FeaturedHaberlerOtomobil Sporları

2021 F1 Sezonun yeni Güvenlik ve Tibbi araçları




Formula 1’e geri dönen Aston Martin, güvenlik ve tıbbi araç görevlerini de üslendi. 2021 Formula 1 Sezonu 28 Martta Bahreyn GP ile başlayacak ancak Bahreyn’de yapılacak olan sezon öncesi testlerde Aston Martin’de  eni araçlarını görücüye çıkaracak.

60 yıl aradan sonra Formula 1’e dönen İngiliz otomobil üreticisi Aston Martin bu sezon güvenlik ve tıbbı araç görevlerini uzun süredir F1’in tek tedarikçisi olan Mercedes-Benz ile paylaşacak.

Mercedes-Benz ve Aston Martin arasındaki ilişki, hissedarlık anlaşmaları ve giderek artan teknik işbirliği anlaşmaları sayesinde son 12 ayda giderek daha yakın bir hale geldi. Kısa bir süre önce Mercedes-Benz’in Aston Martin’deki hissesini %20’ye çıkaracağı ve aynı zamanda güç ünitesi mimarisi ve gelecekteki elektrik/elektronik mimarisi de dahil olmak üzere bir dizi üst düzey teknolojilerin iki taraf arasında paylaşılacağı açıklanmıştı.

F1 SAFETY CAR ASTON MARTİN ( Güvenlik Aracı )

Aston Martin, güvenlik aracının görevlerini üstlenebilmesi için özel donanımlı bir Vantage geliştirdi. İngiltere’nin Gaydon kentindeki Aston Martin fabrikasındaki özel bir ekip tarafından tasarlanan Vantage, gelişmiş pist üstü performansı ve tur süreleri sunmak için önemli şasi ve aerodinamik iyileştirmeler taşıyacak.

Otomobilde 4.0 litrelik çift turbolu V8 motor bulunuyor ve 528 beygir güç üretebiliyor. 685 Nm tork değerine sahip olan bu otomobil, 0’dan 100 kilometreye 3.5 saniyede çıkabiliyor. Aynı zamanda araç yepyeni bir aerodinamik yapıya sahip ve bu sayede 200 km/s hızda 155.6 kg’lık yere basma gücü üretebiliyor, ki bu normal bir Vantage’ın ürettiğinden 60 kg daha fazla.

Kokpitin içerisinde, araç içerisindekilerin anlık olarak yaşananları takip etmesi için canlı bir TV, canlı tur zamanları ekranı ve tüm pilotların pist konumlandırmalarını gösteren toplam iki ekran yer alıyor.

F1 MEDİCAL CAR ASTON MARTİN ( Tıbbi Araç )

Vantage güvenlik aracının yanı sıra, markanın ilk SUV modeli olan Aston Martin DBX de tıbbi araç rolünü üstlenecek. Alan van der Merwe’nin sürdüğü ve Dr Ian Roberts’ın da (FIA F1 tıbbi müdahale koordinatörü) ikinci koltuğu paylaştığı bu araç, yarışların ilk turunda gridin arkasında yer alıyor ve daha sonra gerektiğinde pistte tıbbi bir acil durum olması halinde duruma müdahale ediyor.

DB11 ve Vantage’da da kullanılan 4 litrelik çift turbolu V8 motorun bulunduğu DBX, 542 beygir güce ve 700 Nm torka sahip. Otomobil 0’dan 100 kilometreye ise 4.3 saniyede çıkabiliyor ve en yüksek sürati 291 km/s.

Otomobilde büyük bir tıbbi çanta, defibrilatör, iki yangın söndürücü ve bir yangın kiti de dahil olmak üzere önemli miktarda ekipman yer alıyor. Güvenlik aracında olduğu gibi, canlı yarış görüntülerini sağlaması için gösterge paneline iki ekran monte edildi. Ayrıca sürücü eldivenlerindeki teknoloji aracılığıyla iletilen canlı biyometrik verilerin okunması için ek bir ekran bulunuyor. Bu ekran, bir kaza durumunda sürücülerin durumları hakkında kritik bilgiler sağlıyor.

Yeni Skoda Octavia 1.0 TSI e-TEC Testimizi izlemek için BURAYA tıklayın

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu