Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

ÖTV Zammı!




Son alınan habere göre;

21.03.2018 TBMM ‘den geçen ve henüz resmi gazetede yayınlanmayan ÖTV zammı şu şekilde;

Siz bu zam hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tüm ÖTV’lerde;

  • 1600 cc’ye kadar olanlar baz fiyat farketmeksizin %60’a,
  • 1600 – 2000 cc arasında olanlar baz fiyat farketmeksizin %110’a,
  • 2000 cc ve yukarısı için ise ÖTV oranı %160’a çıkarılmıştır,

 

 

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

79 Yorum

  1. sinan demiş ki:

    Son alınan habere göre;

    21.03.2018 TBMM ‘den geçen ve henüz resmi gazetede yayınlanmayan ÖTV zammı şu şekilde;

    Siz bu zam hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Tüm ÖTV’lerde;

    1600 cc’ye kadar olanlar baz fiyat farketmeksizin %60’a,
    1600 – 2000 cc arasında olanlar baz fiyat farketmeksizin %110’a,
    2000 cc ve yukarısı için ise ÖTV oranı %160’a çıkarılmıştır,

    Read the whole post here.Hepsini görüntüle…

    İyice gelen zamlardan sonra biz de mi tricity alsak ne yapsak

  2. Valla biz istediğimizi diyelim, değişen bir şey yok. Önce insanların istediği gibi parana göre ötv düzeni getirdiler, sonra baktık olmadı dediler(bahane), eski tip gibi tek düze yaptılar. Sorsan mağdur edebiyatı yaparlar yine. Ülkeyi vergilerle ayakta tutuyorlar, bakalım ne zaman patlayacak.

  3. Alım gücü yok zaten benzin almış yürümüş başını ne yapsın bu millet yazık valla

  4. Hiç güleceğim yoktu 😀 😀

  5. önce bi alıştırarak verdiler sonra nevar neyok dayadılar…. sonrada küfür yasak

  6. Bu vergilerin temel sebebi insanları küçük hacimli araçlara yöneltmek ve avrupa emisyon normlarına uyacak hem de devletede gelir sağlayacak şekilde ve piyasayı etkilemeyecek şekilde düzenlemek sanırım. Ama her zamanki gibi olan vatandaşa oluyor. Avrupa yıllardır emisyona göre vergilendirme yapıyordu bizde ise hacim üzerine yürüyordu işler. Akaryakıt fiyatlarından sebep bizde dizele yönelim olsa da avrupanın büyük kent merkezlerine yıllardır yeşil etiketi olmayan partikül filtresiz dizeller alınmıyor. Aslında akaryakıt fiyatları üzerinden alınan vergiler pek çok avrup ülkesinde hemen hemen aynı lakin bizde asgari ücretle alınabilen akaryakıt oranı oraların 3 te 1 inden az. Allah sonumuzu hayreylesin.

  7. hee dün okudum bunu ya dedim siz ölmeden bize rahat yok zaten seçim ile gitmeyeceksiniz türkiye'de seçim olduğuna inanan varsa lütfen kendi akıl sağlığı için inanmaktan vazgeçsin. ömürlerinin bitmesini bekleyeceğiz..

    e ne oldu hani fakirin fukaranın arabasına dokunmamışlardı. GÜNCELLEME sadece parası olanı kapsıyordu? hey yavrum hey. vatandaşın malı deniz yemeyen keriz.

  8. İstanbullu demiş ki:

    Allahtan Elektrikli Otomobillere yapacakları ötv zammını yapmamışlar..Hepsini görüntüle…

    Şimdilik

  9. Kademeli geçiş (geç yerine bir erkek uzvu koyarsanız daha doğru olur)

    Önce düşük hacimleri ellemeyeceğiz diyerek TR araç pazarının önemli kitlesinin tepkisinden kurtuldular, bir sonra ki güncelleme! ile el fatiha..

    Her akşam haberlerde diyorum o kadar mühimmat sıkılıyor, sortiler yapılıyor dünyanın gideri. Amerika bunu silahlarını test etme amaçlı yapardı ortadoğuda, giderlerini sattığı silahlardan kat kat çıkartırdı. Biz bu ekonomik darboğazda hangi akıl mantıkla yapıyoruz anlamıyorum. Velhasıl kelam her operasyon beraberinde yüklü miktarda bütçe ister. Eee bu ülkede holdingler, şirketler vergi ödemeyip asgari ücretli çalışan vergi ödediğine göre, 911 sahipleri yüksek ötv öderken şahin sahibi bakacak değildi ya!

  10. En ucuz Polo 7000 tl zamlandı ise hurda otomobiller için sunulan 10 bin tl ötv indirimin ne anlamı kaldı.

  11. İstanbullu demiş ki:

    En ucuz Polo 7000 tl zamlandı ise hurda otomobiller için sunulan 10 bin tl ötv indirimin ne anlamı kaldı.Hepsini görüntüle…

    kimin umrunda?

  12. Cam filmi yüzünden millet ortalığı ayağa kaldırdı, yol kapadı, haberlere çıktı şu bu oldu yasak kalktı. Yahu ötv, mtv, benzin derken boğazımıza kadar vergiye boğulduk kimseden ses yok. Şaka gibi ülke, akli melekelerini yitirdi insanlar valla.

  13. Cam Filmi Ötv Zammından Daha Önemli Camlar Filim olmazsa adam nerde sevişekcek nasıl uyşturucu içiçcek Nasıl Alkol Tüketecek Lütfen Arabayı adam almış zaten onane ötv den mtv den a

  14. İstanbullu demiş ki:

    En ucuz Polo 7000 tl zamlandı ise hurda otomobiller için sunulan 10 bin tl ötv indirimin ne anlamı kaldı.Hepsini görüntüle…

    Eskisini getir yenisini götür, ekonomi canlansın(bu cümlede geçen ekonomi kimin ekonomisi hep merak etmişimdir), çarklar dönsün. Fazla da kurcalama gerisini!

  15. mgdedeoglu demiş ki:

    Cam filmi yüzünden millet ortalığı ayağa kaldırdı, yol kapadı, haberlere çıktı şu bu oldu yasak kalktı. Yahu ötv, mtv, benzin derken boğazımıza kadar vergiye boğulduk kimseden ses yok. Şaka gibi ülke, akli melekelerini yitirdi insanlar valla.Hepsini görüntüle…

    Abi iki hafta önce tüp bitti sipariş vermek için aradım 90 lira dediler kapattım çünkü en son 70 liraya sipariş etmiştik. İnternetten araştırdım gerçekten 90 lira olduğunu öğrenince tekrar aradım, öğrenci olunca biraz koyuyo. Genelde marka seçmeden bimden gıda alışverişi yaparız arkadaşla, iki gün önce dikkatimi çekti her şey pahalandı 5 ltlik suya bile şaka gibi zamlar gelmiş. Elektrik su doğalgaz apayrı zaten. Ha bi de telefon paketime de zam gelmiş

  16. Bizim sesimiz bir işe yaramıyor, kendi oy aldıkları kesim birazcık ses çıkarsa işler düzelecek. Bizim yaptığımız her şey boşa zaten. Güzel bir tweeti sizlerle paylaşıyorum, ülkenin özeti bu aslında:

    “jet fadıl tarafından senede iki defa dolandırılıyorlar, çiftlikbank kuruyorum diyen toparlak bir çocuğa 500 milyon dolar kaptırıyorlar, nerde bir üfürükçü şarlatan varsa hoca efendi ilan ediyorlar, sonra dönüp bize büyük oyunu görmüyorsun diyorlar.

    he he, siz görüyorsunuz işte.“

  17. insanlar siyaset yaptığımız düşünecekler belkide okuyunca yazdıklarımızı ama önceden bir ekmeğe kuruş zam gelse günlerce haftalarca aylarca haberi yapılırdı. şimdi böyle olundu denip geçiyor. zordayım diyen üreticiye ithalat kozunu oynuyorlar. günü kurtardılar belki ama işte yürümüyor.

  18. Zam bugün yok yarın var.. Zam yapmaları yahut vazgeçmeleri hiç bir şeyi değiştirmiyor. Zam haberinden önce zaten otomobiller pahalıydı, zamdan sonra biraz daha pahalı olacaktı. Zaten alınması zordu, zamdan sonra biraz daha zorlaşacaktı hepsi bu.

    Boş verin otomobilleri.. Bir süper market alışverişinden kaç liraya çıkabiliyorsunuz ? Evinize aldığınız meyvenin, sebzenin kilosu kaç lira oldu ? Etin kilosu kaç lira ? Faturalar, kiralar, konut fiyatları ne halde ? Kazancınıza kaç lira zam alabiliyorsunuz ? Kazancınızdan kaç lira vergi kesiyorlar ?

    Otomobil sahibi olmadan da yaşanır. Ama yukarıda saydıklarım olmadan hiç kimse yaşayamaz. Yaşamayı sürdürmemiz için zaruri olan her şey tıpkı otomobiller gibi oldukça pahalı ve pahalılık artarak devam ediyor.

    Bu noktada önemli olan yapılan zamların yahut zam haberlerinin keyfi olmadığının farkına varılmasıdır. Vergilendirmelerin bu derece vatandaşa zulüm eder gibi yapılıyor oluşu maalesef ki mecburiyettendir. Korkutan asıl tablo da keyfi değil mecburiyetten yapılıyor olmasıdır. Ekonominin sonu iyi değil ve vergilerle, zamlarla ayakta duruyor. O sebeple yarın bunlar artarak gitmeye devam edecek. Bugün zam yok diye sevinmek bir şey ifade etmez.

  19. Bugün gelmez 3 ay sonra gelir.
    Clio desen, Duster desen, Egea desen, Polo desen 100 bin tl'yi aşmış.Bunun gibi bir sürü örnek var.Hangi araba bu paraları hakediyor?
    Tamam döviz artıyor bilmemne oluyor ama vatandaşın alım gücü artıyor mu?
    Kaç tanemiz alabiliyor 2 litrelik motorları artık. Hadi aldık içine kolay kolay yakıt koyabiliyor muyuz?
    Söylenecek çok şey var. 2. ele devam… diyeceğim de o da cep yakıyor artık

  20. Argonath demiş ki:

    Bugün gelmez 3 ay sonra gelir.
    Clio desen, Duster desen, Egea desen, Polo desen 100 bin tl'yi aşmış.Bunun gibi bir sürü örnek var.Hangi araba bu paraları hakediyor?
    Tamam döviz artıyor bilmemne oluyor ama vatandaşın alım gücü artıyor mu?
    Kaç tanemiz alabiliyor 2 litrelik motorları artık. Hadi aldık içine kolay kolay yakıt koyabiliyor muyuz?
    Söylenecek çok şey var. 2. ele devam… diyeceğim de o da cep yakıyor artıkHepsini görüntüle…

    İkinci elde çok güzel parçalar uygun fiyata düşüyor ama sıkıntı şu ki 4.2 motora benzin 6 lira olmuşken ben nasıl yakıt yetiştirecem :(.

  21. ha var ha yok. ha bu haber burada kalmış ha kalmamış. ne farkeder? ülke battı hala neyi konuşuyoruz. sanki bugün o zammın olmaması bizi dertlerimizden kurtaracak.

  22. ali_tremonti demiş ki:

    önce bi alıştırarak verdiler sonra nevar neyok dayadılar…. sonrada küfür yasakHepsini görüntüle…

    Ben mi dayadım 🙁

  23. çıkıp deseler ki biz elde ne var ne yok sattık salak gibi. şimdi de hazır yemekten elde avuçta bişey kalmadı ülke olarak borçlu durumdayız. söverim falan ama gider ülkemin borçtan kurtulması için vazifemi yerine getirir paramı yatırırım. Ama bu işi ülkemiz harikaa gelişiyoruz dünyada 1 numarayız gibi halkı salak yerine koyarak yapıp soyguncu gibi vergi dayatmaya devam ederlerse kendi sonlarını yazarlar haberleri yok.

  24. Birgün herkes ticari araca geçecek. Yaşasın %15 ötv li vito, caravelle, tourneo custom, caddy, connect, doblo vb vb…. Devlet memuru olduğumuzdan fazla bişey yazamıyoruz. Ne diyelim hayırlısı olsun.

  25. mehmethakantarhan demiş ki:

    Birgün herkes ticari araca geçecek. Yaşasın %15 ötv li vito, caravelle, tourneo custom, caddy, connect, doblo vb vb…. Devlet memuru olduğumuzdan fazla bişey yazamıyoruz. Ne diyelim hayırlısı olsun.Hepsini görüntüle…

    Uygun olsa fiyatları ileride bunları da düşünebilirdim ama ticariler bile aldı başını gitti. Connect'in dizel otomatiği olmuş 118 bin lira. Muhtemelen artmaya da devam edecek. Aile kullanımına uygun ticari de dahil alınabilir araç kalmadı neredeyse piyasada.

  26. yat sahibi olmak lazım, o zaman vergisiz yakıt alınıyor 🙂
    Cenk hocam nefis yazmış, karnımızı doyurmaya bakalım, araba çok da şart değil.
    benzin çok şükür 1.5 dolarda sabitlendi :p

  27. 2 litre doblo aldım, pişmanım.Az yaktıracağım diye arabamdan soğuyorum , binmek dahi istemiyorum , yıkayıp temizleyip kapının önüne park ediyorum.

  28. Cenk demiş ki:

    Zam bugün yok yarın var.. Zam yapmaları yahut vazgeçmeleri hiç bir şeyi değiştirmiyor. Zam haberinden önce zaten otomobiller pahalıydı, zamdan sonra biraz daha pahalı olacaktı. Zaten alınması zordu, zamdan sonra biraz daha zorlaşacaktı hepsi bu.

    Boş verin otomobilleri.. Bir süper market alışverişinden kaç liraya çıkabiliyorsunuz ? Evinize aldığınız meyvenin, sebzenin kilosu kaç lira oldu ? Etin kilosu kaç lira ? Faturalar, kiralar, konut fiyatları ne halde ? Kazancınıza kaç lira zam alabiliyorsunuz ? Kazancınızdan kaç lira vergi kesiyorlar ?

    Otomobil sahibi olmadan da yaşanır. Ama yukarıda saydıklarım olmadan hiç kimse yaşayamaz. Yaşamayı sürdürmemiz için zaruri olan her şey tıpkı otomobiller gibi oldukça pahalı ve pahalılık artarak devam ediyor.

    Bu noktada önemli olan yapılan zamların yahut zam haberlerinin keyfi olmadığının farkına varılmasıdır. Vergilendirmelerin bu derece vatandaşa zulüm eder gibi yapılıyor oluşu maalesef ki mecburiyettendir. Korkutan asıl tablo da keyfi değil mecburiyetten yapılıyor olmasıdır. Ekonominin sonu iyi değil ve vergilerle, zamlarla ayakta duruyor. O sebeple yarın bunlar artarak gitmeye devam edecek. Bugün zam yok diye sevinmek bir şey ifade etmez.Hepsini görüntüle…

    Valla bi kahvaltılık alıyoruz 50 60 lira. O da bi kalıp peynir, kaşar peyniri vs. Durum vahim. Bari zaruri şeylerden vergi almasalar da millet ekmeğe abanmasa.

  29. Cagdas Cag demiş ki:

    Valla bi kahvaltılık alıyoruz 50 60 lira. O da bi kalıp peynir, kaşar peyniri vs. Durum vahim. Bari zaruri şeylerden vergi almasalar da millet ekmeğe abanmasa.Hepsini görüntüle…

    Şimdi insanlara ne yediğimizi içtiğimizi söylemek istemem tabii ki ama şöyle midemize bir kıyak geçelim de ailecek güzel bir et yiyelim desek bildiğin kredi kartına taksit yapılsa yeridir seviyesinde para ödemek zorunda kalıyoruz. Eti düzenli olarak yiyebilmek için zaten şu günün Türkiye'sin de zengin olmak lazım da asgari ücretli bir adamın 2-3 kişilik et alabilmesi bile cüzdana büyük yük. Hadi sanayide gelişemedik ama tarım ve hayvancılıkta ülkenin talebini karşılayabilen bir geçmişimiz varken içine ettiler hepsinin. Ayıptır, yazıktır bu millete. Temizlik ürünleri dahil doğru düzgün bir market alışverişi 300-400 lirayı bulabiliyor ayıptır. Cidden millet doymak için ekmeği fazla fazla alır oldu.

  30. Selamlar, vallahi 1 haftadır aşırı ayrıntılı düşünüyorum ve hayattan soğuyorum söylediklerim yanlış anlaşılmasın bu halimize de şükür ancak düşünüyorum da bir insan şu dünya da kendisini nasıl ödüllendirebilir yada hayattan keyif almak için neler yapabilir sorusunu soruyorum ve bakıyorum ev alabilir(Fiyatlar uçuk) otomobil alabilir(Fiyatlar uçuk), ''Kaliteli'' yemek yemek ister(Fiyatlar uçuk), dünyayı gezmek ister(Kur ortada), seçenekler kişiden kişiye değişebilir ve çoğaltılabilir, insan insan gibi yaşamak ister, yazık değil mi benim güzel vatanımda ki güzel insanların güvenliği olmayan 10.000, 15.000 TL'lik arabalar için de vefat etmeleri hep gözünün batı da kalması yazık değil mi bu millet çok şey istemiyor, tamam hepimizin Ferrari'ye binecek hali yok ancak her bireyin ortalama bir C klasa yada 3 Serisine binmesi acayip bir lüx müdür rahat yaşaması ayıp mıdır gösteriş midir, söylediklerimi kimse farklı yerlere çekmesin ben Vatanımı çok seviyorum ve içinde ki bireyleri de ama insan dayanamıyor, inşallah her şey düzelir, ülkemiz istenen güzelliklere kavuşur, bu badireler atlatılır, üzülüyorum insanıma üzülüyorum başka bir nedeni yok…

  31. Yılbaşından beri 0 km satışları filolar olmasa durma noktasında. Şu başlık altına yazan artık kaç kişiyiz bilmiyoruz, hiçbirimizin bunu düzeltmek için yapabileceği bir şey yok sanırım. Devletin başındaki hükümeti değiştirmeye, ekonomiyi düzeltmeye veya bunun gibi şikayet edilen makro ölçekteki sorunları halletmeye forumca toplansak bile gücümüz olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada temel doğa kanunu devreye giriyor. "Yaşamını devam ettirebilmek için çevreye uyum sağla." Bu minvalde @sinan a tavsiyem, çoğu kişi 0 km araçları zorunlu olarak kafada bitirdiği için ikinci el testlerini arttırılması yönünde olur. 🙂

  32. Abi vatanımı çok seviyorum ama idareciler sağolsun ülkeyi yaşanmaz hale getirene kadar durmayacaklar galiba.Durmak yok devam dedikleri bu olsa gerek artık!! B sınıfı polo 100 bin tl bi et almaya kalksan kilosu 40-50 tl benzin 6 tl euro 5 tl dolar 4 tl 1.5-2 bin tlden aşağı telefon kalmamış maça gideyim desen 250-300 tl her yerden alınan saçma ve fahiş vergiler.Bide utanmadan çıkıp ekonomi büyüyor diyorlar.Valla bizim cüzdanımız her geçen gün küçülüyor.Üniversite öğrencisiyim ve mezun olduktan sonra tek düşündüğüm yurt dışına kapak atabilmek.Sadece benim değil gözlemlediğim her 10 öğrenciden 7-8 i bunu düşünüyor. 🙁

  33. bt demiş ki:

    Yılbaşından beri 0 km satışları filolar olmasa durma noktasında. Şu başlık altına yazan artık kaç kişiyiz bilmiyoruz, hiçbirimizin bunu düzeltmek için yapabileceği bir şey yok sanırım. Devletin başındaki hükümeti değiştirmeye, ekonomiyi düzeltmeye veya bunun gibi şikayet edilen makro ölçekteki sorunları halletmeye forumca toplansak bile gücümüz olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada temel doğa kanunu devreye giriyor. "Yaşamını devam ettirebilmek için çevreye uyum sağla." Bu minvalde @sinan a tavsiyem, çoğu kişi 0 km araçları zorunlu olarak kafada bitirdiği için ikinci el testlerini arttırılması yönünde olur. :)Hepsini görüntüle…

    Bende buna katılıyorum ülke dışa bağımlı olduğu sürece zaten yıllık enflasyon oranınca euro dolar artacaktır nüfus arttıkça ve büyüme verileri bu oranın altında kaldıkça hep fakirlesecegiz. Premium araçları geçtim sıfır araç incelemelerini bile artık erotik film yada ferre izler gibi izliyoruz. Sahip olacağımızdan degilde insan keyif alıyor misali

  34. Argonath demiş ki:

    Bugün gelmez 3 ay sonra gelir.
    Clio desen, Duster desen, Egea desen, Polo desen 100 bin tl'yi aşmış.Bunun gibi bir sürü örnek var.Hangi araba bu paraları hakediyor?
    Tamam döviz artıyor bilmemne oluyor ama vatandaşın alım gücü artıyor mu?
    Kaç tanemiz alabiliyor 2 litrelik motorları artık. Hadi aldık içine kolay kolay yakıt koyabiliyor muyuz?
    Söylenecek çok şey var. 2. ele devam… diyeceğim de o da cep yakıyor artıkHepsini görüntüle…

    Hocam sanki 2 el de çok iyi eskiden 2 ellere çok iyi araçlar varken şimdi mumla arar olduk bugün gelmez yarın Ötv zammı gelir kaçmaz. Cari açık var bir yerde doldurmaları lazım.

  35. Ben bir kaç kez foruma yazmıştım…
    Samimiyetle söylüyorum lakin günümün belirli bir kısmını geçirdiğim, bazı arkadaşlarımdan çok daha fazla iletişim kurduğum bu foruma. tüm samimiyetimle "imkanınız varsa kaçın" demek istiyorum.

    Seçim öncesi bunları yapan, seçim sonrası ne yapar siz düşünün…

  36. Ben bu hükümet döneminde gerçekten kendi iç dünyamda değişik keşifler yaşadım. Şaka yapmıyorum, gerçekten aydınlanmaya kendimi keşfetmeye başladım. Televizyonlarda, meydanlarda insanların gözlerinin içine baka baka yalan söylüyor, zaten kazandığının yüzde 50sini aldıkları halde hala alacaklarını söylediklerinde bile destek görüyorlar. Ahir zaman derdi ninem, hala diyor gerçi Allah uzun ömür versin. Böyle birşeymiş demek ki. Bizim eve çok şükür iki maaş giriyor. Eğer bu seri vergiler olmasa şu an dünyaya dair envai çeşit oyuncak ile vaktimi öldürüyor ve asıl gerçeği ıskalıyor, kendimi keşfedemeden yıllarımı boşa geçiriyor olabilirdim.

    Belki de tertemiz, kılçıksız deliriyorumdur. Zaman gösterecek.

  37. konu dönüp dolaşıp siyasete geliyor ama insanlar kafasının içindeki organı kullanmaya başlasa ve deseki arkadaşım bize düzgün hizmet sağla..ozaman herşey iyiye gidecek ve imrenerek baktığımız arabaları rahatça kullanabilcek konumda oluruz.

    bt demiş ki:

    Yılbaşından beri 0 km satışları filolar olmasa durma noktasında. Şu başlık altına yazan artık kaç kişiyiz bilmiyoruz, hiçbirimizin bunu düzeltmek için yapabileceği bir şey yok sanırım. Devletin başındaki hükümeti değiştirmeye, ekonomiyi düzeltmeye veya bunun gibi şikayet edilen makro ölçekteki sorunları halletmeye forumca toplansak bile gücümüz olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada temel doğa kanunu devreye giriyor. "Yaşamını devam ettirebilmek için çevreye uyum sağla." Bu minvalde @sinan a tavsiyem, çoğu kişi 0 km araçları zorunlu olarak kafada bitirdiği için ikinci el testlerini arttırılması yönünde olur. :)Hepsini görüntüle…

    işte böyle uyum sağlamaya devam etmek olmaz abi.bırak forumu bireysel olarak bile yapabileceğimiz bir şey var. Hz.Ali'nin dediği gibi "Zulme engel olamıyorsanız onu herkese duyurun" lafı tam yerinde olur.elinden geldiğince etrafındakilerin beynini kullanmasını sağlarsan o bile yeter.

  38. hondapower demiş ki:

    çıkıp deseler ki biz elde ne var ne yok sattık salak gibi. şimdi de hazır yemekten elde avuçta bişey kalmadı ülke olarak borçlu durumdayız. söverim falan ama gider ülkemin borçtan kurtulması için vazifemi yerine getirir paramı yatırırım. Ama bu işi ülkemiz harikaa gelişiyoruz dünyada 1 numarayız gibi halkı salak yerine koyarak yapıp soyguncu gibi vergi dayatmaya devam ederlerse kendi sonlarını yazarlar haberleri yok.Hepsini görüntüle…

    keşke dediğiniz gibi olsa kendi sonlarını hazırlayabilecekleri bir demokrasi yok. yok ettiler.

  39. Cenk demiş ki:

    Şimdi insanlara ne yediğimizi içtiğimizi söylemek istemem tabii ki ama şöyle midemize bir kıyak geçelim de ailecek güzel bir et yiyelim desek bildiğin kredi kartına taksit yapılsa yeridir seviyesinde para ödemek zorunda kalıyoruz. Eti düzenli olarak yiyebilmek için zaten şu günün Türkiye'sin de zengin olmak lazım da asgari ücretli bir adamın 2-3 kişilik et alabilmesi bile cüzdana büyük yük. Hadi sanayide gelişemedik ama tarım ve hayvancılıkta ülkenin talebini karşılayabilen bir geçmişimiz varken içine ettiler hepsinin. Ayıptır, yazıktır bu millete. Temizlik ürünleri dahil doğru düzgün bir market alışverişi 300-400 lirayı bulabiliyor ayıptır. Cidden millet doymak için ekmeği fazla fazla alır oldu.Hepsini görüntüle…

    yılda kişi başına 8kg makarna yiyormuşuz ülkecek. gdlo'lu karbonhidratı daya daya millet kanserden kırılıyor.

  40. Dediğiniz de haklısınız Ama insanların çoğunun beyni yıkanmış gibi körü körüne savunuyorlar kişilerin kararlarını bizim degistirmemiz Zor önce Kendi vicdanında buna bakacak mesela Bir kaç akrabam daha sonrasında farkına vardı.

    Ama arkadaş çevremde bazıları hâlâ eski nesilde kalmış durumda. Halk olarak bunu dur diyecek gücümüz var Ama şunu soyliyim bu halktan hiç bir şey olamaz yıllardır Aziz Yıldırım koltuğun basindaysa bizler Bir şey yapamadiysak buda aynı olay koltuk sevdası bitmez bu ülkede.

    ONEPLUS A5000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  41. kime sorarsanız sorun bu ülkenin en büyük sorunu üretim oldu. üretmiyoruz. üretirsekde örneğin gıda sektöründe üretici kazanmıyor. aradaki parayı toptancılar kazanıyor. sonuç; köylerde bile o saçma marketler türedi. o marketlerde acayip acayip markalar. alıyorsun tadı bi garip; pirinci pirinç değil yağı yağ değil.

  42. bt demiş ki:

    Yılbaşından beri 0 km satışları filolar olmasa durma noktasında. Şu başlık altına yazan artık kaç kişiyiz bilmiyoruz, hiçbirimizin bunu düzeltmek için yapabileceği bir şey yok sanırım. Devletin başındaki hükümeti değiştirmeye, ekonomiyi düzeltmeye veya bunun gibi şikayet edilen makro ölçekteki sorunları halletmeye forumca toplansak bile gücümüz olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada temel doğa kanunu devreye giriyor. "Yaşamını devam ettirebilmek için çevreye uyum sağla." Bu minvalde @sinan a tavsiyem, çoğu kişi 0 km araçları zorunlu olarak kafada bitirdiği için ikinci el testlerini arttırılması yönünde olur. :)Hepsini görüntüle…

    Değişen bir şey olmayacak ki. 0 arttıkça talep ikinci ele kayacak. Talep arttıkça fiyatlar yükselecek, milletin eskisinin değeri de sıfır fiyatlara yaklaşacak.
    Şuan almayı düşünebileceğim 0 arabayı almaya gücüm yok, gücüm olsaydı da bu vergilerle fiyatlarla falan satın alma isteğim yok. 0 fiyatlara günden güne yaklaşan nasıl kullanıldığını bilmediğim arabalara da para vermeye isteğim yok.

    Kısır döngüye girdim, yıl 2023 bıdık ile sputnik yollarda, hedef 2053. 😀

    omerta84 demiş ki:

    kime sorarsanız sorun bu ülkenin en büyük sorunu üretim oldu. üretmiyoruz. üretirsekde örneğin gıda sektöründe üretici kazanmıyor. aradaki parayı toptancılar kazanıyor. sonuç; köylerde bile o saçma marketler türedi. o marketlerde acayip acayip markalar. alıyorsun tadı bi garip; pirinci pirinç değil yağı yağ değil.Hepsini görüntüle…

    Ürettiğimiz mallardan da para kazanmıyoruz. Örneğin; dünyaca ünlü bir çok tekstil markasının Türkiye'de üretimi var. Adam burada $5'a mâl ettiği şeyi sana bana 300-400 liradan satıyor. Fason üretimde varız. Katma değerli malımız yok.

  43. 99-2001 krizlerinde bile tekstil sektörü baya iyiydi ülkeyi ayakta tutanlardandı şimdi oda yok.
    burda benim gördüğüm para akışı hep birilerinin elinde. vatandaş bakıyor.liberal ekonomide tbi birilerinin elinde oalcak ama fark baya büyüdü. yüzde 7 de büyüdüğümüz halde.

  44. Renard demiş ki:

    yılda kişi başına 8kg makarna yiyormuşuz ülkecek. gdlo'lu karbonhidratı daya daya millet kanserden kırılıyor.Hepsini görüntüle…

    O yüzden zaten insanlar 50'yi geçtiği vakit ölüm psikolojisine bürünüyor. 70'in üstünü görene madalya verecekler bu ülkede neredeyse. İnsanlar sıkıntı, stres içinde yapısı bozulmuş ithal yiyeceklerle ya kanser olup gidiyor ya da kalp krizinden vefat ediyor.

  45. Örnek:
    Köylüden temin edilen organik sütün litresi 0,80-TL
    Market rafında satılan katkılı süt: min 3,00-TL

    Kolay paranın en çok arzulandığı Ülke vatandaşlarıyız sanırım. Evinize aldığınız herhangi bir ürüne bakın. En az 3 aracı aldığım üründen nemalanıyor. Üretici niye üretsin ki? Yemciye yem parası, traktöre mazot parası derken çiftçi satıyor/kesiyor ineğini geçiyor. Kendi köyümde 100 haneden 18 hane kaldı, gençler asgari ücretle Vestelde çalışmaya kaçıyor.

    Çözüm aslında basit: Adam gibi kooperatifçilik sistemini işletebilsek üreticinin yüzü gülecek. Ama yok nerde bir kooperatif kursan başkanı dolandırıp kaçıyor milleti. Olmayacak bizden bir b.k. Düşündükçe içleniyor insan..

  46. Hayırlı uğurlu olsun! Normal; yatırımın olmadığı ülkede, bu kadar "vatan millet sakarya" söyleminin dolaylı vergilere ekonomik bir karşılığı olacak tabi.

  47. Bisiklete yatırım yapın, ileride çok değerlenecek.
    Ayrıca at, eşek, saman işinde de iyi para var gibi gözüküyor.

  48. Geçen gün çikolata almak için evin yanındaki markete gönderildim.Pjima terlik kış günü biraz da söylenerek gittim,ne güzel ders çalışıyordum.Hatta gitmişken bir de kola al dedi hanım.Yanıma evin giriş kapısının hemen yanındaki sehpada bulunan tüm parayı aldım:11 TL.Cola:4 TL,çikolata 4,5 TL geriye kaldı 2.5 TL.Ne alsam da parayı bitirsem diye atıştırmalık şeylere bakınıyorum ama herşey 2.69,2.99.Delirmeme az kaldı yok mu 2.49 bişey diye bakınırken içimi bir hüzün kapladı,bildiğin boğazım düğümlendi çünkü hep gelip ne beğensek alıyorduk hatta tekli ambalajlardan değil 3'lü 5'li paketlerden alıp direk market arabasına atıyor çoğu zaman hiç fiyatlarına bile bakmıyorduk.Düşündüm maddi durumu kısıtlı olup çoluk çocuğuyla markete giren bir babanın ne zor anlar yaşayabileceğini.Hiç tanımadığım insanlar için üzüldüm,"keşke herkes istediğini hiç düşünmeden bir kere bile olsa fiyatına bakmadan alsa doya doya yese,harcasa" diye istedim içimden.Neyse kasaya geldim,kasiyer 11.25 TL dedi,neden dedim colanın üstünde 4 TL yazıyor ama 4.25 TL oldu zam geldi dedi.Aslında üzerinde 4 TL yazan ürüne 4.25 ödemem ama o an moralim zaten bozulmuştu hiç atışacak halim yoktu "tamam dedim şu çikolatalardan birini almayım o zaman" dedim.Kız acıdı bana tamam bişe olmaz bugünlük böyle olsun dedi.Bir de buna üzüldüm,kendime değil ha,o bahsettiğim hemşerime insanıma üzüldüm.

    Sonra eve geldim.Meydanlarda o insanımın bazılarını miting alanlarında çılgınlar gibi tezahürat yaptığı videolar,haberler falan gördüm."Size layık böyle yönetim" desem mi demesem mi insanlığıma yakışır yakışmaz bilemedim.Çok kötü bir gündü,durduk yere moralim alt üst oldu.

  49. Üniversite sınavına hazırlanıyorum. Şöyle bir düşündüm de, öyle muhteşem bir üniversite kazanamam zaten; en iyi ihtimal ortanın üstü fakültelerden birinde okuyacağım ki o da muamma. Okuduk ettik eyvallah, sonrasına bakıyorum taş çatlasın kazanabileceğim para beş bin lira; hemen değil o da ha, mezun olduktan sonra en iyimser beş yıl sonra falan.
    Hadi kazandık beş bin lirayı, ki ülke şartlarında güzel para; ne yapabileceğim ki ben o parayla ? Hiçbir şey. Ev alsan alınmaz, araba desen durduğu yerde masraf. Evlensen -30 bin liradasın otomatikman.
    Ben burada okuyup bir vasıf kazanacağım ve ömrümü devlete yedireceğim parayı kazanmaya harcayacağım; Almanya' da işçi olan akrabam her yaz A8 ile buraya gelecek. Sonra diyeceğim ki güzel ülkem, yok ya !
    Aklı olan kaçabildiği yere kaçsın, ''bir şeyleri değiştireceğiz'' safsatısına gerek yok. Ben pes ettim.

    Belli çark dönmüyor artık. Şu ekonomi tamamen göçse de yiyecek ekmek bulamaz hale gelsek keşke. Bizim sığırlar o zaman uyanır işte ''hani acayip yeşildi otlarımız, şimdi nereye gitti.'' diye.

  50. Samed M. demiş ki:

    Üniversite sınavına hazırlanıyorum. Şöyle bir düşündüm de, öyle muhteşem bir üniversite kazanamam zaten; en iyi ihtimal ortanın üstü fakültelerden birinde okuyacağım ki o da muamma. Okuduk ettik eyvallah, sonrasına bakıyorum taş çatlasın kazanabileceğim para beş bin lira; hemen değil o da ha, mezun olduktan sonra en iyimser beş yıl sonra falan.
    Hadi kazandık beş bin lirayı, ki ülke şartlarında güzel para; ne yapabileceğim ki ben o parayla ? Hiçbir şey. Ev alsan alınmaz, araba desen durduğu yerde masraf. Evlensen -30 bin liradasın otomatikman.
    Ben burada okuyup bir vasıf kazanacağım ve ömrümü devlete yedireceğim parayı kazanmaya harcayacağım; Almanya' da işçi olan akrabam her yaz A8 ile buraya gelecek. Sonra diyeceğim ki güzel ülkem, yok ya !
    Aklı olan kaçabildiği yere kaçsın, ''bir şeyleri değiştireceğiz'' safsatısına gerek yok. Ben pes ettim.

    Belli çark dönmüyor artık. Şu ekonomi tamamen göçse de yiyecek ekmek bulamaz hale gelsek keşke. Bizim sığırlar o zaman uyanır işte ''hani acayip yeşildi otlarımız, şimdi nereye gitti.'' diye.Hepsini görüntüle…

    Kötü olan, geleceğin bu kadar bulutlu olmasına neden olan şey de bu zaten …
    Potansiyel üniversite öğrencisi bile artık memleketten umudu kesmiş .. başka bir Ülkeye, orada yabancı biri olarak kalmayı, çalışmayı ve aslında ait olduğu topraklar gitmesinin mantıklı olacağını düşünüyor..

    Not : @Samed M. amacın seni eleştirmek değil… bu görüşleri şu an iki haneli maaş alan bir çok arkadaşım dahi düşünüyor…

  51. Samed M. demiş ki:

    Üniversite sınavına hazırlanıyorum. Şöyle bir düşündüm de, öyle muhteşem bir üniversite kazanamam zaten; en iyi ihtimal ortanın üstü fakültelerden birinde okuyacağım ki o da muamma. Okuduk ettik eyvallah, sonrasına bakıyorum taş çatlasın kazanabileceğim para beş bin lira; hemen değil o da ha, mezun olduktan sonra en iyimser beş yıl sonra falan.
    Hadi kazandık beş bin lirayı, ki ülke şartlarında güzel para; ne yapabileceğim ki ben o parayla ? Hiçbir şey. Ev alsan alınmaz, araba desen durduğu yerde masraf. Evlensen -30 bin liradasın otomatikman.
    Ben burada okuyup bir vasıf kazanacağım ve ömrümü devlete yedireceğim parayı kazanmaya harcayacağım; Almanya' da işçi olan akrabam her yaz A8 ile buraya gelecek. Sonra diyeceğim ki güzel ülkem, yok ya !
    Aklı olan kaçabildiği yere kaçsın, ''bir şeyleri değiştireceğiz'' safsatısına gerek yok. Ben pes ettim.

    Belli çark dönmüyor artık. Şu ekonomi tamamen göçse de yiyecek ekmek bulamaz hale gelsek keşke. Bizim sığırlar o zaman uyanır işte ''hani acayip yeşildi otlarımız, şimdi nereye gitti.'' diye.Hepsini görüntüle…

    Her zaman eşeği sağlam kazığa bağlamak lazım derim sırf iş ile olmaz ek iş olmadan olmuyor bu ülkede maalesef. Kaçmak bile zor nasıl kaçacaksın eskiden olsa tamam şimdi o kadar kolay olmuyor.

  52. çok olmadı, birkaç gün evvel yufkacıya yufka almaya gittim. senelerdir fiyatı değişmeyen ender şeylerden biridir yufka buralarda, klasik 7 tane yufka tartılır, 1 kg gelir ve 6 liramı verir çıkardım. yahu 7.5 lira olmuş. ülkede bariz bir enflasyon var. hoş değil bu hal.. orta ve büyük ölçekli bütçeler pek kolay sarsılmaz ama dar gelirli vatandaşın Allah yardımcısı olsun.

  53. Tokatçı olacaksın bu devirde. Gerçekten alın teriyle olmuyor. Resmen köleyiz. 1.60 olan 5 litrelik su 1.90 olmuş bimde xd su lan bu 😀

  54. chesteren demiş ki:

    çok olmadı, birkaç gün evvel yufkacıya yufka almaya gittim. senelerdir fiyatı değişmeyen ender şeylerden biridir yufka buralarda, klasik 7 tane yufka tartılır, 1 kg gelir ve 6 liramı verir çıkardım. yahu 7.5 lira olmuş. ülkede bariz bir enflasyon var. hoş değil bu hal.. orta ve büyük ölçekli bütçeler pek kolay sarsılmaz ama dar gelirli vatandaşın Allah yardımcısı olsun.Hepsini görüntüle…

    Orta ve büyük ölçekten kastın ne bilmiyorum ama aslında en çok o sarsılıyor.Alacağım ev 200'den 300'e,alacağım araba 100'den 150'ye sıçradı 2 sene bile olmadan.2 yılda oturduğum yerde 150 bin içerdeyim.

    İşin tuhafı durumdan şikayetçi olan biraz parası olan adam,dar bütçeli insanların çoğu durumdan memnun şikayetleri yok hiçbir şeye.Komik…

  55. Erhan Tekin demiş ki:

    Orta ve büyük ölçekten kastın ne bilmiyorum ama aslında en çok o sarsılıyor.Alacağım ev 200'den 300'e,alacağım araba 100'den 150'ye sıçradı 2 sene bile olmadan.2 yılda oturduğum yerde 150 bin içerdeyim.

    İşin tuhafı durumdan şikayetçi olan biraz parası olan adam,dar bütçeli insanların çoğu durumdan memnun şikayetleri yok hiçbir şeye.Komik…Hepsini görüntüle…

    Öbür dünyada kralsın be… cem yılmaz 🙂

  56. atoprak demiş ki:

    Kötü olan, geleceğin bu kadar bulutlu olmasına neden olan şey de bu zaten …
    Potansiyel üniversite öğrencisi bile artık memleketten umudu kesmiş .. başka bir Ülkeye, orada yabancı biri olarak kalmayı, çalışmayı ve aslında ait olduğu topraklar gitmesinin mantıklı olacağını düşünüyor..

    Not : @Samed M. amacın seni eleştirmek değil… bu görüşleri şu an iki haneli maaş alan bir çok arkadaşım dahi düşünüyor…Hepsini görüntüle…

    Haksız değiller hocam. Bir kere yaşayacağım hayatı neden çarçur edeyim diye düşünüyor insanlar.
    Hayat şartları dengeli dağıtılmamış bu ülkede, zengin var fakir var ortası yok ve giderek fark açılıyor.

    Yan apartmanımda bir üniversiteli var, hemen 200m ilerimizdeki özel üniversiteye gidiyor; her sabah sıfır Leon' una binip gidiyor 200m' yi.
    Ben ise 30 kilometre yolu her gün 3 saat otobüste geçiriyorum. Ayrıca aktarma yapmayıp günlük 1 lira kurtarmak için 2 km' den fazla da yol yürüyorum o 3 saate ek olarak. Ben bunu 5 yıldır yapıyorum ve daha yeni yeni oturabilmeye başladım otobüste, düşünün durumu. Önceden 2 saatten fazla beklediğimi bilirim.

    Heh işte şimdi o elemanla ben aynı işi yapsam aynı parayı kazansam yine benden zengin olacak. Hatta ben onun üç katı kazansam yine olacak. Neden çünkü babadan anadan kalıyor, o kalan parayı alıp kullanacak o da çocuğuna bırakacak aynı düzen devam edecek.
    Ben ise düzenimi sağlamak için çalışacağım çalışacağım, sonra yaşadım diyemeden ömrümü doldurup ölüp gideceğim.
    Şimdi bu durumda kim neden ileriye umutla baksın ki ?
    Bu hep böyleydi ama biraz umut vardı, şimdi ise kurtarılamaz bir döngüye girmiş durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu