Trafiğe çıkan elektrikli otomobil sayısı açıklandı
Elektrikli ve hibrid otomobil sayıları Türkiye’de artmaya devam ediyor. Buna göre 2019’un ilk çeyreğine ait açıklanan toplam otomobil satışları 1853’e ulaşırken, bunun 1810 adedi hibrid modellerden, 43 adetlik bölümü ise %100 elektrikli modellerden oluştu.
Türkiye’de elektrikli ve hibrid otomobillerin 2019’a ait ilk satış rakamları belli oldu. Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) tarafında açıklanan rakamlara göre Türkiye’de satılan Elektrikli ve Hibrid otomobil modellerine ilişkin rakamlarda artış görünüyor. Geçtiğimiz yılın ilk 3 ayında toplam 1291 adetlik satış rakamına ulaşan pazar, bu yıl 1853 adete ulaştı. Bu yılın ilk 3 ayında gerçekleşen 1853 adetlik otomobil satışlarının 43 adetlik bölümünü %100 elektrikli modeller oluştururken, hibrid motor seçeneğine sahip modellerin satış adeti 1810 olarak gerçekleşti. Satış rakamlarını değerlendiren TEHAD Başkanı Berkan Bayram, geçen yıla oranla artışların devam ettiğini kaydederek yıl sonunda elektrikli otomobil satış rakamlarının 200’ü geçmesinin beklendiğini ve bugün Türkiye’de trafikte olan elektrikli otomobil sayısının son verilerle 1169’a ulaştığını belirtti. Pazara bu yıl yeni giren modellere de değinen Bayram, “Elektrikli modellerde Jaguar I-Pace toplam 21, hibrid modellerde ise Toyota Corolla 1219 adetlik satışla ilk çeyreği zirvede tamamladılar. Yine bu yıl ilk kez pazara katılan elektrikli modellerden Smart Fortwo EQ ise birinci çeyrekte 7 adet satışla güzel bir başlangıç yaptı.” dedi.
ÖTV ve MTV elektrikli otomobil pazarına takoz koyuyor
Avrupa’da yıllık satış rakamları milyonları bulurken Türkiye’de yıllık satış rakamlarının beklenenin çok altında kaldığını ifade eden Berkan Bayram, elektrikli araç satışlarına destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak ÖTV ve MTV’nin elektrikli otomobil pazarının büyümesinin önündeki en büyük engellerden olduğunu söyledi. Bayram, şöyle konuştu: “Avrupa’da elektrikli otomobil satışları yıllık bir milyon adete ulaşırken, Türkiye’de son 7 yılda henüz 1169 elektrikli araç trafiğe çıkabildi. Yıllık satış rakamları ise yılda 200’e henüz ulaşmadı. Burada ÖTV ve MTV’nin önemli bir engel yarattığını görüyoruz. Ülkemizde elektrikli otomobil vergi oranları KW gücüne göre %3 – %7 – %15 oranlarına sahip. Yani %145 ÖTV oranına sahip bir aracın muadil elektrikli modelini, %15 ÖTV oranı ile alabilmek mümkün. Liste fiyatı üzerinden KDV dahil %163’lük vergiye sahip bir araç için KDV dahil %33 oranında vergi ödeyerek bir elektrikli otomobile sahip olabilirsiniz. Aradaki vergi farkı %130 olmasına rağmen, ilk alım maliyetleri yüzünden tüketici elektrikli otomobilden uzak durmakta. Özellikle geçtiğimiz yıl kanunlaşan ve hiçbir ülkede uygulanmayan elektrikli otomobildeki MTV’nin, acilen kaldırılması, şirket adına alınan elektrikli araçlar için çevre destek primi olarak ek vergi teşviği sağlanması, tüketici adına ilk alım bedelinde sağlık destek primi olarak teşvik sağlanması gerekmektedir. Bu bakımdan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Elektrikli ve Hibrid araçlara vergisel teşvik sağlandığı zaman sadece satış rakamlarında değil, tüm sektörü olumlu etkileyen değişimlerin yaşandığını hissetmek mümkün olacaktır.”
Avrupa otomotiv sektörü 2030’a hazırlanıyor
Dünya otomotiv pazarının 2030 yılında %30’unun elektrikli ve hibrid araçlardan oluşacağını, Avrupa ülkeleri genelinde ise bu oranın %70‘e çıkacağını belirten TEHAD Başkanı Berkan Bayram, “Geleceğin %100 elektrikli araçlarda olduğu gerçeği karşısında tüm plan ve programlarımızı bu teknolojiye dönük yapmak zorundayız. Görünen o ki, 2030 yılına geldiğimizde dünya otomotiv pazarının %30’u elektrikli ve hibrid araçlardan oluşacak, Avrupa ülkeleri genelinde ise bu oran %70’e çıkacaktır. Özellikle tüm Avrupa ülkelerinde, üretimi ve şehir içindeki dolaşımı sınırlandırılan dizel otomobillere yönelik, ülkemizde de önlemler acilen alınmalıdır. Avrupa ülkeleri gibi devlet olarak bizim de, sıfır emisyon hedefi ile yola devam etmemiz öncelikli adımımız olmalıdır. Bu çerçevede dizel motorlu otomobiller için ek karbon vergisi getirmeli, buradan sağlanacak vergi geliri ile elektrikli otomobillerin ilk alım maliyetinde teşvik sağlanmalıdır. 2030 yılı için sıfır emisyon hedefini vizyonuna alacak olan devletimiz, çok kısa bir süre içerisinde, doğrudan istihdam artışının ve yatırım kanallarının çeşitlendiğini görebilecektir.” açıklamasını yaptı.
İkinci elde elektrikli araç arayışı başladı
Türkiye’de her yıl elektrikli ve hibrid otomobil pazarına giren yeni modellerin olduğunu ve yıl sonuna kadar 40’a yakın modelin pazara gireceğini belirten Berkan Bayram, “Türkiye’de tüketicilerin elektrikli araçlara büyük ilgi duyduğunu, Nisan ayında düzenlediğimiz Elektrikli ve Hibrid Sürüş Haftası’nda canlı olarak gördük. Kullanıcılar bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve yeni çıkan modelleri merak ediyor. Ancak bu araçlara sahip olma konusunda ilk alımdaki maliyetler ve vergi yükü, binlerce insanı ikinci el piyasasında bir arayışa itiyor. Bu sınırlı bir piyasa da olsa, devlet desteği ile daha çok cazip hale getirilebilir.” dedi.
Güzel haber. İlerleyen günlerde elektrikli araba yatırımları dahada artar umarım.