Haberler

Kış lastiği alarm vermeye başladı




Akıcı ve güvenli bir trafik için kış lastiğine geçin!

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği, kış koşullarında kış lastiğinin önemini hatırlatarak tüm sürücüleri duyarlı olmaya çağırdı: ‘’Kış lastiği yaygın kullanılırsa kış aylarında çekilmez hale gelen trafik çilesi büyük ölçüde azalacak; akıcı ve güvenli bir trafik sağlanmasında önemli bir fayda sağlanacaktır.’’ LASİD; trafiğe çıkan araçların kış bakım ve hazırlıkları için yapılması gerekenlerini bildiren kış rehberini de açıkladı

Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerinde mevsimin ilk karı yağdı. Doğu illerinde yağan ilk kar; bölgede kış lastiğine geçişi hızlandırdı. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği; kış koşullarında kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekerek Doğu illerinde yağan ilk karın ardından bölgedeki tüm sürücüleri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD’den yapılan açıklamada akıcı ve güvenli bir trafik için kış lastiğinin önemine dikkat çekildi.

Kış lastiği için 1 Aralık’ı beklemeyin!

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; Doğu’nun Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerinde düşen ilk karın bölgede kış lastiği için alarm olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: ‘’Kışın lastiği kış lastiğidir. Kış lastiği; 7°C’nin altındaki ıslak, karlı ve buzlu yollar için özel olarak hazırlanır. Özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı, kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltır ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlar. 1 Aralık’ı beklemeden aracınızın kış bakım ve hazırlıklarını tamamlayın, kış lastiğinizi taktırın.’’

Araçlarınızın kış hazırlığı için kış rehberi!

LASİD kış rehberini de açıkladı. İşte aracınızı kışa hazırlamak için yapmanız gerekenler: Kış lastiğinizi taktırın. 7°C altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır. Aracınızın bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun. Akü kontrolünü yaptırın. Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın. Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalır ve sileceklerinizi daha fazla kullanırsınız dolayısıyla daha hızlı aşınır. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin. Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir. Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı ekleyin. Yakıt deposunu yarıdan fazla dolu tutun, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir. Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin. Lastiğinize; araç üzerinde muhtelif noktalara yapıştırılmış uyarı yazılarında belirtilen doğru havayı basın. Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.

Necati Erdoğan

Otomobiller vazgeçilmezim. Her zaman söylerim, otomobillerin olduğu bir odaya kapatsalar yeme ve içme harici başka şeye ihtiyaç duymam. Otopark.com ile tanıştığım günden beri müptelasıyım. Türkçe öğretmeniyim. Bu camiaya katkıda bulunmaktan onur duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu ülkeden haber yapmıyor diye eleştirdik adamlar gezegenin dışına çıktı 70C ney la.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu