Haberler

Bmw yeni konsept motosikletini tanıttı




Şehir trafiğinde çığır açacak olan sıfır emisyonlu BMW konsept scooter tanıtıldı. Teknik verileri henüz paylaşılmayan model, her yıl düzenlenen Concorso d’Eleganza Villa d’Este etkinliğinde görücüye çıktı. BMW bir kez daha radikal bir tasarımı ve teknolojiyi birleştirdiğini gösterdi.


Daha önceki yıllarda Concept Ninety gibi oldukça hızlı bir şekilde üretilen motosikletleri gördük. Süper şarjlı R5 Hommage gibi daha kavramsal motosikletler gördük. BMW, bu yıl kendi kendine dengede durabilen Vision Next 100 motosikletinin esin kaynağı sıfır emisyonlu bir elektrikli scooter olan Concept Link‘i sundu.

Emisyonsuz caddeler

Yeni Concept Link’in kalbinde, motosikletin taban döşemesinde geniş ve düz pillerle çalışan kompakt bir elektrik motoru yer almakta. Bu motosikletin ağırlık merkezini aşağı çekmenin yanında, BMW’nin gümüş ve mat siyah gövde ile daha da geliştirilmiş kendine özgü bir görünüm oluşturmasına izin veriyor.

BMW Motorrad Tasarım Müdürü Edgar Heinrich, “Zamansız ve azaltılmış stili olan BMW Motorrad Concept Link, bir kavramdan daha fazlasıdır – daha çok yeni bir çağ için bir simgedir” diyor.

Şekli sebebiyle şehir içi kullanımına daha uygun olan elektrikli motosiklet Concept Link, 2 kişinin oturabileceği rahat olduğu söylenilen bir seleye ve sele atında da geniş bir bagaja sahip.

Tasarım

Gözüken ve gözükmeyen parçalar ile Concept Link tamamen yeni bir tasarım anlayışına sahip. Jantları bütün tekerler tasarımın bir parçası olarak, diğer parçalar gibi kapalı bir görünüme sahip. Arka tekeri ise tek maşa tutuyor. Ayrıca  BMW, bu tasarım anlayışının aerodinamik hava akışına yardım ettiğini söylüyor.

Yarının dünyası…

BMW, isimdeki Link kelimesini bu modelin “motosiklet ve bir iletişim cihazı” olacak olmasından dolayı koyduğunu belirtti. Motosikleti online olarak hesaplarınıza bağlayabilecek, takviminizle senkronize edebileceğiz. Trafikte seyahat ederken gerekli görüşmeleri sağlayabilecek, gerekirse çalışacak hale gelebileceğiz. Hatta bu motosiklet uygun rota önerilerinde bulunurken trafiğin durumuna göre size uygun bir müzik seçebilecek.

Tüm teknolojik gelişmelere rağmen otonom sürüş malesef gelmedi. Sürücü hala etkin rolde, ki bu düşünce tüm motosiklet sevenlerin isteyeceği bir şey olduğu kanısındayım. Ama artan teknolojiyle birlikte aktif çalışan bir head-up display olacak ve şerit takip, navigasyon, pil durumu gibi durumları ekranında gösterebilecek. Ayrıca kontağın alt tarafında özelleştirilebilir bir dokunmatik ekran olacak.

Giysilerinize takılan bir cihazla birlikte kollarda bulunan sensörler aracılığıyla da motosikleti kontrol edebileceksiniz. Bu sensörler şimdilik verilen bilgiye göre çeşitli kapakları, bagajı açma gibi işlevlere sahip olacak.

Gerçekleşecek mi?

Daha önceki konsept modellerini üretime gayet hızlı sokan ve onları gelip geçici modellerden ziyade kalıcı hale sokan BMW bizi bu konsept modelinde de şaşırtacak mı? Bir şirket olarak, büyük oranda elektronik scooter aralığına yatırım yaptıklarından üretimde benzer bir şey görmemiz imkansız değil. İlerde birbirleriyle haberleşen motosikletler görebilecek miyiz? Hep birlikte bekliyoruz.

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu