Dünya Ralli Şampiyonası’nda bu sezon ilk ve tek asfalt-toprak karışık olan etaplarla İspanya Rallisi ralli takipçilerinin heyecanla beklediği ralli. Bu rallinin bir diğer önemli ve zorlayıcı özelliğiyse sezonun en sıkışık zamanında koşulacak olması.

Şöyle bir baktığınız zaman iki hafta önce Fransa Rallisi’nin (Tour de Corse) koşulduğunu hatırlarsınız, yani son ralliden bu yana aslında sadece 11 gün geçti. İspanya Rallisi’nin bitiminden 11 gün sonra da Büyük Britanya’nın Galler Rallisi’nin koşulacağını hatırlatırsak sıkışık zamandan neyi kastettiğimiz anlaşılır sanırım. Bunu tüm takımlar bir şekilde halletmeye çalışıyor ama Dünya Ralli Şampiyonası’nın merkezi Kıta Avrupası’nda yer almayan tek takımı M-Sport hiç şüphesiz ki en zorlayıcı zamanlardan geçiyor. Merkezi, İngiltere’nin kuzeyindeki Cumbria kentinde bulunan M-Sport, Korsika Adası’ndan Fiesta RS’leri merkeze getirip bakımlarını yaptıktan sonra alelacele İspanya’ya yollamak zorunda kalmış oldu. Eric Camilli, Mads Ostberg, Lorenzo Bertelli ve Ott Tänak’ın Fiesta RS’lerinin bakım-onarım işlemleri için M-Sport’un yalnızca 3 gün zamanı oldu. Umarız bu sıkışıklıktan dolayı yarışta başlarına bir şey gelmez!

Gelelim İspanya Rallisi’nin detaylarına… Normal olarak ilk gün koşulacak olan Shakedown etabının ardından İspanya Rallisi, geleneksel olarak açılışı Barselona kent merkezinde 3,2 km’lik sokak etabıyla başlayacak. 13 Ekim Perşembe akşam üstü başlayacak olan etapta, ralli pilotları kapatılan sokak ve parkurlarda becerilerini gösterip İspanyollara bol bol poz verecek.

Cuma günü ise 6 özel etap koşulacak ki bunlar geçen yıl da organizasyonda olan etaplar. Barselona’nın güneyinde bir sahil kasabası olan Salou’nun iç taraflarında üç özel etap bulunuyor (bkz. video). Bu etapların ikişer kez geçilmesiyle toplamda 7 özel etap Cuma günü sonunda geçilmiş olacak. Cuma günü geçilecek etapların ikisi tamamen toprak yoldan oluşurken Terra Alta etabı toprak-asfalt karışık bir yola sahip. Bu durum işlerin heyecanını biraz artırıyor, çünkü takımların gün bitirilene kadar servis alanına gitmelerine izin yok. Bu yüzden bu zorlu yollarda yapılan hatalar ya da mekanik arızaların bedeli ağır olabilir. Üstelik sezon sonu yaklaşıyorken…

Cuma gününü atlatabilen takımlar, Cumartesi günü bu kez pist gibi temiz asfaltlı yollarda farklı lastik tercihleriyle gazlayacak. 8 özel etabın koşulacağı 3. güne sahildeki deniz manzaralı etap da dahil.

Pazar günü de son 4 özel etabın ardından İspanya Rallisi sona ermiş olacak. Gece karanlığında koşulacak olan son etap aynı zamanda ekstra puan dağıtan Power Stage olma özelliğine sahip. Ayrıca televizyondan canlı yayınla aktarılacak olan bu etabı, Dünya Ralli Şampiyonası’nın yayın haklarını elinde bulunduran NTV Spor’dan canlı olarak izleyebileceğiz.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu