Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Otomobillerde ÖTV indirimi geldi!




ÖTV ucuz otomobilde 3 bin pahalıda 11 bin 500 lira düştü

Döviz kurundaki artış otomobil pazarını vurunca ÖTV oranlarına esas matrah indirilerek vergi oranları düşürüldü.Böylece otomobil piyasasının canlanması hedeflendi.

Vergi oranları ise olduğu gibi kaldı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişiklikle şimdiye kadar en düşük ÖTV oranı olan yüzde 45 oranı sahip araçların baz fiyatı 46 bin liradan 70 bin liraya çıkarıldı. Böylece şimdiye kadar baz fiyatı 69 bin lira olan otomobiller yüzde 50 yerine yüzde 45 ÖTV oranına sahip olacak.

Bu otomobillerde vergi 3 bin 450 lira inecek. Otomobilin nihai satış fiyatı da 115 bin 9320 yerine 112 bin 470 liraya inecek.  Tabii ki baz fiyatı 46 bin ile 70 bin lira arasında olan tüm otomobillerde ÖTV oranı yüzde 50 yerine 45 olacak ve baz fiyata göre yüzde 5 daha az vergi ödenecek.

EN UCUZ OTOMOBİLDE 3 BİN LİRA

Şu anda piyasada satılan en ucuz otomobillerden birisi olan ve 93 bin 900 liraya satılan otomobilin ÖTV’si yeni düzenleme ile 27 bin 950 liradan 25 bin 155 liraya inecek. Yani vergi 2 bin 795 lira daha az ödenecek. Otomobilin satış fiyatı da bu gelişme sonucunda 91 bin 117 liraya düşmüş olacak.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. bence bu indirim satislari hareketlendirmek icin yetersiz, 115 bin kusur olan araci 112 bin kusure satinca ne degisti ki ? toplam bedeli % 10 civari indirebilselerdi bi umidim vardi ama bu uygulanan indirim bence cok yetersiz.

  2. İndirmeseler daha iyiydi 100.000 veren adam zaten 3de 5 de verir. Dalga geçer gibi rezillik

  3. %45 ötv çok adaletli gibi piyasayı canlandırmak için indirim yapmışlar ötv üzerinden kdv alınması da ayrı bir olay verginin vergisini ödemek… zamanında ucuz araçla pahalı aracın vergisi bir olamaz dediler. %45 meğerse azmış gibi endüşük bu diyerek vergileri katladılar. Bir taraftan dolar bir taraftan vergi araç almak hayal olmaktan da çıktı

  4. Ucuz otomobil dedikleri de 112 bin tlcik. Asgari ücretli yemeden içmeden yaklaşık 6 yılda alabiliyor 🙂

  5. haberi alır almaz bayi önüne koştum. sabahdan beri kamp halindeyiz. sıra var ama olsun. inşallah bi tane boş line de olsa pölö alabilirim. herkese başarılar.

  6. Aslında olaya şöyle bakmak lazım eğer devlet satışlar azaldığı için otv indirirse bu otv artırımı yaparken amacımız ithalatı azaltmak dışarıya Paramiz in çıkışını engellemek argumaninin samimiyetsiz olduğunu gösterir yok eğer otomobil satışlarının azalması devlete vergi kaybettirdiği halde indirim yapmazlar sa bu artışta samimi olduklarını gösterir yani zaten amaç millete araba aldırmamak değil miydi otv artırırken neden satış azaldı diye indirsinler ki ben ineceğini düşünmüyorum ki inmesin de. Lakin şu yerli otomobil artık yapılsın bu gidişle 2050 de ancak yollarda yok yapmayacaklarsa bizim de araba almamız lazım hiç yoktan D segmenti altına indirim olsun üstü isterse 1 milyon TL olsun farketmez ihtiyacimizi görelim

  7. Sektoru ayakta tutacak olan filo satislari. Bu cuzzi indirim de tam olarak onlara hitap ediyor. Bireysel tuketici icin pek bir sey ifade etmeyecek bu indirim, toplu alimlarda sirketler icin daha fazla sey ifade edecektir. Haliyle duzenlemenin asil muhatabinin bireysel tuketiciler olmadigini dusunuyorum.

    1. Açıkçası ben bunun yalnızca segment dengesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. Yani kanun ilk çıktığında fiyat aralığı B ve C yi kapsıyordu artan dolarla yalnizca B yi kapsayıp tüm C ler %60 a yükselince onu duzelettiler. Yoksa filo hiç almasını iktidar icin yine dert değil sonuçta filonun aldığı aracın parasini devlet misliyle filoya ödüyor vergiden düşme sağolsun vergi veren yok sadece millet vergi veriyor

  8. Otomobil sektöründe çalışan biri olarak bu uygulamanın pratikte bir fayda sağlamadığını en yakından görenlerdenim. Vergisiz fiyatı 70.000 tl ile 120.000 tl arasındaki otomobiller %60 ÖTV yerine %50 lik ÖTV vergisinden hesaplanıyor. Bu hesapla araçlar ortalama liste fiyatı üzerinden 8.000 ile 14.000 tl gibi bir indirim gördü . Kendi sattığım X marka otomobil için örnek verecek olursam , Ötv indirimden önce 208.000 tl ye sattığım bir arabayı şu an 195.000 tl ye satıyorum. Son 5 ayda otomobillere her ay en az %8 oranında zam geldi. Dolayısıyla fiyatları çok hızlı şekilde artmış otomobilleri bu vergi indirimi çokta cazip bir hale getirmedi malesef.

  9. 1600cc icin 2003te %27 olan otv orani %30’a cikti. Sonra yillar icinde %40 ve %45i gördü. Son yillarda da kademeli hale gelde %45-50-60.

    2000cc icin vergi 2003te %46dan 52ye, sonra 80, 90 ve en son %110a cikti.

    Bazi arkadaslar hemen gidip 2 tane alalim diye dalga gecmis ama doviz kuru arttikca arac satislari artmis, 2007de yillik 1 milyon adete yaklasmistir.

    Yani fiyat arttikca degil belki ama, vergi orani arttikca artis oncesi daha ucuza alma durtusuyle memlekette bir talep patlamasi yasaniyor. Ne zaman ki fiyatlar dususe gecer, o zaman talep azalir. Ekonomi bu sekilde isliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu