Haberler

Eski Ford mühendislerinden her silindire birer turbo!




V8 ve Duratec V6’lardan sorumlu Ford mühendisi Jim Clarke‘ın içten yanmalı motorlara yeni bir boyut kazandıracak bir fikri var. Clarke’ın fikri yakıt verimliliğini maksimuma çıkarmak amacıyla iki gaz kelebeği ve her silindire birer turbo kullanmak. Kulağa çılgınca geliyor değil mi?

Her silindire birer turbo = anlık tork!

Navistar ve Kohler‘da motor bölümünden sorumlu eski başkanı Dick Fotsch ile ortaklık kuran mühendis, her silindirin geleneksel içten yanmalı motordan çok daha hızlı dolacağını, bunun sonucunda yüksek ani tork elde edebileceğimizi söylüyor.  her silindire birer turbo 2 Her silindire bir turbo koymak turboların egzoz supaplarına oldukça yakın yerleştirilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca normal bir turbodan daha küçük olacakları için turbolar çok daha hızlı dolacak. Clarke, bu düzenin turbo gecikmesini ortadan kaldırabileceğini belirtti.

Geleceğin içten yanmalı motor teknolojisi olabilir

Car&Driver, Clarke’ın motor tasarımının tamamen teoride olduğunu, henüz motorun prototipinin üretilmediğini bildirdi. Koenigsegg‘in egzantiriksiz motoru gibi bu tür motorlar belki de içten yanmalı motorların sonunun gelmediğini bize gösterecek.

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. İçten yanmalı motorlar sonuç olarak emisyona sahipler karmaşıklar ve ömürleri elektrikli motorlar kadar uzun değil yani maalesef gelecek elektrikde. Tabi ki elektrikten zevk almayacagini düşünen benim gibiler için piyasada mutlaka benzinliler olacaktır inşallah onlara uygulanabilir. Aslında ben hala 2.0 benzin + plug in hybrid taraftarıyım seviyorum benzinliyi 🙂

    1. Pil teknolojisi gelismedigi surece elektrigin onu kapali.suan en mantiklisi hibrid..yoksa elektrikli son yillarda cikmis bir fikir degil..pil ve menzil yeterli olmadigi icin boyle..e.a.larda 4 5 yilda 1 pil degisimi gibi bir durum var malesef…pil maliyetide cooook yuksek.

  2. Her silindire bir küçük turbo ile turbo lag ortadan kaldırılabilir burası çok güzel benim merak ettigim konu minik turbolar ile top end kısmında nasıl bir karakter sergileyecek motor. Low end gayet dolu olacaktır ona şüphem yok fakat top end epey boş kalacaktır bence.

  3. 8 silindir 8 turbolu. Ortaya çıkacak güçü tahmin edemiyorum. Gerçi turbolar küçük küçük olacak ama.

  4. çizimde bi hata var sanki 😀 egzoz tarafı okeyde emme manifolduna turbo ters bağlı 😀

  5. TAMAM İYİ FİKİR FAKAT HER BİR TURBOYA AYRI EKSOZ MANİFOLD ÇIKIŞI OLACAK BASINÇ DÜŞECEK DÜŞÜK BASINÇ DÜŞÜK MOMENT DEMEK ANLAMI YOK PİSTON BÜYÜRSE TAMAM ODA 2.8 VEYA 3.0 MOTOR OLURSA TAMAM O ZAMANDA YAKIT DÜŞMEZ TAM TERSİ DAHA FAZLA DEVİR ATMASI DEMEK Kİ YAKIT YÜKSELİR. ONUN SUPERCHARGER KULLAN TURBO GEÇİKMESİ DE YOK BENCE ANLAMSIZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu