Uzun süredir beklenen dördüncü nesil Ford Focus, 10 Nisan’da meraklı bekleyenlerinin karşısına çıkacak. Sevilen modelin performans versiyonu Ford Focus RS için gelen iddialar ise şaşırtıcı türden!
Yeni Ford Focus RS için hibrit motor söylentileri yayılıyor
Her ne kadar yeni Focus önümüzdeki hafta tanıtılacak olsa da, aynı durum Focus RS için geçerli değil. Ford, her zaman olduğu gibi performanslı modelini en sona saklamayı tercih ediyor. 2020 yılında yollarda olması beklenen otomobil ile ilgili gelen yeni iddia, araçta yenilikçi bir hibrit motorun varlığının altını çiziyor.
Yeni Ford Focus RS, mevcut modelde bulunan 2.3 litrelik Ecoboost motorunu korumayı sürdürecek. Ancak Ford Performance mühendisleri bu motora 48V’luk bir elektrik motoru eklemeyi planlıyor. Hibrit paketin gelmesi ile beraber yeni Focus RS, 400 beygir güç ve 576 Nm tork gibi önemli rakamlara ulaşacak. Çift kavramalı otomatik şanzımanın standart olarak sunulacağı belirtilen araç, vites değişimi sonrası oluşan tork kaybını elektrik enerjisi üzerinden giderecek.
Dört tekerden çekiş sistemini koruyacak olan Ford Focus RS, 50 kilogramlık ağırlık kazancını hibrit sistem için kullanacak. Bakalım yeni Focus RS, güçlü Alman rakiplerine karşı yeni silahlarıyla başarılı olabilecek mi?
Alcantara demiş ki:
↑
Bir hata olmasın bizim otomobil uzmanlarımız çift kavramada kayıp olmaz diyorlar.
AcilStop demiş ki:
↑
Tork kaybından kasıt alt devirlerde oluşan kayıp. Elektrik motoru alt devirleri dolduracağından onun önüne geçilmiş olacak.
Ayni seyi NSX icin soylemek de mumkun. Ondaki 3 elektrik motoru da turbo lag’in ve olasi kayiplarin onune geciyor
Honda Cvt gibi mukemmel bir sanziman dururken Nsx’te cift kavrama kullanmis
Daha düz focus çıkmamış piyasaya rs in söylentileri çıkmış:D
Yanlisim yoksa ingilizlerin ortaya attigi bir iddiaydi bu. Henuz kesinlesmis bir sey yok tabii ki ama awd sistemini korumaya devam etmeleri en buyuk beklentim diyebilirim.
furkankaya585597 demiş ki:
↑
byilmaz demiş ki:
↑
Haberde vites değişimi sonrası tork kaybı diyor bu düşük devirde oluşan tork kaybı ile aynı şey mi? Spor bir araç 5000 ila 6000 devirde vites atınca 1500 devire mi düşüyor?
Arkadaşlar forumda yeniyim fren hala taşı neden alev alev yanar ?opel astra aracta
Otomobil pist odakli, dolayisiyla en az kayipla max. performans alinmaya calisiliyor. Bu yuzden cift kavrama kullaniyorlar, kayip minimum
Bahsedilen tork kaybini normal bir kullanicinin anlayabilecegini sanmiyorum, tamamen muhendislerin arac ustunde yaptigi bir gelistirme
AcilStop demiş ki:
↑
2.3 ecoboost motor 6000 devirde maksimum gücünü veriyor. 6000-6500 devir arası vites değiştirildiğinde devir ortalama 3500-4000 civarına düşecektir ve güçte kayıplar oluşacaktır. Elektrik motoru sayesinde alt devirlerdeki tork ve güç artacak ve bu sayede de vites atınca arabanın ilerlemesi yavaşlamayacak aksine hızlanacak.
Daha yeni Focus tanıtılmadan milletin derdi Focus RS olmuş. Önce bir yeni Focus tanıtılsın bakalım ondan sonra yeni Focus RS bakarız
Bu mesajın biraz daha akla yatkın ama bir mesaj önce turbo lag kaybı demiştin vites atınca nasıl bir turbo lag oluşuyor? Oluşmuyorsa neden öyle yazdın?
Max tork bandında vites atan araç max tork bandının altına düşmez. Dolayısı ile tork kaybı yaşanmaz. O halde elektrik motoru ile vites değişiminde devir duştüğü için buna paralel düşen beygir gücünü tamamlamaya çalışıyorlar. Şanzıman oranları ile motorun ürettiği beygir gücü tekerleklere iletilirken motorun deviri kırılarak tekerlek torkuna dönüştürülür.
Beyler, direkt olarak bu işlerden iyi anlarım diyemem. Fakat bildiğim kadarıyla Ford'un ürettiği 2.3 ecoboost motor 350 hp güçle uygun görülen emisyon mevzuatının tam limitinde. 1 sene önce falan okuduğum bir makalede emisyon mevzuatını aşmadan, ecoboost motorda hacim yükseltmeden 350 hp'den daha fazla güç nasıl alınır sorusunun cevabını arıyordu mühendisler. Muhtemelen direkt motorun gücünü yükseltip emisyon mevzuatına takılmak yerine elektrik motoru koyarak bu gücü yükseltme yoluna gidiyorlar. Böylece emisyon oranı sabit kalacak ama aracın gücü artacak. Yani elektrikli motorun koyulmasının asıl amacı bu olabilir.
AcilStop demiş ki:
↑
Sanırım bende aynısını söyledim.
Turbo lag’in ve olasi kayiplarin onune geciyor yazdim. Ayrica bahsettigim otomobil Nsx’ti ve o otomobilde 3 adet elektrik motoru var. Tabii ki turbo lag ve tork kaybi farkli seyler
https://www.log.com.tr/audi-elektrik-sistemiyle-2018-a8de-turbo-lagina-veda-ediyor/
Haberde Focus RS'te kullanılacak elektrik motorunun nasıl çalışacağı ile ilgili pek bir şey söylenmemiş sadece vites değişimlerinde yaşanan tork kaybını telafi edecek şekilde çalışacağı söyleniyor. Sadece vites geçişlerinde mi aktif olacak sürekli mi çalışacak bilinmiyor. Bu nedenle turbo lag ile ilgili bir kazanç olup olmadığını bilemiyoruz. Tek bilinen araca +50 hp'lik bir güç kazandıracağı.
Verdiğiniz linkteki sistem ise bu konuyla alakalı değil. Düşük devirlerde yeteri kadar hava sıkıştıramayan turbo'nun enerjisini eksoz yerine elektrik motoru ile sağlayarak her devirde yüksek tork elde etmeyi ve bunun doğal sonucu olarak turbo lag yaşatmamayı hedeflediklerini anlatıyor. Bu durumda kompresörde kullanılan elektrik motorunun tüketeceği enerji nereden gelecek sorusu akıllara takılıyor. Yakıt tüketimini düşüreceği söyleniyor ama araç üzerinde elektrik kullanan her donanım yakıtı artırır.
AcilStop demiş ki:
↑
Elektrik motorunun turbo lag'i engellediğine dair paylaştığım bir linkti. Konuyla alakalı olmadığını biliyorum, sorduğun için yanıt yazdım
Nsx'te 3 adet elektrikli motor var, elektrikli motorlar farklı görevlerde kullanılabiliyor. Nsx ve turbo lag örneğini de o yüzden verdim..Mesela NSX'te 4. viteste 7500 devirde vites değiştirdiğinde araba 5. vitese 6500 devirden başlıyor ki muazzam bir durum..Arka aksta bir elektrikli motor, ön iki lastikte ayrı ayrı iki tane elektrikli motor'un yarattığı etki. Yani hem lag hem de güç kaybı minimum
Ayrıca evet Focus'ta çalışma prensibini bilmiyoruz, nasıl bir etki yaratacağına veya hangi koşulda çalışacağına dair bir yorum yapamayız
Sürekli mi çalışır, vites geçişinde mi devreye girer..İlerleyen günlerde detay paylaşırlarsa öğreniriz
byilmaz demiş ki:
↑
Yalnız linkini verdiğiniz haberde Audi için bahsedilen elektrik motoru aracın tekerleklerine güç vermiyor. Kompesör etkisi ile alt devirlerde turbo basıncını yükseltiyor. Turbo basıncı sürekli yüksek olunca turbo lag yaşanmamış oluyor. NSX ve Focus RS'te ise elektrik motoru ile tekerleklere tahrik uygulanıyor. Audi'deki olayın konu ile alakası yok dediğim budur.
Doğru
Bu durumda çift kavramada minimum düzeyde de olsa kayıp olduğu gün gibi aşikar. O zaman bizim uzmanlar neyin uzmanı?
g.c. demiş ki:
↑
Cift kavramada da kayip var, kayipsiz bir aktarma istiyorsan sanziman olmadan gucu direk tekere aktarmasi gerekir. Tesla gibi veya Koenigsegg gibi
Cift kavramada kayip minimum o ayri
+1 Ek olarak elektrik moturunun sabit tork ve lineer gucu. Duz vites ile ciftkavramanin performansi karsilastirmasi artik tarsilmamali.
g.c. demiş ki:
↑
Neyin uzmanı olduklarını bilemiyorum ama bir ara bunun tartışması dönmüştü, otomatik vites olduktan sonra muhakkak kayıp olur hiçbir otomatik vites hem düz vitesten hızlı hem de daha düşük tüketim gerçekleştiremez dediğimde bazıları taşlamaya kalkmışlardı.
Daha yeni Focus gün yüzüne çıkmadan RS hibrit haberleri nedir
Türkiye’de görür müyüz acaba