Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Türkiye’nin Yerli Otomobili resmi olarak tanıtıldı




Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu tanıttı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Yeniliğe Yolculuk Buluşmasında C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan konsepti gösterildi.

Türkiye’nin Otomobili sonunda tanıtıldı. Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018’de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını ve Sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Marmara Bölgesi’nde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu hissedarları, İş dünyası temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının katıldığı 2 bin kişilik bir davetli topluğuyla gerçekleşen buluşmanın sonunda sahneye çıkan Türkiye’nin ilk otomobilleri büyük bir coşku ve beğeniyle karşılandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2023 hedefleri içinde stratejik öneme sahip projelerden biri olarak değerlendirilen Türkiye’nin Otomobili, hedeflenen teknolojik dönüşümün de öncülerinden olacak.

Projenin hemen başında 2 ayrı özgün patenti kayda geçirerek iddiasının altını çizen TOGG, birçok ‘ilk’ ve ‘en’leri ile de Türkiye’de mobilite ekosisteminin akıllı cihazlar etrafında gelişimi harekete geçirecek. Üretime başlayacağı 2022 yıllı itibariyle de Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olarak endüstride yerini alacak.

Yarım asırlık hayale bir adım daha yaklaştık

TOBB Başkanı ve TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin yarım asırlık hayaline bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “2017’de TOBB Genel Kurulu’nda sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık ve babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun, verdiğimiz sözün arkasındayız. Otomotiv sektörü kabuk değiştiriyor. Ve bizim için yeni bir fırsat penceresi açılıyor. 1960’larda bu fırsatı kaçırmıştık. Devrim arabasına sahip çıkamamış ve Türkiye’nin otomobili yapamamıştık. Bugüne kadar çok denedik, çok konuştuk ama başaramadık. Ama bu sefer Allah’ın izniyle başaracağız.”

Bir otomobilden fazlasını yapıyoruz

“Niye Türkiye’nin otomobili diyoruz biliyor musunuz?” diyen Hisarcıklıoğlu, “Çünkü sadeceüretilmeyecek, markası da bizim olacak, patenti de bizim olacak, tasarımı da bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendisleri çalıştıracağız. Allah’ın izni, milletimizin inancı, sonra Cumhurbaşkanımızın destekleriyle bu işi başaracağız. 2022’de de inşallah ilk aracımızı hep birlikte banttan indireceğiz. İşte bu yüzden, Türkiye’nin Otomobili, sadece yerli marka araba yapmak değildir. Türkiye’nin Otomobili bir otomobilden daha fazlasıdır. Türkiye’nin Otomobili meydan okumadır. Türkiye’nin Otomobili teknolojik dönüşümdür, küresel markadır, 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari açıktır.

Dönüşüm daha yeni başladı

Yeniliğe Yolculuk buluşmasında otomotivin mobilite ekosistemine dönüşümünü anlatan TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş da, dünyada oyunun kurallarının değiştiğine vurgu yaparak ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesine doğru zamanda ve doğru yerde start verildiğini söyledi. Teknoloji alanında, sosyal alanlarda ve düzenleyici kurumların kararlarında etkisi yoğun biçimde hissedilen mega trendlerin otomobili ev ve işten sonra yeni bir yaşam alanına dönüştürdüğünü ifade eden Karakaş, “Bu dönüşümle otomotivdeki kâr havuzları el değiştiriyor. Sektörde büyüme talep bazlı mobilite, veri bazlı iş modelleri, otonom ve paylaşım çözümleri gibi daha kârlı yeni işlerden gelecek” diye konuştu. Karakaş, “Dünyada elektrikli ve bağlantılı otomobil yarışında herkes yolun başında. Bu yarışta çevik, yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Biz de doğru zamanda doğru yerdeyiz” diye sözlerine devam etti.

Üretecekleri ilk aracın bir SUV olduğunu belirten Karakaş, bunun nedenini ise şöyle anlattı:

Dünyada ve Türkiye’de son 5 yılda en hızlı büyüyen ve gelecek 5 yılda en hızlı büyüyecek segment SUV. Bunun yanında Türk tüketicilerinin sahip olmayı en fazla istediği ancak yerli alternatifin yok denecek kadar az olduğu bu segmentin beğenilen bir marka oluşturmak için en uygun başlangıç olduğunu biliyoruz.”

Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’nin

Türkiye’nin Otomobili’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olduğunu belirten M. Gürcan Karakaş, “Profesyonel bir bütünlükle, Türkiye’nin küresel markasını ortaya çıkarmak için var gücümüzle ve dünyanın en iyileriyle çalışıyoruz. Daha yola çıkarken 15 yıllık yol haritamızı adım adım planladık. Ortalama iş tecrübeleri 10 yılın üzerinde, işinin ehli, işine adanmış, küresel tecrübesi olan, ağırlıklı mühendislerden kurulu bir ekip oluşturduk. Her geçen gün büyüyen ekibimiz 114 kişiye ulaştı. Çevik, hızlı kararlar alabilen bir organizasyon oluşturduk ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimseyerek, her faaliyetimizde pazar ve kullanıcı beklentilerine kulak veriyoruz. Ülkemizin tüm tecrübe ve yetkinliklerini önemsiyoruz. Varsa ülkemizdeki, ülkemizde henüz yoksa dünyadaki en iyi iş ortaklarını bulup onlarla kendi mühendislerimizin yönetiminde iş birliği yaptık, yapmaya devam ediyoruz. En önemlisi, dünyanın önemli oyuncularını inceleyerek ve kıyaslayarak belirlediğimiz “olmazsa olmaz başarı kriterlerinden” taviz vermeden yol alıyoruz. Yeni bir otomobil markasını inşa ederken aynı zamanda küresel bir marka ortaya çıkarıp dünya ile rekabete giriyoruz. Geniş ürün gamıyla, tasarımsal cazibesi, teknolojik yetenekleri, endüstriyel gücü ve kültürümüzden ilham alan detayları ile Türkiye’nin Otomobili’ne kavuşacağız” dedi.

Teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek için ülkelerde uygulama platformlarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Karakaş “Otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesi sürecinde ortaya çıkacak yeni teknoloji ve yeni iş fikirlerinin uygulanabilmesi, kullanıcılara ulaştırılabilmesi için bir platform haline geleceğiz. Teknolojinin zirvesinde gezinen, mühendisliği ile meydan okuyan, Türkiye’nin üretim gücü ve yetkinlikleriyle ortaya çıkan ‘Türkiye’nin Otomobili’ etrafında oluşacak mobilite ekosistemimiz birçok yeni iş modellerini ve girişimleri tetikleyecek. Bunun dünyada da ses getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Cep telefonundaki dönüşüm otomobilde de yaşanıyor

Türkiye’nin Otomobili’nin, beraberinde bir mobilite ekosisteminin oluşmasına da olanak sağlayacağını söyleyen M. Gürcan Karakaş, “Müşteri beklentileri değişiyor, cep telefonlarının akıllı telefonlara dönüşümünde yaşananlar otomobil dünyasında yineleniyor. Otomobil akıllı bir cihaza, yeni bir yaşam alanına dönüşüyor. Bu trendi gözeterek geliştirdiğimiz otomobilimiz bir teknoloji platformu olarak birçok sektörde yeni girişimlerin uygulama alanı olacak ve dünyaya açılmalarının önünü açacak” diye konuştu.

Karakaş, “Klasik otomotiv endüstrisi, yerini daha güvenli, verimli, zaman kazandıran ve ulaşım bütünlüğü sağlayan mobilite ekosistemine bırakıyor. Klasik dünyanın büyük otomotiv şirketleri dönüşmekte zorlanırken daha çevik, yaratıcı, iş birliğine açık, kullanıcı odaklı TOGG’un da içinde yer aldığı yeni girişimlerin otomotiv endüstrisinin kâr havuzundan alacağı pay her geçen gün daha fazla artıyor. TOGG Türkiye’de tedarik sanayiinin de dönüşerek geleceğin mobilite dünyasında varlığını sürdürmesine öncülük ederek katkıda bulunuyor” dedi.

Konuşmasında küresel bir marka oluşturma hedeflerini de ifade eden TOGG CEO’su Karakaş, tıpkı üründe olduğu gibi marka çalışmalarına da pazar araştırmasıyla başladıklarını, hedef kitleyi belirleyip müşterilerin beklentilerini bilinçaltı boyutunda anlamak için ileri araştırmalar yaptıklarını anlattı. “Marka özümüzü bu doğrultuda tanımladık” diyen Karakaş, “Şu anda marka adını belirleme ve test etme aşamasındayız, önümüzdeki yılın ortasına kadar da tamamlayacağız. Özgün, güçlü, özgüvenli, dönüşen, dönüştürensamimi ve yenilikçi bir öze sahip olması gereken marka ismini belirlerken çekici, kültürel ve global dile uygun ve tescil edilebilir olması önemlidir” şeklinde konuştu.

“TOGG tasarım ekibinin yanında deneyimli tasarımcı Murat Günak da vardı”

TOGG’un ‘Yeniliğe Yolculuk’ buluşması sunumunun sonunda, ilk kez gün ışığına çıkan Türkiye’nin Otomobili’nin tasarım sürecini de anlatan Gürcan Karakaş, tasarım hedeflerini ve aracın teknik tanımını pazar araştırmalardan çıkan sonuçlara dayanarak 6 kişilik TOGG ekibiyle gerçekleştirdiklerini belirterek “Hem başlangıçta yerli ve yabancı 18 olan tasarım evi sayısının 3’e indirilmesinde, hem nihai tasarım temasının oluşumunda hem de bu temayı 3 boyutlu hale getiren Pininfarina’nın seçimi sürecinde dünyaca ünlü tasarımcımız Murat Günak’tan destek aldık. Kültürümüzden ilham alarak geliştirdiğimiz ve sahibi olduğumuz özgün tasarımımızı eylül ayında uluslararası boyutta tescil ettirdik” dedi.

M. Gürcan Karakaş sözlerinin sonunda, #Yeniliğeyolculuk’un aynı zamanda #YeniLige yolculuk olduğunu ve TOGG’un küresel mobilite dünyasının yeni liginde Türkiye’yi gururla temsil edecek ilk şirket olacağını vurguladı. Sözlerini “Yeniliğe yolculuğumuza eşlik ettiğiniz için teşekkür ederiz, yeni lige hoş geldiniz” diye tamamladı.

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Rabbim utandırmasın bir içten yanmalı araç tasarımı olarak değil elektrikli araç tasarımı olarak baktığımızda gayet asil bir tasarımı var ben en çok iç tasarımını beğendim

  2. [QUOTE=”yunuscelik29, post: 361983, member: 336″]
    Bence tasarımı çok güzel, bir arabanın diğer arabaya benzemesi gayet doğal, sonuçta bizim insanımız çoğu yeni aracı Egea’ya benzetti artık alıştık :d
    [/QUOTE]
    Benzemiyor birebir aynı yukarıdaki posta paylaştığım almanca haberi okursanız fotolara bakarsanız anlarsınız hatta teknik verileri bile aynı.

  3. [QUOTE=”ulas79, post: 361984, member: 153″]
    Benzemiyor birebir aynı yukarıdaki posta paylaştığım almanca haberi okursanız fotolara bakarsanız anlarsınız hatta teknik verileri bile aynı.
    [/QUOTE]
    Aracın sadece beygir ve 0-100 değeri paylaşıldı, ağırlığı falan daha duyurulmadı çünkü daha prototip.

  4. [ATTACH type=”full” alt=”Screenshot_20191227_165444.jpg.c21b2e38d41a88e184ff8dfd8912a574.jpg”]22880[/ATTACH]
    Ozellikle bu forumda ki uyeler dahil otomobil sektorunde ki urunlerin gelisimini, hangi fiyat araliginda neyin ne kadar sunuldugunu takip eden, iyi bilen otomobil severler su gorselden daha iyi anlayacaktir ki boyle bir aracin ic pazarda uygun fiyattan satilma ihtimali gercekten dusuk.

    Ozellikle arka kismi paylastim ki c liginde arka yasam alani, on tarafta sunulan kaliteli malzeme, donanim ve tasarimlarin pek devam etmedigi bir segmenttir. Bu aracta gorsellerden anlasildigi uzere oyle bir yol izlenmemis. C segmentten cok bir ust segment algisi mevcut.

    Arac henuz prototip oldugundan yagdirmis olabilirler. Lakin son urun buna benzer cikarsa ic pazardan ziyade ihracat hedefi dusunulerek uretildigini soyleyebiliriz. Vergi avantajindan dolayi zaten pahali olan rakiplerinden her turlu uygun olacaktir ama nihai fiyatta halkin hangi tabaninin bu araca sahip olabilecegini tahmin etmek pek zor degil.

    Bu arada sedani cidden guzel gorunuyor.

  5. [QUOTE=”Cenk, post: 361995, member: 82″]
    [ATTACH=full]22880[/ATTACH]
    Ozellikle bu forumda ki uyeler dahil otomobil sektorunde ki urunlerin gelisimini, hangi fiyat araliginda neyin ne kadar sunuldugunu takip eden, iyi bilen otomobil severler su gorselden daha iyi anlayacaktir ki boyle bir aracin ic pazarda uygun fiyattan satilma ihtimali gercekten dusuk.

    Ozellikle arka kismi paylastim ki c liginde arka yasam alani, on tarafta sunulan kaliteli malzeme, donanim ve tasarimlarin pek devam etmedigi bir segmenttir. Bu aracta gorsellerden anlasildigi uzere oyle bir yol izlenmemis. C segmentten cok bir ust segment algisi mevcut.

    Arac henuz prototip oldugundan yagdirmis olabilirler. Lakin son urun buna benzer cikarsa ic pazardan ziyade ihracat hedefi dusunulerek uretildigini soyleyebiliriz. Vergi avantajindan dolayi zaten pahali olan rakiplerinden her turlu uygun olacaktir ama nihai fiyatta halkin hangi tabaninin bu araca sahip olabilecegini tahmin etmek pek zor degil.

    Bu arada sedani cidden guzel gorunuyor.
    [/QUOTE]

    Benim düşüncem şu an dış pazara yönelik üretilip yeter ki satılsın ve bir başarı yakalasın ileriki dönemlerde daha uygun modeller muhakkak olacaktır. Bunun dışında opsiyon seçenekleri de olacaktır muhtemelen, belki de bu en dolu paket gibi olur

  6. Arkadaşlar ben şimdi bu aracın dolar cinsinden maliyetini bilmiyorum ve o konulara da pek hakim değilim ama, örnek üzerinden gideyim.
    Sıfır km 2019 focus en dolusu, dizel otomatiği.
    200bin TL OLSUN.
    Eminim ki bunun 80-100 bin TL’si vergi, bizim ürettiğimiz de ise vergiden muaf olucaz, yani sadece maliyet+kâr olucak, bence ucuz olabilir, bize fazla kaliteli ve iddialı gelebilir, ki öyle bence, yalan yok şu araba Talisman’dan Passat’tan daha albenili duruyor.
    Ama marka imajı yapmak için maliyeti artırıp, kâr oranını düşürüp, ucuzdan satmaları gerek, yanlış mı biliyorum ? Volkswagen öyle yapmadı mı ? Ben dâhil herkes bu araba nasıl 120-150bin TL bandında olucak diyor, buna inanmamızın sebebide vergiler zaten, bindiğimiz araçların net fiyatlarının çoğu 100bin TL altında, hatta hepsi öyle.

  7. [QUOTE=”yty, post: 361996, member: 4426″]
    Benim düşüncem şu an dış pazara yönelik üretilip yeter ki satılsın ve bir başarı yakalasın ileriki dönemlerde daha uygun modeller muhakkak olacaktır. Bunun dışında opsiyon seçenekleri de olacaktır muhtemelen, belki de bu en dolu paket gibi olur
    [/QUOTE]
    İhracat geliri çok önemli. Hatta ürün devamlılığı açısından en önemlisi bunu kabul ediyorum. Ama Avrupalı bir vatandaş olsan yurt dışından gelmiş, vergisi bilmem nesi olan, henüz ilk defa üretilmiş ve potansiyel sorunlarının neler olabileceği, nasıl çözülebileceği hakkında hiç bir bilgin olmayan aracı rakiplerinin yerine seçer miydin ? Neticede marka bilinirliği, prestiji diye bir şey de var. Misal öyle olduğu için F-Max tamamen Türk mühendisliği bir araç olmasına rağmen Ford ismi altında pazara girdi. Eğer böyle bir bilinirliğin yoksa normalde aracı çıkarırsın, önce iç pazarda bir başarı, tecrübe yakalarsın. Eksikleri giderir, geliştirmeleri yapar ondan sonra ihracatı direkt hedefe koyarsın.

  8. [QUOTE=”yty, post: 361996, member: 4426″]
    Benim düşüncem şu an dış pazara yönelik üretilip yeter ki satılsın ve bir başarı yakalasın ileriki dönemlerde daha uygun modeller muhakkak olacaktır. Bunun dışında opsiyon seçenekleri de olacaktır muhtemelen, belki de bu en dolu paket gibi olur
    [/QUOTE]
    Yok hocam ben öyle düşünmüyorum, önce Türk milleti alıp kullansın kronik sorunları vs. Ortaya çıksın bi otursun piyasaya sonra yurtdışına satışı artabilir, kimse tanımadığı yeni çıkan yabancı bir araç almaz bence, [USER=82]@Cenk[/USER] ’e katılıyorum.
    İnşallah, ucuz olur da alırız, o kadar almak istiyorum ki 😀 eğer satmak istiyorlarsa kâr payından kısıp ucuza vermek zorundalar, belli bir süre sonra zaten pahalı olsa da belli bir kesim hep alıcaktır.
    Passat mesela ne kadar kötü olursa olsun o’nu alacak bir kesim hep var, olucak.

  9. [QUOTE=”yunuscelik29, post: 362002, member: 336″]
    Arkadaşlar ben şimdi bu aracın dolar cinsinden maliyetini bilmiyorum ve o konulara da pek hakim değilim ama, örnek üzerinden gideyim.
    [B]Sıfır km 2019 focus en dolusu, dizel otomatiği.
    200bin TL OLSUN.
    Eminim ki bunun 80-100 bin TL’si vergi, bizim ürettiğimiz de ise vergiden muaf olucaz, yani sadece maliyet+kâr olucak, bence ucuz olabilir,[/B] bize fazla kaliteli ve iddialı gelebilir, ki öyle bence, yalan yok şu araba Talisman’dan Passat’tan daha albenili duruyor.
    Ama marka imajı yapmak için maliyeti artırıp, kâr oranını düşürüp, ucuzdan satmaları gerek, yanlış mı biliyorum ? Volkswagen öyle yapmadı mı ? Ben dâhil herkes bu araba nasıl 120-150bin TL bandında olucak diyor, buna inanmamızın sebebide vergiler zaten, bindiğimiz araçların net fiyatlarının çoğu 100bin TL altında, hatta hepsi öyle.
    [/QUOTE]

    Böyle birşey yapamazlar.

    Haberlerde gördüğünüz muafiyetler üreticiler için, onlara destek amaçlı. Ülkeye yatırım yapanlara bu tip muafiyetler, ayrıcalıklar tanınır.

  10. Ben çok beğendim ya. Hele sedan tasarım olarak A sedan, CLA, Yeni Octavia ne bileyim bilumum C sedanların çok daha üzerinde bir tasarım. Bence en iyisi. Murat Günak’ın tasarımın başında olması çok mutluluk verici. Çok başarılı bir tasarımcı ve Eos, Scirocco, CC, lincoln un bir önce ki jenerasyonları, bir dönem mercedes tasarımları gibi bir çok başarılı işin altında imzası var bildiğim kadarıyla.
    Tasarım bu işin çok küçük, aynı zamanda olmazsa olmaz kısmı. Benim gözümden testi olabilecek en iyi şekilde geçti.
    Üretim konusunda da ülkemiz otomotiv sanayisinde çok iyi konumda başarılabileceğine inanıyorum. Daha kritik kısmı satış pazarlama servis yedek parça. Bunlar başarılırsa bu marka olur. Sedanı alırım 🙂

  11. Benzer bir arac 200 bine satılırken bu aracın 100e satılmasını beklemesin bence kimse. Gerçi benzer araç yok su an piyasada ama. Araçların fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi ötv degip mi. Ötv muafiyet veya indirim yapamazsin ama bence, sonuçta serbest piyasa denen bir şey var. O yuzden diyeceğim o ki bizim olsun da benzerleriyle aynı para olsun gene alırım

  12. [QUOTE=”sputnik, post: 362026, member: 2966″]
    Böyle birşey yapamazlar.

    Haberlerde gördüğünüz muafiyetler üreticiler için, onlara destek amaçlı. Ülkeye yatırım yapanlara bu tip muafiyetler, ayrıcalıklar tanınır.
    [/QUOTE]
    Hocam %100 vergi indirimi deniyor, eğer 250bin gibi rakamlara satılacaksa zaten araç falan satamaz Türkiye’de.

  13. [QUOTE=”LazDriver, post: 362054, member: 7315″]
    [ATTACH type=”full” alt=”FB_IMG_1577460639286.jpg”]22884[/ATTACH]Vergilerle ilgili bilgiler burda yazıyor. 200 bini geçeceğini zannetmiyorum.
    [/QUOTE]
    Bende vergi alınmayacak diye biliyorum ama galiba gümrük birliği kanunu falan varmış, resmi olarak şuan mümkün değil diye duydum ama devlet %100 elektrikli araçlardan vergi almazsa en azından az bir miktar alırsa hem TOGG hemde diğer elektrikli araçların satışı artabilir, gayet de güzel olur.

  14. Yahu kardeşim gözünüzü seveyim o kadar yazmış bir de millet bunun hakkında. Tasarımı dahil her seyi ithal olan yerli otomobil. Kim alır ki bunu o kadar koklü ve yerleşmiş markalar varken. Zamanında jet fadıl da yerli otomobil satti bizim millete, bilmeyen araştırsın öğrensin de gelsin. Boş işler bunlar…

  15. Ülkemize Hayırlı Olsun Otomobilin Yerlilik Oranı Artıktıkça Fiyatının Düşeceğine İnanıyorum Önemli Olan Bizimde Bir Markamızın Olması Ve Siyasi Olarak Bakmamak Devrim Arabalarını Araştırmıştım Zamanında Lütfen TOGG,un Arkasında Duralım 🙂

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu