Tesla’nın iç güvenlik departmanı ve araştırma departmanının eski bir üyesi olan Karl Hansen, şirket hakkında ilginç bir suçlamada bulundu.
Tesla’nın dava açtığı eski bir çalışanı, Model 3’lerde kullanılan batarya modüllerinin zarar gördüğünü iddia etmiş ve dün bu iddiasını şirketin üretim tesislerinde çektiği görüntülerle desteklemişti. Martin Tripp isimli bu çalışanın iddiası Tesla tarafından reddedilirken Tripp’in paylaşımından çok kısa bir süre sonra başka bir Tesla çalışanının da şirket hakkında suçlamada bulunduğu ortaya çıktı. Tesla’nın iç güvenlik departmanı ve araştırma departmanının eski bir üyesi olan Karl Hansen, şirketin güvenlik uygulamalarındaki aksaklık ve ”casusluk faaliyetleri” hakkında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC)’na şikayette bulundu.
”Tesla çalışanı Meksikalı uyuşturucu çetesine üye”
Karl Hansen’i temsil eden Avukat Stuart Meissner tarafından yapılan açıklamaya göre 9 Ağustos tarihinde Tesla hakkında SEC’e şikayet dilekçesi iletildi. Şikayet dilekçesindeki iddialardan ilki Tesla’nın batarya üretim tesisi olan Gigafactory’deki uyuşturucu kaçakçılığı faaliyeti. Hansen’in iddiasına göre mayıs ayında Uyuşturucu ile Mücadele Daires(DEA), Tesla’ya yazılı bir bildirimde bulundu ve Gigafactory’de çalışan bir veya birkaç kişinin Meksika’daki bir uyuşturucu çetesinin üyesi olabileceğini belirtti. DEA’nın bildirimine göre çeteyle ilgili çalışan(veya çalışanlar), Gigafactory’deki bağlantılarını da kullanarak Meksika’dan getirilen kokain ve metamfetamini ABD’de satıyordu.
Bu bildirimin ardından Tesla’nın konunun üzerine yeterince düşmediğini ve gerekli soruşturma sürecini yürütmediğini belirten Karl Hansen; Tesla’nın bir Gigafactory çalışanı ile Meksikalı bir uyuşturucu karteli arasındaki ilişkiyi tespit etmesine rağmen bu ilişkiyi DEA veya diğer yetkili makamlara taşımadığını ileri sürüyor.
Şirket, çalışanların telefonlarını dinledi
Karl Hansen’in bir diğer iddiası Tesla’nın casusluk faaliyeti yaparak şirket çalışanlarına mobbing uygulaması. Tesla’nın Gigafactory’de çalışan herkesin telefonlarını dinlediğini iddia eden Karl Hansen’e göre şirket, Gigafactory’de özel yönlendirici ekipmanı kuracak kadar ileri gitti.
Bu iki iddiaya ek olarak Hansen, 2017’nin ilk yarısında Tesla’da ciddi hırsızlık vakalarının yaşandığını da belirtiyor. Geçtiğimiz yılın ilk altı ayında Gigafactory’den toplamda 37 milyon dolar değerinde olan bakır ve hammaddenin çalındığını açıklayan Hansen, Tesla’nın bu hırsızlık vakalarını yatırımcılarla paylaşmadığını dile getirdi. İddiaya göre Tesla basında ve yatırımcıların gözünde zor duruma düşmemek için bu meseleyi örtbas etti.
Tabi Karl Hansen’in iddiaları ne derece doğru bilinmez ancak SEC’in bu iddiaları değerlendirip Tesla’ya para cezası vermesi halinde, Hansen muhbir olarak değerlendirilecek ve söz konusu miktarın yüzde 10 ila 30’u arasında bir para ile ödüllendirilecek. Tesla tarafından konuyla ilgili olarak yapılan ilk açıklama ise iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve Hansen’in iddiasında samimi olmadığı yönünde.
İddiaların bir kısmının tamamen yanlış olduğunu belirten Tesla, uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili iddiaların ise gerekli inceleme sürecinden geçtiğini belirtiyor. Tesla’nın açıklamasına göre şirket yönetimi olayın detaylarına hakim olmak için pek çok kez Karl Hansen’le görüştü ve iddiaları değerlendirmek istedi ancak Hansen şirketin bu talebine olumlu yanıt vermedi.
Teslasiajudbahxhbsbx