Haberler

Motosiklet sürüş teknikleri: Otoyol sürüşü




Öncelikle, sürüş mesafesini koruyun

Trafikte sürüş hızınızı arttırdıkça önünüzde giden araçlar ile aranızdaki mesafeyi de arttırmak zorundasınız. Motosikletinize göre değişse de 90 km/s hızda ortalama fren mesafeniz yaklaşık 70 metre olacaktır. Eğer bir grup sürüşündeyseniz diğer motosikletler arasında da mesafeyi açmayı unutmayın, özellikle ilk defa sürdüğünüz kişilerse.

Filtreleme konusunda dikkatli olun

Her ne kadar otomobil sürücülerinin çoğu yanlış bulsa da filtreleme trafik kurallarına göre yasal bir eylemdir. Tıkanma esnasında filtrelemeye başlayacağınız anda hızınız diğer araçlardan maksimum yüzde 10 fazla olmalıdır. Bu sayede kendinize tanıdığınız tepki süresini de arttırmış olursunuz. Malum kapı açan kişi sayısı özellikle fazla ve bunun sonucunda can kayıpları da olabiliyor. Diğer araçların sizi görebildiğinden emin olun.

Trafiğe dahil olma

Emniyet şeridi sürüşü özellikle İstanbul’da tölerans gösterilen bir durum. Emniyet şeridinde ilerlerken hızınız yine akan trafikten %5-10 civarında fazlalık göstermelidir. Unutmayalım ki acil bir durum olabilir ve önünüzde seyreden bir araç emniyet şeridine girmek durumunda kalabilir. Emniyet şeridinden trafiğe çıkarken ve şerit değiştirirken ise kullandığınız motosikletin aynalarını iyi tanıyın ve kör noktaları önceden belirleyin. Kör noktalar motosiklet sürücülerinin en zayıf noktasıdır. Arkanızda araç olmadığını kafanızda kesinleştirdikten sonra şerit değiştirin.

Sakin olun

Motosikletiniz ile gazlamak en keyif aldığınız şey. Bunu, o rüzgarı hissetmeyen anlayamaz. Hızlı otoban sürüşlerinde gidonu daha sıkı tutmanız gerekmiyor. Depoyu normalinden daha fazla sıkmanıza gerek yok. Bu hareketler sadece daha çabuk yorulmanıza sebep olur. Kafanız sadece yolda olsun. Rüzgarın ve yolun keyfini çıkarın. Uzun mesafe kat ediyorsanız,  mola vermeyi ihmal etmeyin.

Koruma ekipmanlarını lütfen ihmal etmeyin

Sebebi çok basit. Eğer 80 km/s ile yere düşerseniz oluşacak sürtünme ile derinizin 1,5 santimetre kadarını kaybedersiniz ki bu uzunlukla zaten kemikleriniz yere sürtmeye başlamış olacaksınız. 110 km/s hızda ise bu 3 santimetreye çıkacaktır. Motosiklet montları sadece omzunda, sırtında, dirseğinde koruma olan montlar değildir. Sürtünmelere dayanıklı montunuz üzerinizde her zaman olsun.

Diğer sürücülerin kör noktalarını takip edin

Otoban sürüşlerinde kör noktaya düşmek bir motosiklet için oldukça kolay bir şeydir. Karşınızdaki kişiyi sollamadan önce onun sizi görüp görmediğinden emin olun. Herhangi bir işaret, şeridinize önden giren başka bir araç gibi şeyler varsa sakince bekleyin. Evet altınızda belki 1000cc’lik bir makine var ama belki de yola dökülen bir yağ tabakası var. En ufak şüphe duyduğunuz anda sadece tehlikenin geçmesini bekleyin.

Keyifli ve güvenli sürüşler…

 

 

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ayrica motorsiklet suruculerinin serit icerisinde otomobillerin sol lastik cizgisinde seyir etmelerinin gerekliliginide eklemeliyiz. Bunu bilmeyen bircok motorsiklet surucusu var ve yolda tehlike arz ediyor.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu