FeaturedHaberler

Özel jetlerin konforu yollarda: Audi grandsphere




Audi, IAA 2021’de sergileyeceği konsept modeli Audi grandsphere’i tanıttı. 5,35 m uzunluğundaki grandsphere, dördüncü seviye otonom sürüş özellikleriyle dikkat çekiyor.

 Audi, üç ‘Küre-Sphere‘ konsept modelinin ikincisi olan ve IAA 2021’de sergileyeceği Audi grandsphere’i tanıttı. Audi’nin gelecekteki modellerinde kullanacağı teknolojileri ve tasarım özelliklerini yansıtan Audi grandsphere, markanın teknolojik dönüşümde ve bütünsel mobilitede sunabilecekleri konusundaki iddasını ortaya koyuyor.

Ağustos ayında, değişken dingil mesafesine sahip, otonom bir spor otomobile dönüşebilen skysphere’i tanıtan Audi, ikince konsepti Audi grandsphere’den sonra, 2022 yılında da üçüncü modelini sunmayı hedefliyor: Audi urbansphere…

Direksiyon simidi ve pedalların gizlendiği Audi’nin bu yeni konsepti, geleneksel sürücü odaklı kokpiti ve yolcu bölümlerini, geniş bir salona dönüştürüyor ve tüm yolcular için yeni özgürlük alanları sunuyor. Audi grandsphere yalnızca sürücüyü sürüş görevlerinden kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda kabin içindeki herkese bu özgürlüğü, farklı deneyimlerle yaşamaları; iletişim, dinlenme veya çalışmaları için çok çeşitli seçeneklere sahip bir alan sunuyor. Audi grandsphere, bir otomobil olmaktan çıkıp tam anlamıyla bir “deneyim aygıtı”na dönüşüyor.

Audi’nin kendi hizmetlerinin yanısıra diğer dijital hizmetleri de entegre etmesiyle, yararlanılabilecek olanaklar neredeyse sınırsız sayıya ulaşıyor: en güzel manzaralı rotanın planlanmasından, rotadaki restoran veya konaklama seçeneklerinin detaylandırılmasına kadar. Araç ayrıca sürüşün yanısıra günlük görevleri de üstleniyor. Audi grandsphere, rotadaki mevcut varış noktaları hakkında bilgi alıyor ve gerekmesi halinde buralardaki park etme ve şarj gibi işleri kendisi gerçekleştiriyor.

Mekan, biçim, işlev

Audi grandsphere’de kapılar, ters konumlandırılmış; B sütunu bulunmuyor. İç mekanın tüm dünyası, daha araca binerken açılıyor. Yolcularına kapılarını açan Audi grandsphere, onları kendilerine özel ekran görüntüleri ve ortam ışığıyla karşılıyor. Sürücü ve ön yolcuyu otomatik olarak algılıyor, klima kontrolleri ve koltuk pozisyonları gibi bir dizi kişisel konfor özelliğini otomatik olarak ayarlıyor. Aynı zamanda, bilgi-eğlence sistemi, yolcuların en son kullandıkları hizmetlere erişiyor ve sürdürüyor. Örneğin, yolcu bölümünde, bir yolcunun araca binmeden önce tabletinde izlediği bir video, Audi grandsphere’deki ‘ekran yüzeyinde‘ otomatik olarak oynatılıyor. Sürücü tarafında ise, yolcunun binmeden önce okuduğu haberler ‘projeksiyon yüzeyi‘ tarafından otomatik olarak alınıyor ve görüntüleniyor.

Tahrik sistemi ve şarj

Audi grandsphere’in teknolojisi Premium Platform Electric veya PPD olarak bilinen platforma dayanıyor ve tamamen elektrikli tahrik sistemleri için tasarlanmış. Grandspher’deki PPD’nin temelinde, yaklaşık 120 kWh enerji sağlayan, akslar arasında yerleşik bir batarya bulunuyor.

Bu yerleşim, aynı zamanda tasarımda başarılı temel oranların elde edilmesini, uzun bir iç mekan ve dolayısıyla her iki koltuk sırasındaki geniş diz mesafesini de beraberinde getiriyor. Ayrıca elektrikli otomobillerde olduğu gibi vites kutusu ve şaft tünelinin olmaması da mekansal konforu artırıyor.

Audi grandsphere, markanın alameti farikası quattro sürüş sisteminden vazgeçmiyor. Ön ve arka akslara monte edilmiş ayrı elektrik motorlarına sahip bu konsept otomobil, dört tekerlekten çekişi sağlamak ve sürüş dinamikleri ile enerji verimliliği arasında bir denge sağlamak için elektronik koordinasyonu kullanıyor. Audi grandsphere konseptinin iki elektrik motoru, toplam 530 kW güç ve 960 Newton metrelik bir tork sağlıyor.

Hızlı şarj, yüksek menzil

Tahrik sisteminin kalbinde 800 voltluk şarj teknolojisi yer alıyor. Daha önce Audi e-tron GT’de kullanılan bu teknoloji, akünün hızlı şarj istasyonlarında çok kısa sürede 270 kW’a kadar şarj edilebilmesini sağlıyor.

Geleneksel bir motora sahip bir otomobilin yakıt ikmalinde gereken süreye neredeyse eş değer bir sürede şarj olan Audi grandsphere‘in 300 kilometreden daha fazla bir menzile ulaşması için 10 dakika şarj yeterli oluyor. 25 dakikadan daha kısa bir sürede 120 kWh batarya, yüzde 5’ten yüzde 80’e şarj edebiliyor. Audi grandsphere, seçilen sürüş sistemine ve güç çıkışına bağlı olarak 750 kilometreden fazla bir menzile ulaşıyor.

Dinamik nitelikler açısından bakıldığında da Audi grandsphere içten yanmalı motorlara sahip rakiplerini gerçekten geride bırakıyor: 0-100 km/sa hızlanmasını 4 saniyenin biraz üzerinde tamamlıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu