FeaturedKöşe Yazıları

Kışa hazır mıyız ?

Malumunuz Kasım ayı geldi çattı. Biz dolaplardan kazakları çıkartmaya başladık ama arabalarımız soğuk havalara hazır mı? Otopark.com takipçileri için kısa bir kışa hazırlık rehberi sizinle. Unuttuğunuz, ihmal ettiğiniz bir şey aman kalmasın.

Eklemek istediklerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kış Lastiği

Deseniyle olduğu kadar soğuğa dayanıklı kauçuk karışımlarıyla da kar ve buz gibi kaygan koşullarda maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silika teknolojisiyle üretilmekte. Kullanılan bu teknoloji lastiğin tutunma özelliğini artıyor.

Kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hız serilerine uyumu. Çünkü kış lastiklerinde hız serileri standart lastiklere oranla düşüktür. Otomobilin son sürati yüksek olsa bile lastiğin hız serisi aşılmamalıdır. Bunun yanı sıra sıcaklık 7°C civarında seyrettiği zaman, normal yaz lastikleri sertleşmeye başlamakta ve dolayısıyla kaymaktadır. Kış lastiklerinin kavrama ve yola tutunma özellikleri, sadece karda ve buzda değil, sıcaklığın 7°C’ lere düşmesiyle devreye girmektedir.

Kış lastiği sadece karda değil yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde standart lastiğe göre avantaj sağlar. Ancak sadece çekişin bulunduğu tekerleklere değil, dört tekerleğe birden kış lastiği takmak gerekir. Çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği takıp diğer tekerleklerdeki standart lastikler korunursa otomobilin tekerlekleri arasındaki farklı tutunmadan dolayı önden veya arkadan savrulma ihtimali doğar. Ancak kış lastikleri parlak buz gibi çok daha kaygan zeminlerde tam tutunma sağlayamazlar. Bu tür zeminler için patinaj zinciri veya patinaj paleti kullanmak gereklidir.

Zinciriniz (Kar Paleti) var mı ?

Kar zincirleri, tekerleğin boşta dönmesine ve istemsiz kaymalara karşı en iyi korumadır. Ancak kar zincirleri, kış lastiklerinin yerine geçemez! Çünkü zincirler sürüş akslarının üzerine konulur. Arabanın yolu tutması için yeterli değildirler.

Halat zincirler özellikle kar zincirlerine alternatiftirler, fakat sadece herşeyi kendileri yapmaktan hoşlananlar içindirler. Bir halat zincir setini uygun fiyata alabilirsiniz, fakat takması çok zordur ve 2 saate kadar zamanınızı alabilir.

Çelik halka zincirler halat zincirlere göre biraz daha pahalıdır ama onlardan çok daha konforludurlar. Tekerleğin arkasına takmak çok daha kolaydır. Sadece çelik halka zinciri lastiğin üzerine koyun ve kancalayarak kapatın.

Antifriz

Antifriz, radyatör’de bulunan suya katılarak sıfır derecenin altında suyun donmasını engelleyen bir maddedir. Daha çok otomobil motorlarında kullanılan ve kışın kullanılması gerekli olan antifriz bir alkol türüdür. Sadece donmayı engellemek amacıyla değil, aynı zamanda soğutma sistemlerini pastan ve korozyon tehlikesinden de korumaktadır. Ülkemizdeki soğuk hava koşulları sebebiyle radyatör suyunun en az %35 ile %50′sinin antifriz olması gerekmektedir. Antifiriz ekleyeceğiniz suyun sert musluk suyu olmasından çok arıtılmış su olmasına da özen göstermelisiniz. Çünkü sert su antifirizin etkilerinde azalmaya neden olacaktır. Aman dikkat suyunuz donmasın!

Buğ Önleyici Sprey

Kimi sürücüleri oldukça tatmin ederken kimilerine tam tersini yapabilen ürünlerimizden kendileri. Özellikle soğuk havalarda camın içi ve dışındaki havanın sıcaklık farkından dolayı camlarımızda buğ oluşur. Tahmin edersiniz ki sürüşü olumsuz etkileyen bu durum çoğu zaman görüş eksikliğinden dolayı tehlikeli durumlara da neden olabiliyor. Buğ önleyici spreyler otomobillerin camında kullanıldığında buğ oluşumunu engelliyor. Camın iç yüzüne sıktıktan sonra temiz bir bez ile dairesel haraketler yaparak siliyoruz. Uygulaması oldukça kolay.

V Kayışı


Y
az aylarında genişleyen V kayışı, özelliğini kaybeder. Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir. Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler.

Silecek Suyunu Kontrol Edin

Bu aylarda yağmur, çamur, pislik hiç eksilmeyecek arabalarımızdan. Malum arabanın içinden camı temizlemek içinde sık sık sileceklerimize başvuracağız. Bu yüzden silecek suyumuzun doluluğuna dikkat edelim. Piyasada çeşitli koku ve renklerde cam suları da bulunmakta. Bu arada kısa bir not olarak söylemek isterim ki camınız kirliyken sileceklerinizi çalıştırmanızı çok tavsiye etmiyorum. Camda kılcal çiziklere yol açabilir.

Silecekleriniz Aşınmış mı ?

Silecekler, yıllar boyu çok sık değiştirilmedikleri için oldukça ihmal edilen bir güvenlik parçasıdır.

Ancak güneş ışığı, toz, sinek kalıntısı, kimyasallar, don ve buza karşı işlevini yerine getiren silecekler, zamanla kırılgan hale gelir ve milimetrik kalınlıktaki silecek lastiği aşamalı olarak yıpranmaya başlar. Bu da doğru şekilde temizlenemeyen camlar veya çıkan kötü sesler olarak size geri dönebilir.

 

Polen Filitresi

Toz, kurum ve bakteriden dolayı her geçen gün artan hava kirliliği, konsantrasyonunuzun bozulmasına ve uyku haline neden olabilir. Özellikle alerjiniz varsa, polenlerden ve kirli havadan daha da fazla etkilenebilirsiniz. Toz ve polen filtrelerinin görevi toz, kurum, bakteri ve polenleri süzerek aracın içerisine alınan havayı temizlemektir. Önerilen polen filtresi değişim peryodu ise 2 yılda birdir. Polen filtresi kirlenen veya değiştirme zamanı gelen bir aracın camları çok çabuk buğulanır ve buharlaşır

Hava Filitresi

İçten yanmalı motorlar ancak yakıt/hava karışımının tam olarak bir ölçümüyle maksimum güçlerini ortaya koyabilir. Burada önemli faktör, emilen havanın temiz olmasıdır. Hava filtreleri, emilen havanın temiz olarak motora aktarımını sağlar. Bu durum maksimum motor gücünde ve düşük kirletici emisyonlarında optimum yanma sağlar.

Bujiler ne alemde ?

Buji; motordaki silindirlerin içinde sıkıştırılan yakıt – hava karışımını kıvılcımla ateşleyen bir ateşleme parçasıdır. Kızdırma bujisi; özellikle düşük ortam sıcaklıklarında yakıtın kendi kendini ateşleyebilmesi için püskürtülen yakıt karışımını 600 ºC ile 900 ºC arasında ısıtan parçadır. İstikrarlı ve hızlı alev yayılımıyla maksimum yakıt tasarrufu sağlayan bujiler, aynı zamanda motorun daha sessiz ve yumuşak çalışmasını sağlar.

Akü Bakımı

Akü kontrolü için öncelikle akü seviyelerine bakmalı ve eksiklik varsa tamamlamalısınız. Akü seviyeleri tamamlandıktan sonra, akü suyu yoğunluk ölçümü yapılmalı. Ayrıca akünün kullanım ömrü doğrultusunda şarja bağlayıp şarj kapasitesinin ölçülmesi gerekir. Kışın hava koşullarından dolayı akünün çalışma kapasitesinde düşme olur. Kapasitede düşme olmaması için kış başlangıcında akü bakımı mutlaka yapılmalı. Yağışlı ve nemli ortamlarda akünün kutup başlarında oksitlenme görülür. Oksitlenme durumunda akü araç için gerekli miktarda elektrik akımını sağlayamaz. Bunu erken fark etmek için akünün kutup başlarını sık sık kontrol etmeli ve kutup başlarını oksitlenmeye karşı sıcak su ile temizlemelisiniz.

Periyodik bakıma rağmen yağı kontrol edin

Özellikle yağ eksiltme potansiyeli olan bir aracınız varsa ( bkz: 1.2 TSI ) sık sık kontrol etmenizi öneririm.

Ne Olur Ne olmaz

Yaşadığınız bölgeye göre değişmekle beraber son birkaç tavsiyem var. Çok kar yağışı olan bir bölgedeyseniz ufak bir kürek işinize yarıyabilir. Bagajınızda küçük de olsa bir buz çözücü sprey de işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Dünyanın bin türlü hali var derler, sağlık çantanızı ve reflektörünüzü de eksik etmeyin. Havalar soğudu yakınlarda bir kazak da bulundurmayı ihmal etmeyin 🙂

 

Kazasız belasız güvenli bir kış geçirmeniz dileği ile hoşçakalın!

Kaynaklar : Arabaminmodeli, Volkswagen, UzmanTV, Aydın Sarı

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Ben Erzurumda yaşıyorum, malum bize kış çoktan geldi. Her ne kadar henüz kar yağmamış olmasına rağmen. Her sabah okula giderken o camları kazımaktan gerçekten nefret ettim. Bıktım artık, dudağımın kenarında sigara, soğuktan morarmaya başlamış eller, soğuktan dolayı ince bir karın ağrısı.. 😀 Şu buz çözücü spreyler ne derece işe yarıyor? Bizim buralarda yarım santime kadar buz olabiliyor. bunun hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    Lastik konusuna gelirsek, zincire vs hiç ihtiyaç yok bence. Asfalt olmayan yerde kullanmadığımız sürece. Henüz 3 yıllık bir şoför olarak bir kere bile kar yüzünden arabanın dörtlülerini yakmadım, kar lastiği ve gaz hassasiyeti olursa hiç birşey engel olmuyor. Önler Lassa, arkalar yazlık lastik, fiat linea araç ile Ovit, Zigana, Pakandöken’e lastikler hiç boşta dönecek durumlar yaşamadan çıktım. Karda sürüş teknikleri ile ilgili bir konu açarsanız çok daha iyi olacaktır, tecrübesiz ve bilgi eksiği olan arkadaşlar için.

    1. Kendi adıma konuşmak gerekirse birkaç kere buz çözücü kullandım ancak çok etki etmedi.( En azından kısa sürede) Heleki yaşadığınız yerde söylediğiniz gibi buz daha da kalın olacacağı için etki eder mi bilmiyorum. Ancak Sapanca yolunda aşırı karlı bir günde sileceklere ve cama sıkmıştım. ( Sıkmadan önce silecekler ve camın kenarlarındaki su donuyordu ) Sıktıktan sonra buzlar yok oldu ve bir daha olmadı. Sileceklerde rahat rahat çalışmıştı.

    1. eğer gün içerisindeyse ve hava kırılmışsa bir sorun olmaz ama gece ayazda yada sabah cok erken saatte ılık su dökseniz bile aracın camı çok soğuk etrafı da buz ve havada cok soğuk olduğundan o da tekrar donacak ve ayrı bir sıkıntı olacaktır bilgilerinize. Camdaki buzu çözmek için ya bekleyeceksiniz araba ısınınca kendiliğinden eriyecek yada şu buz kazıyıcılar var benzincilerde satılıyor ondan alıp kazıyacaksınız. Not: kaliteli bir antifirizli cam suyu alıp bir sprey şişeye koyun gece aracınızı park ettikten sonra cama spreyle sıkın ve öylece bırakın. sabah kalktığınızda standart cam çekçek leri ile çok rahat bir şekilde ön camınızı temizleyebilirsiniz

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu