COVID-19 salgını nedeniyle zorunlu olmadıkça evden çıkmamanın önem kazandığı bu günlerde araçlarımız da park halinde bekliyor. Peki tekrar yola çıkmaya başlayacağımız günlere lastik tamiri ve bakımı konusunda neler yapabiliriz?
Lastikler otomobillerinde hayati parçalarının başında geliyor. Yol ve araç arasındaki teması gerçekleştiren lastikler güvenli sürüşler için büyük önem taşıyor. Dolayısı ile hem lastik bakımı hem de gerekli durumlarda tamiri büyük önem taşıyor.
İlk olarak lastik bakımı ile başlayalım. Lastiğinizin basıncını lastikleriniz soğukken ölçmeniz en basit kuralların başında geliyor. Düz bir zeminde yapılan bu ölçümler belirli aralıklar ile tekrarlanmalı. Üreticilerin verdiği aralıkların dışına çıktığında ise gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Lastik basıncının olması gerekenden düşük veya fazla olması, bir çok açıdan olumsuz etkiler oluşturur. Fazladan yakıt tüketimi, daha az yol tutuşu ve lastiklerinizin aşınma miktarının artması bunların başında gelir. Saydıklarımızın dışında lastiğinizde oluşabilecek herhangi bir deformasyon durumunda lastik tamiri yaptırabilir ya da yeni lastik alabilirsiniz.
Lastikler sadece sürüş esnasında hava kaybetmezler. Eğer aracınızı uzun süre olduğu yerde bırakırsanız, lastiklerinize basınç kaybı kaçınılmaz olacaktır. Bu da çok uzun süreli beklemelerde balans sorunlarına yol açabilir. Ek olarak diş derinliğinin yasal zorunluluklara uyması için yaz lastiklerinde 3mm, kış lastiklerinde ise 4’mm’in altında kullanılmaması önerilir.
Son olarak değinmek istediğimiz konu ise mevsimine uygun lastik seçimidir. Bildiğiniz gibi kış ve yaz lastiği seçini yol tutuşu açısından büyük önem taşıyor. +7°C üzerinde seyrettiği bölgelerde yola çıkmaya başlanan günlerde, önce yaz lastiğine geçiş yapılması gerekir. Bu esnada, aynı aks üzerine farklı yapı, desen ve ebattaki lastikler de takılmamalıdır. Ayrıca yalnızca çekiş aksına kış lastiği uygulanması da tavsiye edilmemektedir. Kış lastiği tüm akslara takıldığında maksimum verim elde edilir.