FeaturedHaberler

Merak edilen soru; Akaryakıt fiyatlarına indirim gelecek mi?




Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası, bir süredir arkası arkası yapılan zamların ardından, fiyatların tekrar uygun seviyelere dönüp dönmeyeceği konusunda açıklamalar yaptı.

Küresel anlamda yaşanan siyasi problemler ve ardından ortaya çıkan koronavirüs salgını petrol sektörünü kötü etkiledi. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda yaşanan brent petrol fiyatlarının düşüş etkisi ülkemizde de hissedilmişti. Uzun yıllardır 5 liranın altına inmeyen pompa fiyatları sürücüleri oldukça mutlu etmişti. Ancak salgının etkisi kaybetmesi ile petrole talep tekrar artıyor. Bu da fiyatları yukarı çekiyor. Türkiye’de üst üste yapılan zamların ardından sürücüler akaryakıt fiyatların indirimli haline dönüp dönmeyeceğini merak ediyor.

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler; “Akaryakıt konusunda ülkemizde yüzde 50-60’a varan vergiler var. Akaryakıtın dünya rezervlerindeki fiyatı düşük. Brent petrolün fiyatı 30 dolar civarında seyrediyor. Doların yükselmesi fiyatlara doğrudan etki yapıyor. Dolar yükselince akaryakıt fiyatları da yükseldi. Dünyadaki brent petrol fiyatı 19 dolardan 30 dolara çıktı. 2,5 TL vergi, nakliye ve karlar ortaya koyulunca fiyatlar yükseliyor.”

Akaryakıt fiyatlarında düşük fiyatları bir daha göremeyebiliriz

“Akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşler son 15-20 yılın en büyük düşüşleriydi. Çin, dünyadaki petrolün yarısından fazlasını kullanıyor. Oradaki tüketim azalınca fiyatlar düşmüştü. Şimdi toparlanma başlıyor. Akaryakıt fiyatlarının bundan sonra düşeceğini zannetmiyorum. Hayat normale dönüyor. Hareket başlayınca, talep artacak. Talep artınca da fiyatlar yukarıya doğru seyredecek. Brent pertol varilinin bu sene 30-40 dolar arasında oynayacağını, 40 doları geçmeyeceğini düşünüyorum. Akaryakıtta gördüğümüz düşük fiyatları bir daha görme şansımız çok azaldı.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu