FeaturedHaberler

Yerli otomobili üretecek şirketler açıklandı!




Merakla beklenen yerli otomobili kimlerin üreteceği nihayet belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen imza töreni ile konsorsiyumda bulunan şirketler açıklandı.

5 şirket yerli otomobili üretmek için anlaştı!

Yerli otomobil ile ilgili olarak “Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni” bugün gerçekleştirildi. 5 firmadan oluşan grupta Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding (Karsan), Turkcell ve Zorlu Holding yer alıyor.

Törende konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 100’e yakın toplantının ardından bugün nihai imza aşamasına gelindiğini belirtti. Alanının en iyisi olan 5 şirket, 2018’in başında ortak bir marka oluşturacak ve çalışmalara başlanacak. Projeye TÜBİTAK’ın bu zamana kadar yaptığı çalışmalar da eklenecek ve ilk model en geç 2019 yılında tanıtılacak. 2021’de de seri üretime geçiş aşamaları tamamlanarak ilk otomobil bantlardan inecek.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

50 Yorum

  1. İnşaAllah çok kullanışlı Türk halkının beğeneceği araba olur. ilk sıraya girenlerden olacağım. Hatta tesla gibi ön rezervasyon bile alsın. para akacağına eminim. yeterki kullanışlı uygun fiyatlı bir araba olmasını bekliyorum. inşaAllah bunu başarırlar. önümüzde 3 yıl var bakalım ne olur. Biz türkler istersek yaparız. kendimize güvenmeyi öğrenmeliyiz.

  2. Politikacılarımız Alman malı araçlarından inip yerli otomobile binerlerse ben de bir tane alacağım

  3. 56 araçlık filosuna (alman amerikan karışımı) bu sene 36 araç daha ekleyen nam-ı diğer reyiziniz tüm arabalarını devlete sattırıp fakir fukaraya bağışlasın ve buna binsin ben de alacağım.

    1. reyiz dediğin… sizin cumhurbaşkanınız… yerli araç tabiki almalısınız. vatandaşlık görevi gibi bişey olacaktır çünkü..

  4. YaSo61 demiş ki:

    İnşaAllah çok kullanışlı Türk halkının beğeneceği araba olur. ilk sıraya girenlerden olacağım. Hatta tesla gibi ön rezervasyon bile alsın. para akacağına eminim. yeterki kullanışlı uygun fiyatlı bir araba olmasını bekliyorum. inşaAllah bunu başarırlar. önümüzde 3 yıl var bakalım ne olur. Biz türkler istersek yaparız. kendimize güvenmeyi öğrenmeliyiz.Hepsini görüntüle…

    Tesla'dan bile daha iyi olacaktır. Yüce Türk milletinin istese neler başarabileceğini hepimiz biliyoruz. Silahlarda dışa bağımlılıktan kurtulduk Allah'ın izniyle. Kendi insansız hava aracımızı da yaptık. F-35'ler de geliyor. Her bir yanımız fetö'cülerle, hainlerle, pkk'lılarla, daeş'liler, işid'lilerle kaplanmış durumda. Her yerden saldırıyorlar. Eğer Allah c.c bizim ile olmasaydı; Şimdiye kadar Afrika gibi dışa bağımlı bir sömürge ülkesi olarak kalacaktık.

  5. Kazanan Babayiğit firmalara bakınca başarılacağına inancım iki kat arttı. Eskilerde olduğu gibi "türk İşi" yerine itibarlı sağlam TÜRK MALI imajı her alanda olacak inşallah.

  6. Allah’ın izniyle artık her alan alanda MADE IN TURKEY yazısını gururla göreceğiz. İyi bir araç olacağına hiç şüphem yok ama bir Tesla asla olamayız bu kadar da abartmayın. BMW, Mercedes, Audi, VW bile bir Tesla olamazken biz mi Tesla’dan daha iyi olacağız. Güldürmeyin beni!

  7. Akaryakıt zamlarının nedeni belli oldu…

    Ayrıca Turkcell ne alaka anlamadım. Onun yerine Tofaş veya Otosan gibi tecrübeli firmalarla çalışmak daha iyi olurdu.

  8. Devlet büyüklerimiz Alman arabalarından ne zaman inip yerli otomobilimizi kullanmaya başlarlarsa bende o zaman yerli otomobil alacağım. Araç inşallah halkın beğenisini kazanan başarılı bir araç olur tasarımı ve kalitesiyle de göz doldurur. Öncelikli olarak yerli otomobilin tüm halkın güvenini kazanan bir araç olması lazım. Umarım Saab 9-3’ten ve Cadillac BLS’den farklı ve özgün bir model olur

  9. Iskender™ demiş ki:

    keşke dünyaca tanınan bir firmayı satın alsalardı.Hepsini görüntüle…

    Mesela Saab gibi.

  10. İyi bir seviyede olursa zaten çoğu kişi alır ama orasından burasından sorun çıkarırsa halk niye alsın ki?

  11. Kötüde olsa bir araç üretileceğini umuyorum -nasıl emeklemeden koşulamayacaksa- ancak bu aracı nasıl pazarlayacaklar sektörde nasıl konumlandıracaklar oda önemli. Herhalde Turkcell'den paket fiyatına ek veya Vestel mağazasından beyaz eşya yerinin yanından seçmeyeceğiz bu arabayı. Önemli olan altyapıyı iyi kurup ona göre milleti teşvik etmeleri. Elektrikli otomobil yapıp şarj istasyonu koymadan bu işe girişirlerse içten yanmalı motorlara devam etmek zorunda kalırız. Gidip binanın 5. katından uzatma kablosuyla araca elektrik verecek değiliz.

    thestig demiş ki:

    Akaryakıt zamlarının nedeni belli oldu…

    Ayrıca Turkcell ne alaka anlamadım. Onun yerine Tofaş veya Otosan gibi tecrübeli firmalarla çalışmak daha iyi olurdu.Hepsini görüntüle…

    Bizde isterdik yıllardır tecrübe sahibi olanlar bu işi yapsın ancak en doğrusu onlara verilmemesi oldu. Yıllardır kıllarını kıpırdatmayanlara şimdi böyle bir işi vermek abes kaçardı. Turkcell Vestel'in kuracağı teknolojik altyapı için gerekli yardımı sağlayabileceği için (4.5G-GPS gibi) bir firma olduğu için çok saçma durmuyor arada. Tofaş-Otosan olmasada 5 firmada oldukça iyi firmalar ancak binek otomobil işini ne kadar iyi yapabilirler işte orası muamma.

    Iskender™ demiş ki:

    keşke dünyaca tanınan bir firmayı satın alsalardı.Hepsini görüntüle…

    Öyle olsa araç Türk değil sonradan satın alındı gibi laflarla hiç satmazdı. Zaten teknolojinin tamamı bizim değilken, olamazda zaten Alman dediğimiz araçlar nasıl %100 Alman değil vs. vs., toptan başka firmayı satın almak çok saçma olurdu. Önemli olan tasarımın -illa özgün olması gerekmez artık piyasada her araç birbirine benziyor- ve motor kısmının büyük çoğunluğunu bize ait olmasıdır.

  12. YaSo61 demiş ki:

    reyiz dediğin… sizin cumhurbaşkanınız… yerli araç tabiki almalısınız. vatandaşlık görevi gibi bişey olacaktır çünkü..Hepsini görüntüle…

    ben vatandaşlık görevimi kuruş kuruş verdiğim vergilerle yerine getiriyorum. fazlasına ihtiyacım yok. kendisi getirsin o görevi yerine alman arabalarını bağışlayarak. ayrıca benim başkanım falan değil. hiçbir şeyim değil.

  13. Bunların yapacağı araba Bizim Egeadan ucuz olursa bende alırım.. Böyle egea gibi verginin en düşük olduğu 1300 cc motoru, geniş bagajı üstüne 100 kmde 4,5 litre dizel yakacak, fiyatında 1,3 egeadan ucuz olacak alayım..

  14. Bu İnan Kıraç nasıl.bir adam arkadaş. Her yaşın altından kendisi çıkıyor.

  15. Dizel – benzinli otomobil işine girerlerse en saçma hareket olur bu. O tren çoktan kaçtı gitti.
    Dizel motorlar yasaklanmaya bile başladı. Ancak elektrikli otomobil olursa mantıklı olur onda da firmalar nerelere geldi, ortaya çıkmayan ne teknolojiler var daha. Çok geride kaldık bu işin çok. Yakalamak için karoserci ve toplama tv üreten firmalar yerine adam akıllı otomobil üretimi yapan firmalar olmalıydı. Koç'un bu işte olmaması en büyük hata. Büyük ihtimalle onlar da fiyasko çıkacağını bildiği için ve tabi başka çıkarlar da örtüşmediği için Koç'a vermediler

  16. trkskbn demiş ki:

    Kötüde olsa bir araç üretileceğini umuyorum -nasıl emeklemeden koşulamayacaksa- ancak bu aracı nasıl pazarlayacaklar sektörde nasıl konumlandıracaklar oda önemli. Herhalde Turkcell'den paket fiyatına ek veya Vestel mağazasından beyaz eşya yerinin yanından seçmeyeceğiz bu arabayı. Önemli olan altyapıyı iyi kurup ona göre milleti teşvik etmeleri. Elektrikli otomobil yapıp şarj istasyonu koymadan bu işe girişirlerse içten yanmalı motorlara devam etmek zorunda kalırız. Gidip binanın 5. katından uzatma kablosuyla araca elektrik verecek değiliz.

    Bizde isterdik yıllardır tecrübe sahibi olanlar bu işi yapsın ancak en doğrusu onlara verilmemesi oldu. Yıllardır kıllarını kıpırdatmayanlara şimdi böyle bir işi vermek abes kaçardı. Turkcell Vestel'in kuracağı teknolojik altyapı için gerekli yardımı sağlayabileceği için (4.5G-GPS gibi) bir firma olduğu için çok saçma durmuyor arada. Tofaş-Otosan olmasada 5 firmada oldukça iyi firmalar ancak binek otomobil işini ne kadar iyi yapabilirler işte orası muamma.

    Öyle olsa araç Türk değil sonradan satın alındı gibi laflarla hiç satmazdı. Zaten teknolojinin tamamı bizim değilken, olamazda zaten Alman dediğimiz araçlar nasıl %100 Alman değil vims. vs., toptan başka firmayı satın almak çok saçma olurdu. Önemli olan tasarımın -illa özgün olması gerekmez artık piyasada her araç birbirine benziyor- ve motor kısmının büyük çoğunluğunu bize ait olmasıdır.Hepsini görüntüle…

    Emeklemeden yürümeye geçilmez. İşin özü yıllar alır, sorunsuza yakın bir araç yapımı. Bu kadar büyük bir pazarda kendimiz sıfırdan araç üretirsek ihracat yapamayızzz. Yerli müşteriler ise sorunlu diye almaz 😀 Ne kadar aramızda babayiğitler, vatanperverler olsa da almazlaarr. 🙂 Devlet dairelerinde passat mı çekeyim yanlarına diyen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bu iş yaş gibi gözüküyor.

  17. Google, Apple, Tesla, Microsoft, Yahoo ve daha bunlar gibi yüzlerce dev firmalar parti başkanlarının bulduğu (atadığı) babayiğitler tarafından değil, birkaç velet mühendis tarafından kuruldular.
    Bu tür şirketlerin kurulması için iyi bir eğitim sistemi, adaletli ve tarafsız bir hukuk sistemi, tek kişinin ağzına bakmayacak bir ekonomik sistem gereklidir.
    Çünkü bu sistemler sermaye sağlayacak kredi sistemini desteklerler. Adaletsiz, eğitimsiz, geleceksiz, ona buna sataşılan, hergün bir yerlerde bomabaların patladığı hiçbir ortamda kredi ve sermaye sağlanmaz.
    Google’ı kuran veletler yalnızca fikirlerini sunarak bir sermayedardan 100 bin dolar almışlardır şirketlerini kurmadan önce.
    Çünkü fikir iyiydi, çünkü kurucuların eğitimleri iyiydi, çünkü sermayedarı koruyacak hukuk sistemi vardı, çünkü kurucular geleceği iyi görüyorlardı, çünkü hem parayı veren hem parayı alan düşünebiliyorlardı. Sizce bunların hangisi Türkiye’de var. Bu partici gazlamalarla anca Türk Telekom yapısında bir şirket kurulur, tekelleşir, verdiği hizmetten kimse memnun kalmaz, tekelleştiği için rakip hiçbir firmada çıkamaz.
    Umarım kalın kafalı ampullere anlatabilmişimdir.
    Ne hukuk, ne eğitim, ne ekonomi var, ne de tarafsız bir yönetim var. Bu durumda umudunuzu fazla yükseltmeyin.

  18. Önce o makam araçları satılacak, yerine yerli otomobiller geçecek. Ondan sonra ben de her vatandaş gibi yerli üretimi desteklemek için sıraya gireceğim. Çünkü ithal maldan bu kadar vergi alan devletimiz, başlık altındaki yorumların bazılarından da anlaşılacağı üzre halkın nabzının bu kısmından tutarak "yerli malı destekleyin yüce milletimiz" diyip eşi benzeri görülmemiş vergileri itekleyecektir.

    Ben o kadar vergi vererek -muhtemelen- ortalamanın altında bir otomobile bineceğim, makam sahibi beyefendiler Almanlardan Alman beğenecek he mi? Yok öyle. Yaptıkları her icraati ölüm kalım meselesi gibi lanse etmeye bayılıyorlar. Madem memleket meselesi, onlar da bu arabaya binecek. Rusya'da Lada ne ise, burada da o olacak.

  19. Iskender™ demiş ki:

    Emeklemeden yürümeye geçilmez. İşin özü yıllar alır, sorunsuza yakın bir araç yapımı. Bu kadar büyük bir pazarda kendimiz sıfırdan araç üretirsek ihracat yapamayızzz. Yerli müşteriler ise sorunlu diye almaz 😀 Ne kadar aramızda babayiğitler, vatanperverler olsa da almazlaarr. 🙂 Devlet dairelerinde passat mı çekeyim yanlarına diyen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bu iş yaş gibi gözüküyor.Hepsini görüntüle…

    Das Auto:D
    Kolay kolay vazgeçilmez…

  20. Hükümet Koç gibi bir devi küstürmeseydi Anadol efsanesi çoktan canlanmış olabilirdi. Bu grubun yapacağı araba yerine Koç grubunun tasarlayıp ürettiği Egea'yı almak daha mantıklı. Çünkü piyasaya ilk başta Symbol'den daha kaliteli bir araba çıkacağını sanmıyorum. Fakir müslüman ülkelere satılacak bir şeyler çıkar ortaya. Pat diye Avrupa'da satacak bir markayı daha Çin bile çıkaramadı.

  21. Mehmet demiş ki:

    Das Auto:D
    Kolay kolay vazgeçilmez…Hepsini görüntüle…

    neredeyse imkansız 😀

  22. Ali Ağaoglu gibi Otomobil aşıgı bir insan neden yok bu projede sorarım sizlere

  23. Olmaması daha mantıklı değil mi? İnşaat demiri, beton mu kullanılacak şaside?

  24. Iskender™ demiş ki:

    Emeklemeden yürümeye geçilmez. İşin özü yıllar alır, sorunsuza yakın bir araç yapımı. Bu kadar büyük bir pazarda kendimiz sıfırdan araç üretirsek ihracat yapamayızzz. Yerli müşteriler ise sorunlu diye almaz 😀 Ne kadar aramızda babayiğitler, vatanperverler olsa da almazlaarr. 🙂 Devlet dairelerinde passat mı çekeyim yanlarına diyen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Bu iş yaş gibi gözüküyor.Hepsini görüntüle…

    Aynen öyle iş baya yaş gözüküyor ancak ben yinede umudumu tüketmiyorum yoksa pazar yamyam hale gelmiş yerler o markayı:) Bu arada o kaymakam, vali olan kişilere de selamımı iletiyorum yoksa ban yerim:D

    Bebebiskuvisi demiş ki:

    Hükümet Koç gibi bir devi küstürmeseydi Anadol efsanesi çoktan canlanmış olabilirdi. Bu grubun yapacağı araba yerine Koç grubunun tasarlayıp ürettiği Egea'yı almak daha mantıklı. Çünkü piyasaya ilk başta Symbol'den daha kaliteli bir araba çıkacağını sanmıyorum. Fakir müslüman ülkelere satılacak bir şeyler çıkar ortaya. Pat diye Avrupa'da satacak bir markayı daha Çin bile çıkaramadı.Hepsini görüntüle…

    Koç? Küstürmek? Yıllardır yapmayışlarının tek sebebi kendi ceplerini fazlasıyla düşünmeleri. Nasılsa hazır marka var, satışlarıda güzel neden maceraya atılsınlar ki? Ayrıca Koç'un Tofaş fabrikasıyla olan ilişkisi son buldu diye biliyorum üretimde. Pazarlama kısmına Koç bakıyor diye biliyorum ki yanlış olabilirim bilen varsa düzeltirse sevinirim. Yani Koç grubunun arabası diye bir şey yok ortada aslında.

    Mehmet demiş ki:

    Ali Ağaoglu gibi Otomobil aşıgı bir insan neden yok bu projede sorarım sizlereHepsini görüntüle…

    Deniz kumu falan kullanır aman aman evlerden ırak 😀

  25. deniz kumu kullanacak arabanın şasisi daha saglam yere basar hiç olmazsa

  26. [QUOTE="trkskbn, post: 200641, member: 2395"Koç? Küstürmek? Yıllardır yapmayışlarının tek sebebi kendi ceplerini fazlasıyla düşünmeleri. Nasılsa hazır marka var, satışlarıda güzel neden maceraya atılsınlar ki? Ayrıca Koç'un Tofaş fabrikasıyla olan ilişkisi son buldu diye biliyorum üretimde. Pazarlama kısmına Koç bakıyor diye biliyorum ki yanlış olabilir bilen varsa düzeltirse sevinirim. Yani Koç grubunun arabası diye bir şey yok ortada aslında.
    [/QUOTE]
    Koç hükümetin ekonomik ve sosyal politikaları yüzünden siyasetle yakın ilişkiler kurmamaya çalışıyor. Dediğim gibi Egea tamamiyle TOFAŞ tasarımı ve üretimi.

  27. Koç akepeyle iş birliğine girmez hele hüsran olacağını düşünüyorsa hiç girmez. Koç bu ülkeden büyük. Batsa biz de batarız ki zaten battık mum dikilmiş olur:)

  28. thestig demiş ki:

    Akaryakıt zamlarının nedeni belli oldu…

    Ayrıca Turkcell ne alaka anlamadım. Onun yerine Tofaş veya Otosan gibi tecrübeli firmalarla çalışmak daha iyi olurdu.Hepsini görüntüle…

    Yıllarca Bu Milletin Parasını Abidik Kubidik Dandik Mallarla Yiyenlere Cobra Zırhlısını Kağıt Gibi Yapanlara Altay Tankını Devlete Faiş Fiyattan Teklif Edenlere Neden Bundan Sonra İş Vereyim Ki Zaten Yıllarca Ülkeyi Sömürdüler Halada Sömürüyorlar Yediler Şiştiler Doymadılar Hala

  29. Ülkemiz için hayırlı olsunda şu akaryakıt fiyatlarından alınan vergiyi biraz düşürün be

  30. Teslanın mühendislerine yüksek maaş versinler, bizim aracı geliştirsinler 😀 Yetişmiş eleman transfer edelim.

  31. Turkcell aslında ilerinin teknolojisi olan iletişimli araçlarla ilgili katkı sağlayabilir. Bunların haricinde yine yazılım katkısında bulunabilir. Ayrıca araç içi infotainment sistemleri için özel bir paketi yok diye biliyorum. O konuda sırf bu arabaya özel bir paket oluşturabilirler.

  32. Yerli otomobil umarım kendine özgü ve has bir tasarıma, kaliteye sahip olur. Üretilecek olan otomobilin öncelikli olarak Türk milletinin ve halkının güvenini kazanması lazım. Fiat Egea bile daha halkın güvenini kazananamışken umarın yerli otomobilimiz bu güveni kazanmayı başarır ve Fiat Egea’dan daha başarılı bir model olur. Umarım vergilerden muaf bir araç olur

  33. http://www.hurriyet.com.tr/iste-yerli-otomobili-yapacak-firmalar-40630976 Kafamda deli sorular.
    1-Yahu bu girişim bu işe baya baya 0 dan başlayacak gibi. E o zaman Saab platformlu çakma araç neydi diye sorma lazım. Cevabı basit, Tabi ki seçim yatırımıydı.

    2-Peki bu 5 babayiğit hangi parayla yapacak bu işi? Devlet bankaları kredi mi verecek? Yoksa devletin bir garantörlüğü olacak mı? Geçmediğimiz köprüye para ödediğimiz gibi satılmayan araca da para ödemeyelim. Bu kalem beni çok kıllandırıyor.

    3-Milliyetçilik, yerli/milli laflarını bir kenara bırakmak lazım. Hanginiz yerli ve milli diye I Phone yerine Vestel telefon alıyor. Madem yerli ve milli olacak önce devlet büyüklerimiz S 600'lerden inip yerli aracı kullansınlar.

    4- Deneme sürüşleri 2019'da yapılacakmış. 2019'da 3 tane seçim vardı değil mi? Umarım yanılırım.

    5-Elektrikli/hibrit araç olacak mı soru işareti, bana göre ilk aşamada konvansiyonel bir araç üretmek daha mantıklı. Evet olay elektriklilere dönüyor ama ülkemizde ve yakın çevremizde (Orta Asya, bir kısım Afrika ülkesi, Balkanlar/ Rusya bizim pazarımız, gidip hedefi Avrupa falan yaparlarsa başarılı olma şansı yok) elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması uzun süreler alacaktır.

    6-Bu yerli otomobil işini öne sürüp de Koç'a laf çakmaya çalışanlara bir tarafımda gülüyorum.

  34. Abi bnim anlamadığım bir nokta var daha doğrusu beklediğim test ettikleri saab platformundaki kamuflajlı araçları tanıtılacak diye falan bekliyorum. Aracın tamamen tanıtılıp bitmesinden ziyade motor-donanım vs bişeyler göstereceklerini araçlardan bilgi beklerken babayiğit grubunu kurdular. Tamam bu bilinen ve beklenen bir şeydi ama abi bunca zaman ortalıkta gezinen kamuflajlı araçlar neydi test ediyoruz ediyoruz. Yerli araçların yayılması için fiyatının uygun olmasından ziyade önce devlet bütün araçlarını yerli yapacak daha sonra milleten yönelmesini bekleyecek benim düşüncem böyle bu arada bu grubun içine Turkcell girmesine sevindim.

  35. Özellikle otomotivde deneyimli olan karsan ve anadolu grup gibi firmaların işin içinde olması sevindirici. Yalnız sektör içindeki yıllarını vermiş insanlarda bmc ile ilgili duyduklarım hiç iç açıcı değil, inş bu projede işler farklı olur.

    İlla %100 yerli olayına takılmamak lazım. Sonuçta bu işlerin birinci kuralı "teknoloji neredeyse gidip alcaksın". Önce o teknolojiyi kullanıp öğreneceksin, sonra geliştireceksin, sonra daha iyisini sen yapacaksın. Bu işler 10 yıllar alır, almalıdır da.

    Malum çalıştığım firma bu 5 şirketten biri. O sebeple onunla ilgili yorum yapmak istemiyorum, sormazsanız da sevinirim. Sonuçta sohbet farklı yerlere çekilebilir.

    Yalnız 2021 tarihi hayatta yakalanamaz. 2023 yakalanırsa başarıdır.

    Bir de bu arabadan, safkan bir spor araba veya hothatch falan kesinlikle beklenmemeli. Daha çok doblo tarzı ticariler, b-c segmenti arasına sıkışmış sedanlar falan çıkar ortaya. İnşallah bu iş devamlı olursa, 15 yıl gibi bir sürede bugünkü hyundai ye yakın bir çizgi yakalanbilirse, çok büyük başarı olur.

  36. Malesef aklıma başka hiçbir ihtimal gelmiyor… Tamamen seçim yatırımı. 15 sene önce şu an yapılan girişimlerin yapılmaması için ne engel vardı? Fetö vardı, dış mihraklar vardı izin vermiyorlardı di mi.

    Ben ayrıca, "150 milyar verdim es ikibin aldım, bunda bu vareks ekzoz olazak, bu araba yere yakın olmak zorunda" diyen kekonun yerli arabaya bineceğine de inanmıyorum.

  37. Onemanband demiş ki:

    Ben ayrıca, "150 milyar verdim es ikibin aldım, bunda bu vareks ekzoz olazak, bu araba yere yakın olmak zorunda" diyen kekonun yerli arabaya bineceğine de inanmıyorum.Hepsini görüntüle…

    yanlız haklıydı. dünyada neredeyse herkes s2000'e abart egzoz koyar. videolarına bakabilirsiniz:D ben o karadenizli biraderin söylediklerine hiç kızmadım çünkü adam haklıydı. deve hörgüç hikayesi bu ülkenin sözlük tanımıdır. o adam bu isyanı yapıyorsa arabaya binmek için akıttığı onca paradan ötürüdür. 150k vermese benzine 5.50 vermese vergisine 2000tl vermese herşey bu kadar pahalı olmasa belki cam filmi diye egzoz diye ağlanmazdı. kim bilir..

  38. mgdedeoglu demiş ki:

    http://www.hurriyet.com.tr/40-milyo…bil-gitti-turkiyenin-otomobili-geldi-40632238Hepsini görüntüle…

    Var olan, hem de eski bir platform uzerinden elektrikli otomobil uretmek imkansiza yakin bir seydi zaten. Daha once de dillendirilmisti; bu platformun nesli oldukca eski. Elektrikli motoru falan bu platforma uyarlamak hic kolay is degildi.

    Ayrica bu platformun gunumuz guvenlik testleri kriterlerini karsilayip karsilayamayacagi da baska bir soru isaretiydi.

  39. O kadar kısa vadede 0 dan araç çıkmaz…
    Bir "şey" çıksa bile inanın bu forum dahilindeki kimse, hatta halkın büyük çoğunluğu çıkan aracı kullanmaz.. 3-5 daha koyup alırım Japon, Koreli, Fransız der geçer…

    Kolay işler değil bunlar.. özellikle 0 dan yapma işi ..
    Belirli güvenlik, çevre, tüketim, konfor ve performans metriklerini tuttursalar dahi devlet tarafından alım aşamasında çok önemli teşvikler olmaz ise yine tercih edilmeyecektir diye düşünüyorum.

    Her halikarda eğer teşvik olmayacaksa bu kadar kısa vade, hatta önümüzdeki 5-7 yıl içinde sınıfının ortalamlarında bir araç çıkması bence imkan dahilinde değil.

    Saab platformunun ne kadar esnek olabileceğinden emin değilim lakin ben olsam, belki daha güncel bir platformu satın alıp, ilk aracı onun üzerinde çıkartır, hem daha hızlı satışa çıkar, hem ilk yıllarda oluşacak büyük Arge maliyetlerini azaltırdım. Bu araç hali hazırda satılmaya başlandığında ise çok büyük firmaların yapabildiği gibi ayrı bir platform üzerinde çalışmaya başlar, gerçekten %100 yerliyi o zaman düşünürdüm.

  40. Hali hazırda DMA elektrikli motor üretiyor. Evet araç üretmiyor ama var olan bir teknolojisi var. Git adamlarla anlaşma yap ortak bir ürün çıkartmaya çalış. İlla bu işi dünyaları yeniden yaratıyormuşçasına sunmak gerekmiyor. Ama bizim halkımız şovu sevdiğinden oyunu buna göre oynuyorlar.

  41. İnşallah bu proje sonucunda ticari değeri olan nihai bir ürün ortaya çıkar. Ürün ortaya çıkmadan emisyon, çarpışma testi, yol tutuş gibi testlerin düşünülerek yola çıkılmasını diliyorum. Yoksa harcanacak milyonlarca dolara yazık olur. Bir firma prestij kaybı yaşayarak yola çıkarsa ileride devler karşısında hiçbir şansı kalmaz.

    Bu arada TÜBİTAK'ın 40 milyon dolara almış olduğu Saab 9-3 telif haklarının sadece seçim yatırımı olduğu böylece tescillendi. 160 Milyon TL para sadece şov yapmak için boşa gitti.

  42. boşa giden paraları saymayalım aklım çıkıyor. YOL YAPTIH YOL HİÇBİRİ YOHTU EVECİT BATIRDIIII ATATÜRK KİM BİZ YAPTIK BEN BEN BEEEEEEEEEEEEEN SİZ KİMSİNİZ BEEEEEEEEN

  43. Ben milliyetciliği kullanarak reklamı yapılan ürünlere anti pati besliyorum. Türklük gururumuz sömürülmüş oluyor. Adam gibi araba yapsınlar, alalım. Rekabete ayak uyduracak, doğru düzgün yanmayan patlamayan araba yapsınlar hiç sıkıntı yok.
    Komple türkiyede üretilen Hyundai , Ford , Renault , Fiat arabalarında çalışanlarda Türk insanının evladı. Devletin 40 milyon harcayıp bir türlü yapamadığını 30 40 sene evvel Vehbi Koç yapmıştı zaten.
    Hükümetimiz bir Vehbi Koç kadar olamadı, Zamanında OYak (Ordu Yardımlaşma Kurumu) yapıp Renault motor fabrikaları burda acıldı. Ama işte gel görki 14 16 yıldır başımızda olanlar, bir askeri kurum kadar ülkeye bu konuda yardımcı olamıyor. Zamlar ve kazık otobanları başımıza getirdiler. 100 tl otoban parası verdim bu ay. Bir gün Allah'ta bizi görecek..

  44. YaSo61 demiş ki:

    reyiz dediğin… sizin cumhurbaşkanınız… yerli araç tabiki almalısınız. vatandaşlık görevi gibi bişey olacaktır çünkü..Hepsini görüntüle…

    Cumhurbaskani derken ? O sistem geceli cok oldu hocam ya

  45. İkinci paragraf için yazdıklarının sebebi aynı zihniyetteki yöneticiler başta olduğu müddetçe birinci paragrafta ki temenniler, temenniden öteye ge-çe-mez!

    Ne yazık ki…
    Oysa biri de çıksa harcanan 40 milyon doların hesabını sorsa bir müfettiş, bir savcı arkadaş ne oldu bu proje, nereye gitti bu para dese? Bazen Türkiye de yaşadığımızı unutup böyle hayaller de kuruyoruz işte.. 🙁

  46. 1 gün sonra malum davadan içeri alırlar. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu