Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Honda Türkiye fabrikası satılıyor mu?




Japon otomobil üreticisi Honda, Türkiye’deki fabrikasını kapatacağını açıklamıştı. Şimdi ise Honda’nın Türkiye fabrikasının satılması gündemde.

Japon otomotiv üreticisi Honda, 2021’de kapatacağını açıkladığı Türkiye fabrikasını satabilir. Türkiye fabrikasını satın almak için Honda ile görüşen SBK Holding bünyesinde bulunan Hexagon Mühendislik, Honda ile müzakereleri sürdürüyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Honda Türkiye yetkilileri görüşmelerin devam ettiği ve henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını bildirdi.

SBK HOLDİNG KİMDİR

Turizm, gayrimenkul, ilaç ve otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren SBK Holding’in son olarak Kıraça Holding hissedarı Silcolux Investment’i 82 milyon dolara satın aldığı iddia edilmişti. Silcolux’ün Kıraça Holding’te yüzde 45 hissesinin bulunduğu belirtilmişti. Kıraça Holding ticari araç üreticisi Karsan’ın yüzde 63.46’sını kontrol ediyor.

SBK Holding, 2019 yılında Kıraça Holding’e bağlı Hexagon Mühendislik ve Tasarım’ın çoğunluk hissesini de satın almıştı. Hexagon Mühendislik’in Ar-Ge merkezi, Kocaeli’deki TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunuyor.

HONDA TÜRKİYE 23 YILDIR ÜRETİM YAPIYOR

1997’den bu yana Kocaeli’de üretim yapan Honda, geçtiğimiz yıl global bir kararla fabrikayı kapatma kararı almıştı. 80 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren fabrika, yıllık 50 bin üretim kapasitesine sahip.

770 kişinin çalıştığı tesiste üretilen Civic Sedan modeli Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’e ihraç ediliyor. Ayrıca fabrikada, Accord, Jazz, CRV ve Civic 5 Kapı modelleri için de panel, yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihracatı gerçekleştiriliyor.

Honda Türkiye, 1992 yılında yüzde 50-yüzde 50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kurulmuştu.

1997 yılı sonundan itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket, Ocak 2003 tarihinden itibaren de Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesi ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Skoda Kamiq Testimizi izlemek için BURAYA tıklayın

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu