FeaturedHaberler

Yerli otomobil fabrikası Bursa’da kurulacak!




Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yerli otomobil fabrikasının nereye kurulacağı belli oldu. Bursa’da kurulacak fabrika ve yatırıma ilişkin detaylar haberimizde!

Yerli otomobil, devlet desteği ile Bursa’da üretilecek!

27 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 1945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi, yerli otomobil projesi ile ilgili üretim detaylarını netleştirdi. Kararname’ye göre Türkiye’nin Otomobili, yatırım yeri tahsisi ile Bursa’da üretilecek. Kurulacak fabrikada 300’ü nitelikli olmak üzere toplam 4.623 çalışan istihdam edilecek. Ayrıca kararnameye göre aynı tarihe kadar 5 farklı model için yıllık 175.000 adet üretim planlanıyor.

22 milyar TL ile Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımlarından biri olacak proje için arazi tahsisi dışında farklı destekler de sunulacak. Destekler arasında 2035’e kadar DMO için toplam 30 bin araçlık alım garantisi, vergi muafiyeti ve personel desteği gibi kalemler bulunuyor.

“Türkiye’nin Otomobili” adı verilen yerli elektrikli otomobil projesinde C segmentinde yer alan toplam 3 model üretilecek. Bu modellerden ilki 2022 yılında yollara çıkarken, kalan 2 otomobil ise 2023 ve 2024 yıllarında tüketiciler ile buluşacak. Ayrıca 2 modelin 10 yıl içerisinde makyaj operasyonu görmesi de üretim planları içerisinde yer alıyor.

Bursa’da Oyak Renault ve TOFAŞ (Fiat) olmak üzere 2 binek otomobil fabrikası bulunuyor. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) kuracağı fabrika ile beraber bu sayının 3’e yükseleceğini belirtelim.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Yerli otomobil muhabbetinin haricinde bir serzenişim: Türkiye’nin faunası en güzel olan şehirlerinden biri nasıl olurda bu denli sanayi şehrine dönüştürülmesine göz yumulur.
  2. Farklı sanayi alanlarında hizmet veren 500 tane şirketin 371’i sadece 11 ilde toplanmış vaziyette. Geriye kalan şirketler de birer ikişer farklı illere yayılmış. Pek tabi toplanan bu 11 ilden biri de Bursa. Otomobil fabrikasının niye oraya kurulduğunu az çok anlayabiliyorum. Hatta hak verebiliyorum da. Fakat arkadaş 81 ilin olduğu bir ülkede büyük sanayi kuruluşlarının neredeyse tamamını 10-12 tane ile sığdırmışlar. Geriye kalan taş mı yesin ? Sonra batı çok göç alıyor, İstanbul’un nüfusu katlanılmaz hal alıyor, Kocaeli – İstanbul neredeyse birleşti v.s diye bir ton serzeniş. Bu ülkeyi anlamak cidden zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu