Haberler

Yeni dönem MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Bülent Kılıçer




MOTED Nedir?

Motosiklet Endüstrisi Derneği, Türkiye’de faaliyet gösteren 13 adet motosiklet ithalat, dağıtım, satış ya da üretim yapan şirketin ortak amaçları için birleştikleri bir sektör derneğidir. MOTED çatısı altında, Türkiye’de satışı gerçekleşen, motor hacimleri 50 cc’den başlayıp 2.000 cc üzerine kadar değişen çeşitlilikte ürüne sahip 21 adet önde gelen marka temsil edilmektedir.

MOTED’in faaliyet amacı Türkiye’de motosiklet sektörünün gelişimi için gerekli aksiyonların alınması ve toplumun motosiklet kullanımına yönelik bilinçlendirilmesidir.

Bunun yanı sıra MOTED, Türkiye’de motosiklet sektörü ve ilgili her türlü konu hakkında yöneltilen yurt içi ve yurt dışı kaynaklı bilgi edinme taleplerinde danışma kaynağı görevini üstlenmiştir. Motosiklet sürücülerinin güvenli sürüş yapabilmeleri için gerekli olan eğitim altyapısı, ehliyet sistemi, yol düzenlemeleri gibi konularda ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi paylaşımı ve aktarımı yapılmaktadır.

Yeni Dönem Başkanı Bülent Kılıçer

MOTED Başkanlığı görevini devralan Bülent Kılıçer, Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmasında üyelere seslendi, hem sektörü değerlendirdi hem de yeni dönem planlarını açıkladı: ‘2013 yılından beri motosiklet sektöründe daralma gözlemliyoruz. Özellikle 2015 yılı ile 2016 yılını mercek altına altığımızda %13’lük bir daralma ile son yılların en büyük pazar kaybını yaşadık. Daha da geçmişe gidersek; 2013 yılında 186bin gerçekleşen motosiklet pazarı 2016 yılına geldiğimizde 143bin seviyesinde gerçekleşti. 3 yıl gibi kısa bir sürede %23lük bir pazar kaybından bahsetmemiz mümkün.’ dedi.

2016 yılında çok kritik dönemlerden geçtik

Son dönemde yaşanan olumsuzluklara değinen Kılıçer: ‘2016 yılında çok kritik dönemlerden geçtik. Bunun sonucu olarak da Tüketici Güven Endeksi bir yılda %7 düştü. Ekonomik ve politik sebeplerden dolayı döviz rekor seviyeleri gördü ve Türk Lirası yaklaşık %27 oranında değer kaybetti. Kur artışları ortalama %8’lik zam oranları olarak sektörde yansıma buldu.

Pazar daralması Türkiye’deki tüm bölgeleri etkiledi

Türkiye genelinde her bölgede satışlarımız %4 ila %30 arasında küçüldü. En büyük pazar daralması %30 ile Güney Doğu Anadolu bölgesinde gerçekleşirken, %4lük pazar daralması ile Marmara bölgesi en az düşüş gösteren bölge oldu.

Motosikletseverlerin tercihleri değişiyor

MOTED Başkanı Bülent Kılıçer pazarı değerlendirirken segment bazında satışları yorumladı: ‘Son yıllardaki satış trendlerine bakarsak, Türkiye motosiklet pazarında ağırlıklı olarak LMC ve Cub segmentlerindeki modellerin satıldığını görürüz. Ancak 2014 yılından beri bu trend tersine döndü. Scooter ve Fun segmentlerinde gerek genel pazarda gerekse Honda’da satışlarımızın arttığını gözlemliyoruz. Geçen yıla oranla Cub segmenti %31, LMC segmenti ise %24 küçüldü. Oysa Scooter özellikle büyük scooter modelleri her ne kadar %3lük bir azalma ile 35bin seviyesinde gerçekleşse de diğer segmentler kadar büyük bir düşüş yaşamadı.
Bunun yanı sıra FUN segmentindeki motosiklet modellerinin yine geçen yıla oranla baktığımızda %9’luk bir artış yaşadığını görüyoruz. Dolayısıyla Türk motosikletseverlerin tercihleri genelde Scooter ve FUN segmentindeki motosiklet modellerine doğru kaydığını söyleyebiliriz’ dedi.

MOTED üyelerinin pazar payı artıyor

Ancak MOTED üyelerinin satışlarını incelersek toplam pazarda artan bir payımız olduğunu ve 2016 yılında %37’lere kadar ulaştığımızı söylemekten mutluluk duyuyorum. Bunu motosikletseverlerin kaliteli ürün ve hizmete olan talebinin artırması olarak yorumluyorum’ dedi.

Sektörün gelişememesinin ana nedeni motosikletin olumsuz algısıdır

MOTED olarak bu pazar kaybını önlemek adına orta ve uzun dönemde planlarımızı yapıyoruz. Ancak sektörün önündeki en büyük engel motosiklete karşı oluşan olumsuz algılardır.
2016 yılında MOTED olarak Türkiye’de 1600 kişi ile yaptığımız araştırmanın sonuçlarına değinmek istiyorum. Araştırmamıza katılan kişiler motosiklet almalarındaki en büyük engelin ‘motosikletin tehlikeli olduğunu ve kaza riskinin diğer araçlara oranla daha yüksek olduğunu düşünmeleri’ olduğunu belirttiler. Bu algının nasıl oluştuğunu incelediğimizde ‘ailenin ve arkadaşların yani yakın çevresindeki kişilerin motosikletin tehlikeli olduğuna inancı ve çıkan haberlerin genelde bu olumsuz algıyı beslemesi’ olarak özetleyebiliriz.
Bülent Kılıçer yaptığı konuşmasında yeni dönemde bu algının kırılması için çalışmak gerektiğine değindi ve ‘genel olarak söylemek gerekirse MOTED üyelerinin birçoğunda güvenli sürüş eğitim merkezleri var. Olumsuz algıyı değiştirebilmek için bu eğitimleri yaygınlaştırmalıyız ve altyapı eksikliklerini gidermek için çalışmalara başlamalıyız’ dedi.

Orta ve uzun dönem hedeflerimizi belirliyoruz

Bülent Kılıçer konuşmasına hedefleri açık ve net bir şekilde orataya koyacağız diyerek noktaladı ve tüm MOTED üyelerini yeni dönemde de işbirliğine davet etti. ‘Temel problemlerimizi aşmak ve motosikletin olumsuz algısının kırmak için var gücümüzle çalışmalıyız bu nedenle MOTED’in orta ve uzun dönem planlarını bu doğrultuda yapacağız. Çok kısa zaman içinde oluşturacağımız aksiyon planlarını motosikletseverler ile paylaşmayı planlıyoruz.’
Yapılan Olağan Genel Kurul’da BMW Motosiklet Satış ve Pazarlama Müdürü Başarı Erbaş Başkan Yardımcısı seçildi. Yamaha Motosiklet’ten Nihat Çadırcı, İsotlar Grup A.Ş.’den Rıza Necef ve Korlas Motosiklet’ten Alper Şenadalı’nın yönetim kurulunda görev almaları kararlaştırıldı.

Bülent Kılıçer kimdir?

Bülent Kılıçer Çukurova üniversitesi İ.İ.B.F İngilizce İşletme bölümünden mezun oldu. Çalışma hayatına 2001 yılında Dünya Gazetesinde dış haberler bölümünde başlamış, 2002 yılında Honda Türkiye A.Ş Motosiklet departmanında Bölge müdürü olarak devam etti. 2002 – 2008 Yılları arasında Motosiklet satış departmanında bölge müdürü olarak görev yaptıktan sonra, aynı şirkette otomobil bölümünde satış ve pazarlama departmanında Pazarlama Md. Yrd. olarak çalışma hayatına devam etti.
Sırasıyla, 2012 yılında Honda Türkiye A.Ş Pazarlama Müdürü, 2013 yılında ise Motosiklet Satış ve Pazarlama Müdürü olarak görevine başladı. Halen Honda Türkiye A.Ş Motosiklet departmanında aynı görev ve sorumluluğunu devam ettirmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Bülent Kılıçer, 41 yaşındadır.

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu